Ahir dimecres, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià tenia previst realitzar un acte a les set i mitja de la vesprada en la Seu Universitària de la Universitat d’Alacant (UA) en relació amb el referèndum català i contra l’actuació policial i de l’Estat espanyol.
Durant el dia, una convocatòria de l’extrema dreta alacantina difosa per xarxes socials animava a les seues seguidores a assistir per boicotejar-lo. Aquest fet va provocar que el Vicerectorat de la universitat –poques hores abans a través d’un comunicat– cancel·lara aquest acte i la presentació del nou diari Jornada, convocada al mateix lloc a les huit de la vesprada. El comunicat del Vicerectorat anunciava que es suspenien tots els actes i que les portes de la seu romandrien tancades des de les sis de la vesprada al·legant motius de seguretat. Una resposta que des del Casal Popular Tio Cuc d’Alacant han denunciat en un comunicat, on exposaven que el missatge llançat per la UA era una manera de dir al seu alumnat, a les seues treballadores i a la resta de la societat “davant les amenaces feixistes, preferim callar, tancar la universitat i quedar-nos a casa”.
Poques hores després i davant d’una reacció per part de la UA que molts col·lectius alacantins han considerat “antidemocràtica”, l’organització va buscar altres llocs on poder realitzar l’acte. Al moment, diversos col·lectius com ara el Casal Popular Tio Cuc, Comissions Obreres, Ecologistes en Acció o Podem van respondre positivament, oferint les seues seus per celebrar-lo. Finalment, l’acte es va realitzar a les huit a la seu de CCOO i amb l’assistència de més d’una setantena de persones, malgrat el canvi d’última hora i el poc temps per convocar-lo de nou mitjançant les xarxes. Durant el transcurs del debat es va demanar la dimissió del rector, Manuel Palomar Sanz, “per haver coartat la llibertat d’expressió”. D’altra banda, a l’hora que oficialment estava convocat l’acte, un grup de persones va poder entrar a la Seu de la UA per tal de reclamar llibertat d’expressió i per denunciar la “decisió còmplice” del Rectorat. Mentrestant, menys d’una quinzena d’ultradretans amb insígnies espanyolistes romanien a les immediacions rodejats per la policia.
Sueca ocupa la plaça per parlar d’autodeterminació
Ahir a les set de la vesprada, el saló d’actes de la Casa de la Cultura de Sueca (Ribera Baixa) tenia previst acollir una cita amb Edgar Fernàndez, regidor de la CUP de Reus i militant d’Endavant, i Sara Blázquez, regidora de Capgirem Vic, per parlar sobre el referèndum. L’acte organitzat per Arran La Ribera va ser censurat per part de l’Ajuntament de Sueca, governat per Compromís, poques hores abans del mateix.
La Junta de Govern de Sueca va votar en contra de realitzar l’acte, exceptuant el regidor de Joventut que va estar l’únic que no es va oposar
Abans de cedir aquest espai, una tècnica de l’àrea cultura ja va presentar un informe desfavorable, tot i que finalment es va aprovar per majoria cedir-lo. No obstant això, ahir al matí es va realitzar una junta extraordinària i la Junta de Govern va votar en contra de realitzar l’acte, exceptuant el regidor de Joventut que va estar l’únic que no es va oposar.
Tot i la censura institucional, les organitzadores van decidir respondre ràpidament traslladant l’acte al carrer i ocupant la plaça que hi ha davant del Casal Jove de Sueca, on més d’una cinquantena de persones van acudir a la cita, malgrat la censura i la improvisació del lloc a última hora. L’acte es va desenvolupar amb normalitat i va comptar amb la presència d’un petit grup d’ultres amb banderes espanyoles que van romandre en silenci al final de la plaça. Des d’Arran La Ribera també han denunciat que la Guàrdia Civil ha posat controls “rutinaris” a les entrades del poble.