Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Comença la vaga indefinida del professorat associat de la Universitat de València

| Ximo Colomina

Una mitjana de poc més de 5 euros per cada hora de treball. Aquesta és la retribució del PDI (Personal Docent Investigador) associat de la Universitat de València (UV), segons càlculs de l’Assemblea de Professorat Associat de la mateixa universitat. Des de fa més de 5 anys, professores associades lluiten des d’aquest col·lectiu per la millora d’unes condicions laborals que fins i tot la Comissió Europea va declarar l’any passat “precàries”.

Entre un 30% i un 41% del PDI de la UV és associat, sent aquesta última xifra el mateix percentatge que correspon a la suma del professorat titular i catedràtic

Abans, durant el mes de maig del 2012, l’Assemblea de Professorat Associat ja va aprovar la convocatòria d’una vaga indefinida que pretenia que el Rectorat de la UV declarara a la universitat “insubmisa al decret Wert”. Cal tindre en compte que entre un 30% i un 41% del PDI de la UV és associat –aquesta última xifra, un 41%, és el mateix percentatge que correspon a la suma del professorat titular i catedràtic– i les associades imparteixen aproximadament 3 de cada 4 classes de grau. Per tant, són un col·lectiu important a la UV i tenen una gran capacitat d’aturar les classes.

Teòricament, les associades són especialistes amb experiència en les disciplines o àmbits en què imparteixen docència. Han de superar un concurs de mèrits i són contractades temporalment a temps parcial. Sobre el paper, i en general, aquestes places es feien servir per a cobrir necessitats docents conjunturals dels departaments acadèmics derivades de baixes, càrrecs de direcció o anys sabàtics. Però una qüestió esporàdica o com a recurs d’urgència ha esdevingut un element estructural, massiu i que pot fregar o inclús traspassar la legalitat.

Segons el “Manifest del PDI associat” publicat el 2015, la persona contractada com a professora associada ho fa “a cost molt menor al salari del professorat substituït”. De fet, el professorat associat té un sou molt més baix que qualsevol altra figura docent, tot i que realitza exactament el mateix treball. Les retallades en pressupostos, la mercantilització neoliberal de la universitat i les deficiències en el model de gestió, han fet que els últims anys s’hagen multiplicat les contractacions de professorat associat, en comptes d’altres figures amb unes condicions més dignes. Però les associades no són només expertes amb altre o altres treballs, sinó que aquesta figura laboral és l’única eixida de moltes doctorandes sense beca o d’investigadores que s’acaben de doctorar. En una espera cap a una plaça més digna que sol durar anys, treballen per salaris que van d’entre dos-cents i tres-cents euros nets al mes fins als poc més de cinc-cents.

Concentració de professorat i alumnat dilluns migdia al campus dels Tarongers |Ximo Colomina

Per totes aquestes raons, segons l’Assemblea de Professorat Associat de la UV, i “després de nombroses assemblees, reunions i peticions”, s’ha convocat una vaga indefinida iniciada aquest 29 de gener. Es tracta del primer dia del segon quadrimestre del curs 2017-2018 i de la primera jornada de la segona setmana de la campanya electoral al rectorat de la institució d’ensenyament superior. A les eleccions, que tindran lloc el 22 de febrer en primera volta i el 6 de març en cas de necessitar una segona, concorren tres candidates: Mavi Mestre, vicerectora a l’actual equip rectoral d’Esteban Morcillo, María Antonia García-Benau, que ja es va presentar a les eleccions el 2010, i Vicent Martínez, que va obtenir un 41% del vot ponderat en les últimes eleccions de 2014, que va guanyar Morcillo. De moment, totes les candidatures han fet algun gest relacionat amb el professorat associat, fins ara i especialment Vicent Martínez, que recentment ha anunciat que si guanya les eleccions negociarà augmentar el sou del PDI associat i millorar la resta de les seues condicions laborals.

L’objectiu és que es garantisca la millora de les condicions laborals, l’estabilitat contractual i els mecanismes tant de promoció interna com d’incorporació als projectes d’investigació

L’inici de la vaga, que ha rebut el suport de nombrosos sindicats de PDI, PAS (Personal d’Administració i Serveis) i estudiantils presents a la UV, així com la benvinguda d’altres col·lectius d’associades de l’Estat, ha estat present en nombrosos mitjans de comunicació de masses valencians i estatals. Una concentració dilluns migdia al campus dels Tarongers va tindre una afluència de més d’un centenar de persones entre professorat i alumnat. A banda de representants de l’Assemblea de Professorat associat de la UV, algunes professores associades de la universitat veïna, la Politècnica de València, i altres col·lectius d’estudiants van llegir manifestos de suport a la vaga indefinida.

L’Assemblea de Professorat associat de la UV calcula que un mínim d’entre 13.000 i 15.000 alumnes estaran sense classe fins que es desconvoque la vaga. Des d’aquesta assemblea s’afirma que la vaga s’anirà revisant segons les circumstàncies, però que l’objectiu és que la desconvocatòria de la mobilització només arribe quan es garantisca la millora de les condicions laborals, especialment pel que fa al salari, l’estabilitat contractual i els mecanismes tant de promoció interna com d’incorporació als projectes d’investigació. Mentre que aquest dimarts dia 30 té lloc una reunió del Consell de Govern de la UV, el dijous 1 de febrer se celebrarà una gran assemblea del PDI associat per avaluar la vaga indefinida i estudiar possibles accions.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;