Entra una parella a la botiga eròtica Amantis –al barri de Gràcia de Barcelona– i demana a la dependenta un dildo per a la penetració. “Per a ell? Per a ella? Unisex?”, demana l’empleada. Cares rares. L’home explica que estan pensant en la penetració anal per a ella. Ella se’l mira de reüll, qui sap si pensant que un dia ella el penetrarà.
Els dildos amb arnès poden fer que parelles lèsbiques es penetrin i que les dones puguin descobrir el plaer de penetrar un home. “També existeixen arnesos amb penis foradats, molt usats per homes a partir de 50 i 60 anys amb disfunció erèctil per usar medicació per a la tensió, la depressió o malalties greus com el càncer”, explica Eva Moreno, sexòloga, divulgadora sexual i especialista en cosmètica i joguines per a adults. “Aquestes persones, per la seva disfunció, no poden gaudir d’una sexualitat coitocèntrica, cosa que les allunya de la seva parella. Aquest tipus d’arnesos els permet el joc sexual i aconsegueixen que perdin la por a les joguines, i és una manera d’obrir-se al món del descobriment sexual”, afegeix Moreno, qui també regenta la botiga
Artefactes unisex i realisme genital
Óscar Ferrani, divulgador sexual de la botiga gracienca, també ens parla de la importància d’arnesos i dildos que comencen a utilitzar-se de forma unisex. “Estem passant de l’hiperrealisme dels habituals penis a dildos amb ergonomies molt pensades i d’estètica futurista que utilitzaran home i dona indistintament. I el mateix passa amb les joguines dobles: serveixen per dinamitzar relacions sexuals no necessàriament coitals”. I aquí entra un altre punt important que està canviant la nostra sexualitat. Ferrani parla de la “desgenitalització” i de tota la gamma de lubricants, olis de massatge i gels que, “innegablement, estan ajudant a fer entendre a la societat que hi ha molt més, més enllà del coit. Les altres pràctiques s’estan interioritzant i naturalitzant. Fa uns anys parlàvem de preliminars, que et preparaven per al sexe coital. Ara, preliminars per a què? Les persones comencen a entendre que un massatge per tot el cos pot suposar una pràctica sexual completa”.
Marina Castro, sexòloga i terapeuta de parella amb consulta a Girona, va un pas més enllà i ens parla del realisme genital com una descoberta clau: “Són maquetes que inclouen l’òrgan sexual femení, el clítoris (no tan sols el reproductor, la vagina). Són importants perquè creen consciència de l’aparell primari femení. Més enllà de l’abstracció mental, aquesta part del cos passa a ser real”, relata. En fan de tela a Migjorn, casa de naixements. I segueix: “També va en aquesta línia la impressió en 3D de maquetes de clítoris a mida real amb programari lliure de Thingiverse (objecte núm. 1498267), que te les pots imprimir tu mateix a casa”. A la Fundació SURT de Barcelona també en venen. Però per què és important visibilitzar l’òrgan de plaer femení per excel·lència? Segons Castro: “Socialment hi ha una equivalència entre penis i vagina com a òrgans sexuals, quan en realitat la vagina és reproductor, i el clítoris és sexual. Aquesta idea ha estat molt reforçada a través del mite de l’orgasme per penetració i la pornografia coitocentrista”.
Orgasmes masculins més enllà del penis
Però no tota la revolució està centrada en la dona. Óscar Ferrani aterra en les joguines que han canviat el paradigma masculí: “D’aparells de massatge prostàtic i assistents masturbadors masculins se’n pot parlar molt. Permeten que et toquis el cul sense ser gai i tenir orgasmes de luxe. Tenen un alt impacte social en el moment en què evidencien que els homes són consumidors de joguines sexuals –a les dones ja se’ls atribueix el consum de joguines– i susceptibles d’establir un mapa orgàsmic més enllà del seu propi penis”. I afegeix que “els prostàtics, els masturbadors i els arnesos sexuals per a ús hetero fan l’home menys mascle cavernícola, desenvolupant el concepte de noves masculinitats”. Finalment, en destaca un punt important: “Els prostàtics i masturbadors masculins, així com ja passa amb les boles xineses i els vibradors vaginals, estan començant a utilitzar-se també amb finalitats terapèutiques. Totes les joguines sexuals, en els darrers anys, les estan utilitzant sexòlegs, psicòlegs, terapeutes, cardiòlegs… La comunitat mèdica té la mirada posada en les joguines eròtiques”.
Totes follem
Si encara no l’heu vist, recomanem de forma immediata la visió del documental Yes, We Fuck! sobre sexualitat i diversitat funcional. I serveix per treure a la palestra com joguines eròtiques i la comunitat amb diversitat funcional s’han relacionat amb molt d’èxit en els darrers anys. Ferrani ens recorda que les joguines faciliten l’accés al desig i al plaer a les persones amb aquesta diversitat i trenquen barreres en els seus entorns familiars i educatius. “Parlem de bancs d’assistència, d’assistents masculins, de vibradors, de gels i lubricants de contrast fred i calor… Visibilitzen i posen sobre la taula les necessitats físiques i afectives d’aquestes persones. Totes les joguines sexuals són una sort de pròtesis. És cert que les marques, en aquest sentit, no estan responent amb dissenys pensats únicament per a aquest col·lectiu, però la comunitat sí que està adaptant les joguines a les seves necessitats”. Si la muntanya no va a Mahoma, Mahoma hi anirà, encara que sigui amb cadira de rodes.
El futur: apps i socialització
“El segle XXI serà el segle del do-it-yourself i de la socialització: són molt interessants els motlles que ja s’estan venent de penis i vulves, perquè un mateix es faci la seva pròpia joguina de silicona. Significa reapropiar-se dels cossos i del desig”, explica Eva Moreno, que prossegueix: “Respecte a la socialització, estan apareixent un munt d’apps i joguines que incorporen l’ideari de l’experiència sexual en comunitat. Quelcom està canviant en les relacions. La sexualitat individual és fantàstica, en parella fabulosa, però quelcom està transformant-se: l’experimentació sexual està cada dia més oberta als grups”.
“Respecte a la socialització, estan apareixent un munt d’apps i joguines que incorporen l’ideari de l’experiència sexual en comunitat. Quelcom està canviant en les relacions”, explica Eva Moreno
No tot són grups, però. Castro veu com una revolució l’aplicació per a mòbil Desire, empresa de Barcelona, que transforma la idea que una parella monògama és avorrida o monòtona sexualment. “Aquesta app defensa la idea que el desig no és estàtic, sinó que es crea i es modifica al nostre gust. En aquesta aplicació hi ha reptes sensuals, eròtics o genitals, però sobretot s’aparten de la sexualitat més “convencional”, buscant la transgressió en els actes i també transformant el concepte sexe monògam de negatiu a divertit”. Segons Marina Castro, seria “el pas del desig actiu (necessitat) al reactiu (me’n venen ganes) en fomentar el joc sexual dins la parella”.
En aquesta línia, Castro recomana Joy ON Kehel, una aplicació per entrenar el sòl pèlvic amb una doble funcionalitat de salut i plaer, a través d’un joc al teu mòbil. “El canvi de paradigma és que per solucionar problemes d’incontinència urinària i/o prolapses no compta tan sols amb una solució purament mèdica, sinó que ara moltes dones són conscients de la importància del sòl pèlvic i volen entrenar i potenciar aquesta àrea per sortir-se del patró medicalitzat quirúrgic imperant. Això confronta un mercat de compreses i bolquers que obté grans beneficis i al qual no interessa una reducció del seu mercat”.
No tot són experiències en línia. “Les joguines més tradicionals, com les boles xineses, són complements ja històrics que et fan prendre consciència que necessites cuidar i entrenar el teu sòl pèlvic”, explica Moreno
Però no tot són experiències en línia. “Les joguines més tradicionals, com les boles xineses, són complements ja històrics que et fan prendre consciència que necessites cuidar i entrenar el teu sòl pèlvic”, explica Moreno. “Són objectes ja corrents, però que signifiquen un canvi essencial, especialment per a les dones: prenen consciència del seu cos, de les seves necessitats i s’entrenen per a una millor salut i plaer”, conclou la sexòloga.
‘Ciao, ciao’ compreses
Ferrani ens demana incidir en la menstruació i el gran paper que han tingut les botigues eròtiques a “començar a viure alegrement el final dels tampons i les compreses”. Fa anys que es comercialitzen sistemes de retenció del flux menstrual: esponges menstruals (naturals i preparades) i copes menstruals. “Ha estat un canvi brutal en la gestió del flux menstrual: pel que fa al mètode, per deixar d’inserir químics al cos de les dones, per deixar de generar residus innecessaris, i també, perquè això ha modificat la relació entre menstruació i relacions sexuals”, explica el divulgador. Per a les menys enteses, les esponges, naturals o preparades, permeten la penetració vaginal amb l’esponja incorporada.
I apunt final agredolç. Ferrani insisteix a dir-ho: “La novel·la 50 ombres de Grey, tot i que a la comunitat BDSM i al sector eròtic no ens agradi com han venut aquesta pràctica (relacionant-la amb les malalties mentals i l’abús), és innegable que ha fet que el BDSM entrés a les cases. Ho hem de reconèixer. Perquè, oi que ja no és un escàndol trobar un parell de manilles a casa d’un futur amant?”. Felicitem en Grey, doncs. Com ens hem de veure.
Article publicat al número 447 de la ‘Directa’