Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una empresa inversora francesa posa en perill el veïnat del carrer Còdols del Gòtic

| Victor Serri

El nom del carrer Còdols del barri Gòtic de Barcelona té el seu origen a l’època en què era una riera que baixava de Collserola cap al mar. Les pedres que s’hi dipositaven el van batejar. Es troba al cor del barri més turístic de la ciutat i on es concentren un gran nombre d’operacions especulatives. Precisament, per aquesta raó, a finals del 2016, l’empresa inversora francesa Spirit Reim va decidir comprar el bloc sencer del número 13 per 7,4 milions d’euros per convertir-lo en pisos de luxe per a estrangers. Ara, el veïnat corre el risc de ser expulsat.

La situació de Wassim té data de caducitat a curt termini. Se li acabarà el contracte el mes de juny i no sap si es quedarà al carrer amb la seva dona, el seu germà i dues criatures menors d’edat

Alguns contractes ja han vençut o estan a punt de fer-ho i sembla que l’empresa no té intenció de renovar. De moment, un veí d’edat avançada ja està sense contracte i l’associació de teràpies integratives Ipomea, davant tanta incertesa, ha decidit començar a desmuntar el local perquè li venç el mes de febrer. Mayte, una de les terapeutes, explica que no poden “posar en perill la tranquil·litat de la gent que ve a treballar la salut” i que, malauradament, hauran de buscar un espai alternatiu. “És una pena que un projecte que porta set anys sent referent de salut comunitària al barri, se’n vagi en orris per raons especulatives”, lamenta.

Els baixos quedaran totalment afectats per unes obres de rehabilitació importants, segons ha comunicat l’empresa, que també pretén posar ascensor, augmentar el nombre d’habitatges i reformar els actuals. Un veí que pràcticament viu al bloc perquè cuida de la seva mare de 92 anys, tem que les obres siguin una manera de fer-los fora, ja que tenen un contracte indefinit. La situació de Wassim, en canvi, té data de caducitat a curt termini. Se li acabarà el contracte el mes de juny i no sap si es quedarà al carrer amb la seva dona, el seu germà i dues criatures menors d’edat.

Tots tres coincideixen en denunciar la dificultat per accedir a un habitatge, concretament al Gòtic, on, segons dades d’un informe d’Agustín Cócola Gant del febrer de 2016, els allotjaments turístics ja han eliminat 2.300 pisos del parc d’habitatges i els llits per turistes ja superen els residents. En l’aposta immobiliària hi juga un paper rellevant la inversió estrangera i especialment, la francesa, com és el cas de Spirit Reim, que el 2013 va crear la seva empresa espanyola -Spirit España Reim- per aprofitar la davallada de preus a l’Estat, especialment a Madrid i Barcelona. Com tantes altres, amb un objectiu clar: trobar edificis residencials, en lloguer o no, a bon preu, comprar-los, rehabilitar-los i vendre’ls a un preu molt superior o llogar-los de nou. La forquilla d’inversió per actiu de la firma francesa, assenyalen al web, és d’un fins a vint milions d’euros.

Entrada del centre de salut comunitària Ipomea al carrer Còdols número 13 |Victor Serri

Per desenvolupar aquestes operacions a Barcelona, la inversora va crear Spirit BCN Codols S.L el novembre de 2016, i Spirit BCN Corts SL el setembre de 2017. Així doncs, l’empresari Jean Philippe Bertojo Mathias va sumar més negocis a una llarga llista de 13 empreses franceses on participa o que administra. Però la cerca d’edificis no l’ha fet sola, sinó que s’ha deixat assessorar per SH Walters, tant per una primera compra el 2014 al carrer Balmes, com per un solar al Poblenou l’any següent o l’edifici de Còdols. La Directa ha intentat posar-se en contacte amb Spirit per conèixer el volum d’immobles que acumula a la ciutat, però el telèfon de contacte que apareix al web està equivocat i la matriu francesa no ha contestat.
Tot va començar amb Desokupa

El 15 de novembre de 2016, l’empresa de desallotjaments extrajudicials Desokupa va fer fora uns veïns amb “amenaces”, recorda Mayte. Aquell mateix dia, ja van instal·lar portes blindades als baixos, que estaven abandonats. Només un mes després, el veïnat del bloc ja va començar a rebre una carta conforme l’edifici havia canviat de propietat i calia fer l’ingrés mensual a un nou número de compte.

El compte enrere dels contractes ha començat, però ningú els garanteix la continuïtat i no saben quan començaran unes obres que podrien durar dos anys

Spirit BCN Codols, creada per a l’ocasió per la matriu francesa Spirit, havia adquirit l’immoble, i la visita de Desokupa n’havia estat la primera senyal. El segon mal símptoma, continua Mayte, va ser que un grup d’arquitectes es presentés a l’associació Ipomea per veure el local. Com els van negar l’entrada, pocs dies després, i per primera vegada, una representant de l’empresa inversora va trucar-los per queixar-se.

Els de Còdols, com altres veïns i veïnes del Gòtic, se senten vulnerables. El compte enrere dels contractes ha començat, però ningú els garanteix la continuïtat i no saben quan començaran unes obres que podrien durar dos anys. Sota aquest context, el col·lectiu Resistim al Gòtic ha convocat una trobada el dissabte 13 a la plaça dels Traginers per abordar les experiències de defensa del dret a l’habitatge en un terreny hostil.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;