Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Grupo Vértice vol expulsar les veïnes d'un edifici que ha adquirit al barri del Cabanyal de València

| Lluïso Llorens

El 31 de maig de 2017 l’empresa Barcelona Ocean View SL, part del conglomerat empresarial del Grupo Vértice, comprava mitjançant escriptura pública el bloc d’habitatges situat al número 88 del carrer Vicent Brull del barri del Cabanyal de València. Una carta els informava que l’empresa havia comprat tot el bloc i a partir d’aquest moment la propietat de l’edifici era seua. L’edifici es troba a tocar del Mercat del Cabanyal, en la zona del Canyamelar, una de les zones amb més interès dintre el procés de gentrificació que viu el barri.

De les quatre llogateres que queden a l’edifici de nou habitatges, dues tenen contractes de renda antiga, per tant no podrien ser expulsades de manera immediata

El bloc d’habitatges compta amb un baix comercial i nou habitatges, on només queden quatre llogateres vivint. De les quatre llogateres, dues tenen contractes de renda antiga, per tant no podrien ser expulsades de manera immediata. De les dues restants, una manté un contracte amb règim comú, Carmen Zaragoza, i l’altre, Jesús Bellido, té un contracte de renda antiga subrogat per la seua mare amb pròrrogues de renovació anuals.

Zaragoza ha viscut sempre en aquella casa amb els seus pares, “en un cinqué sense ascensor”. “Em vaig quedar sense feina ara fa cinc anys, no tinc cap ajuda institucional, sóc una dona soltera, sense fills i amb més de 50 anys. És quasi impossible trobar una feina estable”, descriu. “Per això depenc tant del barri i de la gent que viu ací. Sense elles no podria netejar escales, cuidar majors i fer aquelles petites feines que em permeten sobreviure”. Tot i això, la seua situació és molt precària i afirma que “si no fóra pel meu pare que em paga les despeses del mòbil i per a un amic que m’ha deixat el seu cotxe, no podria viure”. “Tinc una casa al Racó d’Ademús però s’hauria de reformar tota i no tinc els diners per fer-ho. No puc anar-me’n d’ací, tinc tota la xarxa relacional, tots els amics, i les xicotetes feines que faig són gràcies a aquesta gent. Si vaig a un altre lloc qui m’ajudarà en el dia a dia?”, es pregunta.

Jesús Bellido i Carmen Zaragoza no volen abandonar les seues cases, ara en mans de Grupo Vértice |Brenda Alós

Bellido està vinculat a l’edifici des de fa 56 anys. “Aquesta va ser la casa de ma mare i no he rebut cap comunicació per part de l’empresa al marge de la carta. Sé el que m’expliquen les veïnes. De fet seguisc pagant el lloguer en el mateix compte corrent que abans, no en el nou”. El llogater ha viscut tota la vida al barri, la major part d’ella en el número 88 de Vicent Brull. Després d’un matrimoni fallit, en l’actualitat paga la meitat de la hipoteca de la casa on viuen la seua exdona i les seues dues filles i dues pensions de manutenció.

La compra d’edificis sencers i l’expulsió del seu veïnat a la ciutat de València per part de grups inversors comença a ser una constant. De fet, el Grupo Vértice és el mateix que està expulsant a més de 50 veïnes d’un edifici del carrer Fra Pere Vives al barri de Saïdia, tal com va denunciar la xarxa veïnal EntreBarris ara fa uns mesos. Alhora, aquest cas es suma a les expulsions consumades en Ciutat Vella o Russafa, com és el cas de l’edifici del carrer Buenos Aires 31.

El cas del Cabanyal és paradigmàtic de la proliferació d’apartaments turístics a la ciutat. Si en el 2013 hi havia entre 80 i 100 al barri, l’any passat van passar a ser 1700, segons les dades de la pàgina web d’AirBnB. D’aquests, el 20% són habitacions o part d’immobles i el 80% habitatges complets. En aquesta plataforma es poden trobar 120 propietàries amb dos habitatges o més al barri.

Del grup inversor a l’ajuda mútua

“Es presentaren a casa tres persones, un arquitecte, un ajudant i un representant del Grupo Vertice perquè volien veure el pis per dintre. Em van dir que eren els nous propietaris perquè els antics havien venut l’edifici”. Així va descobrir Zaragoza la compra de l’edifici per part de la societat. Amb l’antiga propietat la relació havia estat normal: “No vam tindre cap problema amb ells. No es pot dir que estaven pendents de nosaltres, moltes vegades es trencaven coses o s’havia de fer alguna petita reforma, però l’assolíem fer nosaltres perquè sabíem que els propietaris no ho farien”.

Com en el cas de Saïdia, el Grupo Vertice té un empleat que s’ocupa d’avisar les veïnes de la nova situació i, en una primera fase, les convida a ingressar el lloguer a un nou compte bancari. “Fins ara no he tingut cap amenaça de desallotjament, sinó trucades per part de l’encarregat de l’empresa que em segueix dient que no he de preocupar-me, que ells em trobaran una casa i que tot es farà de la forma més tranquil·la possible i que tinc tot el temps del món. M’ha dit que pagarien la mudança i dos mesos de fiança i que totes ens quedaríem contentes de l’acord”, relata la veïna. Afirma que “no és una amenaça pura, sinó un consell a anar-me’n. Jo, però, sé que un lloguer a 230 euros al mes no el trobaria enlloc i que fora d’aquest barri no podria viure”. Ara mateix diu que disposa fins a abril de l’any que ve, ja que el mes passat acabava el seu lloguer i com que no es va produir cap comunicació s’ha renovat per un any més per defecte.

L’Espai Veïnal del Cabanyal és un espai de confluència perquè les veïnes del barri puguen fer propostes i autoorganitzar-se per respondre conjuntament a les problemàtiques que hi ha al barri

Des de fa un mes, l’Espai Veïnal del Cabanyal s’està ocupant de denunciar el cas. Aquesta assemblea és un espai de confluència perquè les veïnes del barri puguen fer propostes i autoorganitzar-se per respondre conjuntament a les problemàtiques que hi ha al barri. Com explica Guillem Ribera, activista del col·lectiu: “des de l’assemblea, conjuntament amb les veïnes afectades de Vicent Brull, denunciem que aquest no és un cas aïllat, que el capital inversor ha començat a fer negoci amb l’habitatge de les persones més necessitades. Com en altres casos elles no tenen possibilitat de moure’s i volen quedar-se”. Ho confirma el mateix Bellido: “Estaríem disposats al fet que ens apugen una mica el lloguer, però de manera raonable. Jo si em posen un preu lògic, em quede. Per a mi no es tracta d’un pis, sinó de la meua vida”. El veí del bloc de Vicent Brull explica que les afectades d’aquest bloc s’adonaren de l’existència de l’Espai Veïnal per les xarxes socials. “Quan em vaig assabentar que existia l’Espai Veïnal i que havien denunciat un cas paregut a Saïdia em vaig posar en contacte i férem una reunió on vam explicar que estava passant”.

Les veïnes es van reunir també amb la Cooperativa El Rogle. Aquesta entitat treballa per defensar el dret a l’habitatge al País Valencià, tant pel que fa a l’àmbit privat com des de les administracions públiques. Fa dos anys van rebre l’encàrrec del consistori de València per oferir serveis jurídics i aplicar la mediació i el diàleg amb les persones que no poden pagar el lloguer a grans tenidors. En relació a la situació de les veïnes del bloc, Adelina Cabrera, advocada de la cooperativa, pensa que “és intolerable la desprotecció legal a la qual s’exposen les persones que tenen lloguers tan llargs i que de sobte no tenen ferramentes legals amb les quals defensar-se contra l’expulsió i les pràctiques d’assetjament immobiliari”.

Tant Bellido com Zaragoza es mostren “encantades” amb l’ajuda i l’assessorament que han rebut, tant des de l’Espai Veïnal com des d’El Rogle: “Ara no ens sentim soles. Encara no puc creure que ens estiguen donant tant de suport. És una llum d’esperança en una situació desesperant”. “Estem buscant solucions i ens estem deixant ajudar. Fa 29 anys que visc ací. On me’n vaig? És la meua casa i no vull marxar. No me n’aniré sense lluitar”, conclou Bellido.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!