Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Desallotjada per la força la Universitat Le Mirail de Tolosa després de dos mesos d'ocupació estudiantil

| Núria Sala

Previnguts per l’ordre d’evacuació del campus del 2 de maig, feia dies que estudiantat i el personal mobilitzat del campus d’humanitats de la Universitat Jean Jaurès de Tolosa (coneguda com Le Mirail) passaven la nit a l’amfiteatre de la universitat, esperant l’acció policial. Ha estat aquesta passada matinada, prop de 3/4 de 4, que ha començat el desallotjament del recinte universitari. Al voltant de 200 CRS –unitat central d’antiavalots de la policia francesa– s’han presentat d’imprevist al campus universitari, acompanyats d’un helicòpter que sobrevolava la zona, i han intervingut davant d’una seixantena d’estudiants, que han resistit pacíficament fins a ser evacuades.

Arribat aquest punt, els cossos policials han desmantellat les barricades que bloquejaven l’entrada als edificis i han demanat a les ocupants de reunir-se al vestíbul. Encerclades per la policia, les estudiants han sortit en dos grups, picant de mans i als crits de “Liberez nos camarades” (Allibereu els nostres companys), i “Et la fac elle-est a qui? Elle est à nous!” (De qui és la universitat? És nostra!). Una estudiant mobilitzada confirma que no hi ha hagut persones ferides durant el desallotjament, però que la intervenció de les forces de seguretat ha estat desmesurada. “Hem format una cadena agafant-nos de les mans i els CRS ens han separat empenyent-nos a cada metre”, explica.

La comissaria de Tolosa ha emès un comunicat informant que “l’operació s’ha desenvolupat amb calma i sense incidents”. Tanmateix, el testimoni d’un estudiant explica que “hi ha hagut cops de porra, puntades de peu, gent que ha caigut a terra… però malgrat això han continuat caminant, evacuant-nos; i trepitjant-nos”. I continua dient que “ja sabíem que això passaria perquè moltes altres universitats han estat desallotjades”. També afirma que malgrat el desallotjament, “continuarem amb la mobilització”. I per aquest motiu, aquest estudiant, com centenars més, s’ha traslladat a una multitudinària Assemblea General que s’ha celebrat a partir de 2/4 d’1 del migdia, a la plaça del Capitole, davant de l’ajuntament de Tolosa de Llenguadoc.

El moment més tens s’ha viscut quan, un cop acabada l’expulsió, un grup d’estudiants s’ha reunit davant de l’estació de Matabiau per evidenciar la seva protesta per la intervenció i els cossos policials han respost amb contundència, utilitzant gasos lacrimògens. El resultat ha estat un ferit lleu que actualment es troba estable a l’hospital. També hi ha hagut dos policies ferits a causa d’una granada que ha esclatat abans de ser llançada contra els manifestants.

A més ser d’albergar conferències i classes alternatives del professorat en vaga, fa un mes que Le Mirail s’havia convertit en el refugi d’una trentena de sense papers a les quals el govern municipal negava l’acollida

Argumentant “problemes a l’ordre públic”, el tribunal administratiu de Tolosa havia ordenat l’evacuació del campus el 2 de maig. I és que personal i estudiantat de la universitat estan en vaga des del mes de desembre per denunciar la reforma de l’ensenyament superior francès –que, a parer seu, elititza l’accés als estudis universitaris– i han paralitzat les classes de manera continuada des del 7 de març. L’expulsió de les ocupants de Le Mirail, que va ser una de les primeres universitats de l’Estat francès en mobilitzar-se contra la reforma, forma part d’una onada repressiva de l’estat contra les universitats en lluita, entre les quals Tolbiac, Nanterre, Grenoble i Lille en són només alguns exemples.

Acusats per destrosses de material

Frédéric Rose, director de la comisaria del departament de l’Alta Garona, ha apuntat que l’ocupació no és un delicte perseguit penalment. En canvi, però, ha precisat que s’obrirà una “investigació per deteriorament del material malmès”, per intentar “identificar els presumptes autors” i ha indicat que les identitats de les persones in situ ja havien estat revelades. Richard Laganier, administrador provisional de la universitat, assignat per la ministra d’educació Frédérique Vidal amb motiu del bloqueig de la universitat, ha declarat que “les destrosses són importants, amb una primera estimació de 400.000 euros”. Unes estimacions que alguns membres del moviment estudiantil troben desproporcionades i manipulades, ja que les destrosses que admeten haver produït no són més que algunes pintades, mentre que afirmen que qui ha malmès el mobiliari ha estat la policia durant la seva “violenta intervenció”. Lagagner ha explicat, a més, que es reforçaria la seguretat de la universitat per tal d’evitar una nova ocupació, estimant així que una “majoria de la comunitat universitària” desitjava un “desbloqueig immediat”.

A més ser d’albergar conferències i classes alternatives del professorat en vaga, fa un mes que el Mirail s’havia convertit en el refugi d’una trentena de persones sense-papers a les quals el govern municipal negava l’acollida. Ara aquestes persones, organitzades sota el Col·lectiu de Refugiats Ocupants del Mirail, han decidit que, ja que es veuen obligades a dormir al carrer, avui passaran la nit davant de la Prefectura com a forma de protesta.

 

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;