Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El jutjat que investiga les acusacions contra Helena Maleno reconeix la seva "labor humanitària"

| Arxiu

L’activista i periodista d’Almeria Helena Maleno ha declarat avui davant la cort d’apel·lacions de Tànger que investiga si, tal com pretén la justícia marroquina, Maleno ha incorregut en activitats relacionades amb el tràfic d’éssers humans.

El cas, procedent d’una investigació de la policia nacional espanyola arxivada per l’Audiència Nacional el 2012, ha estat definit com un muntatge i una criminalització de la tasca de suport a salvament marítim exercida per Maleno i l’ONG Caminando Fronteras en el seu monitoratge del perillós pas de les persones migrants entre les aigües marroquines i les espanyoles.

A la sortida de la declaració, la membre de l’ONG Caminando Fronteras ha explicat en el seu compte de twitter: “He declarat amb plenes garanties, el jutge ha reconegut el meu treball com “labor humanitària” i afirmat que l’acusació ve plenament per part de la #UCRIF de la Policia espanyola”. La UCRIF és la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres.

Maleno haurà de tornar a declarar davant el mateix jutjat el 31 de gener, després que la cort hagi pogut examinar les proves en la seva defensa, entre les quals es troba el mateix arxiu de la investigació policial en contra seva a l’Estat espanyol. El jutjat no li ha imposat cap mesura cautelar ni li ha imputat cap acusació concreta.

La feina de Maleno i de Caminando Fronteras ha estat reconeguda per múltiples organitzacions socials, polítiques i religioses, des de la Coordinadora d’ONG per al Desenvolupament (CONGD) fins a l’església, passant per associacions de migrants i grups contra el racisme i pel dret al moviment.

A més del seu treball de pont entre les embarcacions de migrants a la deriva i les patrulles de salvament marítim, la tasca de Maleno i de la seva ONG ha estat essencial per recollir testimoniatges sobre la massacre del Tarajal (Ceuta) de febrer del 2014, on almenys 15 persones van morir ofegades després de rebre trets de bales de goma per part de la Guàrdia Civil quan intentaven nedar fins a costes espanyoles.

Segons ha publicat la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat, només en els deu primers dies de l’any ja s’ha alertat de la desaparició de 200 persones al Mediterrani

La trajectòria de l’activista li ha merescut el Premi de Defensa dels Drets Humans de la Unió Progressista de Fiscals (2014), el del Consell General de l’Advocacia Espanyola (2015), la Distinció per la Defensa dels Drets de les Dones Migrants de l’Institut Andalús de la Dona (2016) o la Distinció per la Defensa dels Drets de les Dones Víctimes de Tracta de la Fundació Amaranta (2017).

Segons ha publicat la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), només en els deu primers dies de l’any ja s’ha alertat de la desaparició de 200 persones que creuaven el Mediterrani des d’Àfrica.

*Article publicat originalment a ‘El Salto

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;