Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El mitjà de comunicació Hala Bedi porta a la via judicial la sanció per llei mordassa del govern basc

L'històric col·lectiu acudirà al contenciós-administratiu per denunciar que s'ha vulnerat el seu dret a la defensa, rebutjant totes les proves presentades i donant credibilitat absoluta a la versió policial

El Departament de Seguretat del Govern Basc, encapçalat per la membre del Partit Nacionalista Basc (PNB) Estefania Beltran de Heredia, va notificar el passat 28 de març la resolució sancionadora en la qual es confirma la multa instigada per la policia autonòmica basca, Ertzaintza, contra el periodista d’Hala Bedi Mikel Sáenz de Buruaga. Els fets que motiven l’expedient van succeir el 18 de maig de 2017 al barri autogestionat d’Errekaleor (Vitòria-Gasteiz), quan el corresponsal va gravar l’actuació dels antidisturbis de l’Ertzaintza mentre custodiaven un grup d’operaris d’Iberdrola que tenien l’ordre de tallar la llum de tota la zona.

Després de vuit mesos de procés amb un total de sis notificacions oficials i cinc recursos, la via administrativa està esgotada perquè s’han rebutjat totes les al·legacions presentades

Després de vuit mesos de procés amb un total de sis notificacions oficials i cinc recursos, la via administrativa està esgotada perquè s’han rebutjat totes les al·legacions presentades, però el mitjà de comunicació d’Àlaba ha decidit no claudicar i portarà a la via judicial l’expedient sancionador. Així doncs, acudiran al jutjat contenciós-administratiu per evitar el pagament d’una multa de 602 euros per infracció greu de la Llei de Seguretat Ciutadana, popularment coneguda com a llei mordassa.

Aquesta ràdio lliure, que enguany celebrarà el seu 35è aniversari, va decidir col·lectivament “desobeir aquesta llei excepcional perquè l’acusació és falsa i perquè la mateixa llei és injusta i posa en perill llibertats bàsiques en una democràcia”. El seu cas és el primer en el que el Govern Basc aplica la polèmica norma contra un periodista, situació que prèviament havia viscut el redactor d’Argia Axier López, a qui el Cos Nacional de Policia va voler sancionar tot i que finalment el procediment es va tancar favorablement. Tanmateix, el gabinet d’Iñigo Urkullu ha aplicat la llei a la Comunitat Autònoma Basca (CAB) en més de 8.000 casos des de juliol de 2016, tot i que el Parlament Basc es va comprometre a no fer-ho.

 

Denuncien un muntatge policial

Hala Bedi ha anunciat que arribarà fins al final per fer front al que considera un “atac a la llibertat d’informació basat en un informe fals elaborat per l’Ertzaintza”, motiu pel qual acudiran al judici contenciós administratiu. L’històric col·lectiu de comunicació popular considera que s’ha vulnerat el seu dret a la defensa “ignorant i rebutjant totes les proves presentades”, que incloïen documents audiovisuals, àudios i declaracions de testimonis directes que contradiuen la versió policial.

A la part superior dreta de la imatge es pot veure el periodista Mikel Sáenz de Buruaga enregistrant la intervenció de l’Ertzaintza |Redacció Hala Bedi

 

Segons expliquen, el dia dels fets dos periodistes del mitjà van estar cobrint la notícia des de primera hora del matí, extrem que queda demostrat fent una cerca per les xarxes socials de tot el material que van publicar. Els i les periodistes que van arribar més tard, un cop la policia començava a retirar una per una les persones que formaven un mur humà per protegir el quadre general d’electricitat del barri, van haver de fer el seguiment des de l’altra banda del cordó policial perquè l’Ertzaintza els va impedir l’entrada al barri. D’aquesta manera, només Hala Bedi va poder documentar el que succeïa durant la intervenció policial.

Aquell mateix dia, el mitjà ja va denunciar que agents antidisturbis van agredir i trencar el telèfon mòbil amb el qual el periodista finalment sancionat enregistrava l’operatiu

Aquell mateix dia, el mitjà ja va denunciar que agents antidisturbis van agredir i trencar el telèfon mòbil amb el qual el periodista finalment sancionat enregistrava l’operatiu. Per aquest motiu, el comunicador va requerir al policia que l’hauria colpejat la seva identificació, després de mostrar-li l’acreditació de premsa. En aquell moment el policia li hauria sostret el carnet per prendre-li la filiació, als temps que li reblava: “Sabem qui sou, sabem que sou de l’entorn radical”.

Gairebé dos mesos després dels fets, Sáenz de Buruaga va rebre la notificació de la sanció, basada en un informe policial segons el qual el periodista d’Hala Bedi hauria infringit l’article 36.6 de la llei mordassa per “desobediència o resistència a l’autoritat” en haver sobrepassat, suposadament, un cordó policial durant aquell matí de primavera, acusacions que tant el periodista com el seu mitjà neguen rotundament.

Consideren que l’expedient “no acredita els fets que pretenen sancionar” i que es recorre constantment a l’article 52 de la llei mordassa, que afirma que “les denúncies formulades pels agents en l’exercici de les seves funcions que haguessin presenciat els fets, prèvia ratificació, constituiran base suficient per adoptar la resolució que procedeixi”, tot i que la defensa segueix sense haver rebut l’acta de ratificació dels agents que van interposar la denúncia, imprescindible per aplicar l’esmentat article.

L’Associació Basca de Periodistes i el Col·legi Basc de Periodistes van emetre fa uns mesos un comunicat conjunt denunciant un “atac directe al dret a la informació”, de la mateixa manera que la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació (PDLI) va presentar una queixa davant el Defensor del Poble, que va iniciar actuacions. Hala Bedi compareixerà pròximament davant la Comissió de Seguretat del Parlament Basc per denunciar aquest atac a la llibertat d’informació, sol·licitar la suspensió de la sanció i exigir al Parlament que compleixi el compromís de no aplicar la llei mordassa.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;