Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

McDonald's: precarietat laboral amb doble d'explotació i repressió sindical

McDonald's: precarietat laboral amb doble d'explotació i repressió sindical | Roger Sànchez

El dissabte 16 d’abril, els sindicats COS (Coordinadora Obrera Sindical) i Arran Barcelona van tornar a la Maquinista. Un piquet de trenta persones va denunciar les condicions laborals precàries de la franquícia McDonald’s, així com la repressió contra qui les fa públiques o intenta fer acció sindical a l’empresa.

Convocades prèviament a la plaça Orfila de Sant Andreu (a Barcelona), el grup de solidàries s’aplegava poc abans de la una del migdia. Joves d’Arran van penjar una pancarta a la plaça, on es podia llegir: “Organització feminista contra la patronal masclista! Prou assetjaments sexistes. Boicot McDonald’s la Maquinista”. L’eslògan anava signat per la COS i Arran Barcelona, convocants del piquet. A la plaça, s’hi reunien activistes d’altres col·lectius de Sant Andreu, com el Grup Elissa, el PTAC o Endavant.

La columna es va dirigir a peu cap al centre comercial La Maquinista mentre, a cada pas, decorava el camí amb adhesius de la campanya, iniciada fa uns mesos. Un cop va arribar al pis de dalt del centre comercial, el piquet va desplegar una pancarta i banderes per dirigir-se cap a la franquícia de McDonald’s fent càntics.

Era l’hora de dinar i la terrassa estava ben plena. Crits, botzines, cops de peu a terra per fer soroll i càntics constants eren la banda sonora d’un menú farcit de precarietat laboral, repressió sindical i actituds masclistes i racistes. Els voltants de la terrassa, des de la qual les treballadores de l’establiment no deixaven entrar el piquet, van quedar ben plens d’adhesius. Un parell d’agents de seguretat s’ho miraven de ben a prop, mentre una parella de la Guàrdia Urbana ho feia des d’una distància mitjana.

Els càntics “McDonald’s, racista, fora del barri! McDonald’s, masclista, fora del barri!” van aconseguir buidar algunes taules en una hora de màxima afluència

La cantarella, que va aconseguir buidar algunes taules en una hora de màxima afluència, s’intercalava amb la lectura del manifest que explicava l’acció. Es corejaven lemes pensats per a l’acció –”Si McDonald’s precaritza, la lluita s’aguditza!”, “McDonald’s, racista, fora del barri!”, McDonald’s, masclista, fora del barri!”, “Boicot, boicot, #BoicotMcDonalds!”–, que es barrejaven amb altres càntics més habituals en mobilitzacions socials o laborals com “Si el teu patró t’explota, explota el teu patró!”, “Qui sembra la misèria, recull la ràbia!”, “Nadiua o estrangera, la mateixa classe obrera” o “Fora racistes dels nostres barris!”. Un temps després, el piquet aconseguia buidar encara més la terrassa: un treballador acomiadat explicava les males condicions en què es trobava el menjar que hi servien, que sovint arribava després de trencar la cadena de fred o amb escarabats de fàbrica.

Algunes visitants del centre comercial s’acostaven a qui repartia fulls volants per agafar-ne i interessar-se per l’acció |Roger Sànchez

Moltes persones s’ho pensaven dos cops abans d’entrar o potser ni ho feien. D’altres s’acostaven a qui repartia fulls volants per agafar-ne i interessar-se per l’acció. Al cap de més d’una hora, el piquet, que ja aplegava trenta persones, es va desconvocar al crit de “Boicot Mc Donald’s”.

Lluita conjunta de la COS i Arran

“La campanya de #BoicotMcDonalds apareix com a resposta solidària de la COS nacional i Arran Barcelona, a partir d’una demanda interposada per part del responsable del restaurant contra els tres afiliats de la COS al centre de treball”, explica Daniel Briega, militant de la COS al Barcelonès. Els afiliats s’havien començat a moure el gener de 2014 contra el nou conveni aplicat a l’empresa i la precarietat de les seves condicions laborals.

Els afiliats de la COS denuncien “horaris il·legals, impagaments i pagaments irregulars de salari, material en males condicions, l’acomiadament d’un dels tres afiliats i el nou conveni”. Entre les causes de la lluita sindical de la COS, també hi ha la denúncia de “comportaments racistes i masclistes”, exposa Briega. Ara mateix, hi ha una demanda per injúries contra un d’ells, David Pàmies. A cadascun d’ells, els demanen una multa de sis euros diaris durant vuit mesos (4.320 euros en total) i una indemnització global de 6.000 euros.

“La campanya sorgeix com a resposta solidària a partir d’una demanda interposada pel responsable del restaurant contra els tres afiliats de la COS del centre de treball”, explica Daniel Briega, militant d’aquest sindicat

“És gent de col·lectius afins; volíem donar-li impuls des del moviment juvenil i implicar-nos en la lluita sindical perquè és un futur al qual ens veiem totes abocades”, assegura una militant d’Arran les Corts i participant del piquet. Assegura que el jovent es veu abocat a treballs precaris com aquests dia a dia. “Si no ara, més endavant”, afirma.

És per això que van vincular la lluita de la secció sindical amb la campanya Sostre i treball, que du a terme Arran Barcelona. En paraules d’Aina Sans, també militant d’aquesta formació a les Corts, una situació com la que es denuncia a McDonald’s La Maquinista “és un tipus de feina del qual les joves tiren molt per guanyar quatre duros”. Així, van fer seva la denúncia de les condicions precàries en què treballa el personal de l’establiment: “No hi ha aire condicionat, els sous són molt baixos i els torns, inacabables”. Sans afegeix que han difós la campanya arreu de la ciutat de Barcelona a través de diverses accions de denúncia, col·locació de pancartes, repartiment de fulls volants, cartells, adhesius i difusió als barris i a les xarxes.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;