Dins del col·lectiu universitari del Personal Docent i Investigador (PDI), hi ha figures permanents i professionals que són contractats amb plaça fixa, però d’altres, el professorat associat, que desenvolupa tasques docents a temps parcial i amb caràcter temporal. Tot i representar prop del 70% del PDI contractat de les universitats públiques catalanes, és el grup que té les condicions laborals més precàries i els salaris més baixos.
La reunió que Transformem UB, candidatura formada pels sindicats Coodinadora Obrera Sindical (COS) i la Confederació General del Treball (CGT), va compartir amb la Vicerectora de Personal Docent i Investigador –la doctora Mercè Pallàs– el passat 5 de maig va dur finalment a convocar vaga de docents i investigadores el proper dimarts 16 de maig. La trobada es va celebrar l’endemà d’una concentració que va aplegar a membres de tots els col·lectius d’assalariades i escales laborals de la Universitat de Barcelona (UB) i que va acabar amb diverses treballadores passant la nit a l’edifici històric de plaça Universitat en senyal de protesta. “L’assemblea va decidir anar a la vaga si la vicerectora no donava resposta a les nostres reivindicacions i com ha estat així, anirem a la vaga”, explica Clara Camps, membre de la candidatura. La valoració que Transformem UB fa sobre la reunió és negativa, perquè “malgrat les bones intencions i paraules d’empatia per part de la vicerectora, no hem aconseguit cap canvi significatiu en les polítiques que l’equip de govern de la UB pretén aplicar”.
En acabar el curs lectiu es produeixen acomiadaments en forma de no renovació de contractes, per això Transformem UB demana que es regulin els falsos associats i que millorin les seves condicions laborals
Durant la reunió, el grup de Transformem UB va demanar a la representant de la institució que reconegués que hi ha falsos associats i que no es realitzés cap acomiadament. Denuncien que anualment, a l’acabar el curs lectiu, es produeixen acomiadaments en forma de no renovació de contractes. En relació a aquest fet demanen que es regulin els falsos associats i que millorin les seves condicions laborals, amb l’aplicació immediata de l’escala salarial màxima, que serviria per eliminar el greuge comparatiu salarial que pateixen respecte la resta de figures del personal docent i investigador. Transformem UB creu que “és completament perjudicial que es continuï amb aquesta política de no estabilització dels col·lectius temporals, que s’argumenta amb criteris economicistes propis d’un model d’universitat-empresa merament neoliberal”. A més, també troben “vergonyós” que no existeixi la voluntat de negociar amb la Direcció General d’Universitats l’augment de la partida pressupostària, en concret el capítol 1, per augmentar el rang salarial.
Les reivindicacions segueixen pel que fa als col·lectiu d’investigadores pre i postdoctorals, de qui es demana dignificar els seus contractes “evitant el treball fora de contracte i les desigualtats dins de la mateixa categoria”. També que s’implementin plans d’estabilitzacio per investigadores, col·laboradores, lectores i agregats interins a jornada completa. Finalment, no augmentar la càrrega docent fins a 32 crèdits per què, segons Transformem UB, aquesta mesura es traduiria en acomiadaments massius. “Sospitem que l’objectiu real de l’aplicació d’aquest augment de docència és la reducció de la força docent no permanent i l’estalvi econòmic associat a aquesta pèrdua de professorat. Obligant el professorat permanent a fer més docència, disminueix notablement la necessitat d’altres docents per impartir aquelles assignatures. En aquest sentit, l’aplicació d’una mesura d’aquest tipus podria suposar l’acomiadament”, diuen en un dels comunicats que envien preriòdicament a tota la comunitat docent universitària.
L’augment a 32 crèdits de docència s’aplica cinc anys després que el govern del Partit Popular ho aprovés dins el Reial Decret-Llei 14/2012. A l’entendre de Transformem UB, des de la universitat s’està fent un ús pervers i interessat de la normativa, ja que es va aprovar “com a mesura d’urgència ara ja fa 5 anys i, per tant, corresponent a una fase ja superada, a més que es tracta d’una normativa que les universitats ‘poden’ aplicar, no que ‘han de’ aplicar”. Per això es posicionen en contra l’aplicació del decret perquè al seu entendre “no valora la tasca docent”. Camps considera que “diuen que si no investigues et castiguen fent més docència i per nosaltres donar classes no ha de ser un càstig, s’ha de posar en valor a la universitat”.
Retornant al cas dels falsos associats, segons Transformem UB, la Vicerectora va reconèixer durant la trobada que “se n’ha fet un ús fraudulent però que no hi ha vigent cap figura contractual que s’hi ajusti”. Pel que fa a la seva estabilitat, en un comunicat expliquen que la Doctora Pallàs va dir que l’aplicació del reial decret representarà unes 24 places d’ETC (Equivalències a Temps Complet). Després d’estudiar els tipus de contractes dels diversos associats segons tipus de jornades laborals, Transformem UB creu que el 82% d’associats de 18 crèdits no serien renovats al setembre. És a dir, al voltant de 82 docents i investigadors. Els acomiadaments es realitzaran a conseqüència del decret, doncs hi ha una sèrie de professorat que està a temps complert i és a aquesta gent a qui se li aplicarà. Els associats que tenen contractes a temps parcial i que se’ls hi renova anualment el contracte, “quedem afectats perquè si han de fer fora a gent no se’ns renovarà el contracte”, diu Camps. Existeix el dubte de si aquesta mesura pot afectar al professorat associat contractat per menys crèdits, motiu pel qual la vicerectora es va comprometre a respondre amb un número exacte d’acomiadaments en quinze dies, a partir de la data de la reunió que va confirmar la jornada de vaga de dimarts 16 de maig.