Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Desenes de col·lectius veïnals criden a manifestar-se a Barcelona contra el turisme massiu i l'augment dels lloguers

Sorgeixen nous grups que s'organitzen i es coordinen per frenar l'expulsió del veïnat i reclamar un canvi en el model turístic de la ciutat. Han convocat una manifestació que es preveu multitudinària el dissabte 10 de juny a les sis de la tarda a plaça Universitat.

| Arxiu

Sembla que s’acaba la paciència de bona part del veïnat de Barcelona, que no pensa restar impassible mentre es veu forçat a marxar dels seus barris pels problemes d’habitatge derivats –entre d’altres– de l’especulació immobiliària i de l’impacte que provoquen les visitants que omplen cada cop més carrers de la ciutat. Durant els darrers anys i mesos, han aparegut diverses iniciatives, com l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) o el Sindicat de Llogaters, col·lectius que han aconseguit ressò als mitjans de comunicació, introduint un discurs crític que esquerda el fals consens de les bondats del turisme com a motor econòmic que passa per sobre de la convivència amb el veïnat.

La plataforma Barcelona no està en venda ha presentat aquest migdia a la seu de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), la convocatòria d’una manifestació que arrencarà aquest dissabte 10 de juny a les sis de la tarda des de la plaça Universitat. La marxa es preveu multitudinària per la gran quantitat de col·lectius que la secunden i criden a participar-hi, i arriba com a continuació de l’acció Ocupem les Rambles, que va aplegar centenars de persones a l’emblemàtic passeig el passat dissabte 28 de gener amb la premissa de “combatre un model de ciutat que ha turistificat l’entorn urbà de Barcelona fins al punt d’orientar els seus espais públics íntegrament a l’interès de les empreses turístiques”.

Roda de premsa de la plataforma Barcelona no està en venda aquest matí a la seu de la FAVB |Arxiu

 

En aquest cas però, la protesta s’enfoca a la problemàtica de l’accés a l’habitatge: “es vol denunciar la greu situació de l’habitatge en una de les ciutats europees amb més projecció internacional”, afirmen les convocants. Segons elles, les casuístiques són múltiples, però n’enumeren algunes de les més importants: pujada històrica del preu del lloguer, la proliferació del mobbing immobiliari, la manca d’habitatge públic i la reconversió d’habitatge en establiments turístics, l’excés d’habitatge buit en mans dels bancs o la compra d’edificis sencers per part de fons d’inversió. Tot això comporta, en les seves pròpies paraules, “l’expulsió del veïnat dels seus barris i obliguen la ciutadania a organitzar-se per posar-hi fre”.

Als barris de la capital catalana s’està ordint una vertadera xarxa de grups d’habitatge, assemblees contra el turisme massiu i agrupacions d’afectades per la compra de blocs de pisos sencers per part de grups inversors. Bona mostra d’això és l’experiència del Sindicat de Barri de Poble-sec, que va publicar fa dues setmanes un mapa de la ciutat amb els diferents col·lectius existents i, només dos dies després, va haver de redissenyar la infografia per ampliar-la. En paral·lel, ha vist la llum la Coordinadora d’Assemblees d’Habitatge de Barcelona, impulsada pels grups d’habitatge de Sants i el Raval, l’Oficina d’Habitatge de Gràcia, la Comissió d’Habitatge de Vallcarca i el Sindicat de Barri de Poble-sec.

Acció Ocupem les Rambles convocada el passat mes de gener a Barcelona |Victor Serri

 

Aquests col·lectius afirmen que, “mentre milers de turistes són acollits simpàticament amb un ‘Hola Barcelona’, nosaltres tenim clar que algú ha de dir ‘Adéu Barcelona'”, i és per això que han llençat una campanya d’agitació a xarxes i carrers convocant també a la manifestació de dissabte vinent. Les assemblees treballen amb l’objectiu que la marxa unitària sigui un èxit i per això ja han convocat diferents columnes des dels barris que confluiran a la plaça Universitat: una del barri Gòtic, el Raval i Sant Antoni que sortirà a 2/4 de 6 de la tarda del carrer de Sant Bartomeu, la de Vallcarca, Gràcia i la Salut i la del barri de Sants, que partirà a les 5 de la plaça homònima. Són grups assemblearis que utilitzen el suport mutu com a eina de defensa i apoderament, “la millor opció que tenim és resistir de forma conjunta i col·lectiva. Estem plantant cara als especuladors que pretenen fer de l’habitatge un valor més del mercat i reduir a les persones a ‘bitxos’ que molesten. En aquesta ciutat sobren ells!”, conclouen.

 

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;