A les 12 del matí del passat divendres 22 de setembre, huit policies nacionals es van presentar a casa de Daniel Morales. El ciberactivista valencià està acusat de clonar la pàgina web del referèndum de l’1 d’octubre a Catalunya que, per via judicial, el Govern espanyol havia ordenat que es tancara. “En cap moment vaig pensar que es podria arribar a aquesta situació. Em va rondar la possibilitat pel cap quan vaig veure les dimensions de la repressió de l’Estat, però sempre descartava eixa possibilitat per absurda”, explica Morales.
Malgrat no esperar-se que l’aparell repressiu de l’Estat espanyol arribara fins a les portes -i més enllà- de la seua casa a la localitat valenciana de Burjassot, la Policia Nacional es va plantar amb una ordre judicial. El ciberactivista relata que, tot i la sorpresa i la sensació surrealista d’estar vivint una broma de mal gust, es va mantenir tranquil durant l’hora i mitja que va durar l’actuació.
El ciberactivista valencià estava acusat de clonar la web del referèndum de l’1 d’octubre a Catalunya que, per via judicial, el govern espanyol havia ordenat que es tancara
Els policies van estar inspeccionant el seu ordinador i li van passar una telefonada. “Em van cridar demanant-me informació del funcionament intern de la web, així com demanant-me ajuda per a una possible col·laboració per a descarregar les bases de dades i procedir a desxifrar-les”, detalla. Els policies volien conéixer la localització dels col·legis electorals. A més, pensaven que Morales havia estat contractat per la Generalitat i que a les bases de dades s’emmagatzemaven dades personals, les quals coses eren falses, segons comenta l’activista.
Finalment, li van requisar objectes personals (tres discs durs i el mòbil) i el van citar a declarar en comissaria. El ciberactivista, per la seua banda, ha denunciat públicament que no li van deixar cap justificant i que s’excusaven dient que buscaven substàncies il·legals i indicis de pertànyer a organització criminal. “Són alguns dels errors que hi ha presents en l’acte – sembla que degut a algun còpia i pega d’algun acte anterior o model base”, explica Morales que, a més, concreta que hi ha faltes ortogràfiques, errors respecte a la citació d’articles i sobre la sol·licitud de l’ordre judicial, que, segons es manifesta al document, va tindre lloc el 23 de setembre, un dia després de produir-se el registre.
Actualment, Morales es troba acusat, en qualitat d’investigat, de desobediència, un delicte que, segons argumenta, tècnicament no pot cometre, ja que no és cap funcionari públic o autoritat. A més, encara no ha recuperat els objectes que li van ser requisats. El que si ha pogut restablir, després que els seus advocats li donaren via lliure per irregularitats en el procediment, han sigut les contrasenyes dels seus comptes de GitHub i dels serveis de Google que la policia, segons afirma, va canviar de forma irregular, suplantant la seua identitat i fent ús de la funció del seu navegador de recordar contrasenyes. “Simplement vaig reportar que havien sigut furtades- en certa mesura fou així- i vaig recuperar el control. És molt important que se sàpiga que són algunes de les ferramentes del meu treball, ja que em dedique professionalment a desenvolupar software”, explica Morales.
Morales es troba acusat, en qualitat d’investigat, de desobediència, un delicte que, segons argumenta, tècnicament no pot cometre, ja que no és cap funcionari públic o autoritat
La justícia espanyola també va citar a declarar a unes quinze persones en la resta de casos de diferents poblacions de Catalunya. De fet, a l’atestat policial, s’acusa el ciberactivista valencià de dirigir, organitzar i controlar tot aquest moviment de rèpliques de la web del referèndum i de garanties.cat. Morales explica que, tècnicament, ell no ha replicat la pàgina web, “simplement vaig fer possible la seua rèplica compartint el codi font amb altres persones”. A més, denúncia que aquestes accions són una clara violació dels drets fonamentals de llibertat d’expressió i de neutralitat en la xarxa, com han dictaminat diferents entitats internacionals, entre elles l’OONI (Open Observatory of Network Interference).
Més enllà d’aquestes acusacions per via judicial, també ha hagut de patir com el diari El País el relacionava -i, en general, al moviment ciberactivista que va donar suport logístic a les webs relacionades amb el referèndum- amb el hacktivisme rus o prorús. En un article signat per David Alandete, director adjunt d’El País, s’assegura que Morales té un bloc dedicat als hackers (howtoprotectmyserver.com), des del qual, presumptament, publica continguts a favor de Rússia i Vladimir Putin. Davant açò, la seua resposta fou la de fer una denúncia pública des del seu compte de Twitter (@GrenderG).”No havia vist mai la web de la qual, suposadament, sóc autor. La persona que la porta signa com a Daniel Morales, però evidentment no sóc l’única persona en el món amb eixe nom. Si s’hagueren molestat en investigar, s’haurien adonat, però no els interessava”, afirma.
Després de tot, ara fa una valoració general per a la Directa. Des de la seua perspectiva personal com a activista, afirma que sempre ha estat involucrat en l’activisme, dins i fora de la xarxa i que no pot quedar-se quiet davant el que considera injust, per això tracta d’aprofitar els recursos que té per aportar el seu granet d’arena. Les seues accions, assegura, estan motivades per l’ètica hacker, en defensa de la neutralitat en la xarxa, i creu que totes les societats avancen mitjançant accions de desobediència civil.