Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Gutter Fest o "quan la petita edició també és una edició"

L’autoedició dibuixa un camí alternatiu per l’expressió al que estableixen les grans editorials i treu els filtres i els peatges de la mercantilització de la cultura. El fenomen no és recent: autors com Dostoievsky, Lewis Carroll o Marcel Proust ja van publicar les seues obres sense editorials intermediàries; cada cop, en tot cas, l’autoedició té més pes dins el món editorial, i és per això que l’ecosistema del festival d’autoedició Gutter Fest ha crescut els darrers anys: Tenderete (València), la FLIA (Barcelona), Grapa Grapa (Pontevedra), Crack (Roma) o Vendetta (Marsella) en són alguns exemples. Dins aquest ecosistema hi ha el Gutter Fest, festival d’autoedició i microedició de Barcelona, que, més que establert, torna per cinquena vegada consecutiva. Els dies 19 i 20 de maig la Nau Bostik, al barri de la Sagrera de Barcelona, esdevé un espai de trobada per l’aprenentatge col·laboratiu.

Al certamen hi participen tan editors de caràcter professional com amateur (en total uns 120 editors); a més, aquest any el festival traspassa les fronteres occidentals amb una vintena d’editors d’arreu del món. Clara Iris, coordinadora del Gutter Fest, explica que un dels objectius de la fira és oferir a les editores un espai d’intercanvi de models econòmics, formes de fer i de produir així com fomentar la col·laboració entre autores.

El Gutter Fest vol ser un motor per la gràfica popular, per a la tradició cultural vinculada a l’artesanat, i pretén “allunyar-se de les tradicions hegemòniques de la cultura del llibre”

Molt sovint es pensa que l’autoedició és només un trampolí per arribar a les grans editorials, però Clara Iris argüeix que “la petita edició també és una edició; molts autors tenen molt assumit que volen fer una tirada de 300 exemplars”. Segons les seves impulsores, el Gutter Fest vol ser un motor per la gràfica popular, per a la tradició cultural vinculada a l’artesanat, i pretén “allunyar-se de les tradicions hegemòniques de la cultura del llibre”. A aquest festival li agraden les interdependències, que possibiliten un treball col·lectiu i horitzontal, i aquest debat també tindrà lloc al festival: se celebrarà la segona assemblea gràfica de la comunitat autoeditora, Bilderzine II, una segona tanda de taula redona, que es va dur a terme ja a Tenderete València i que disposa de cadires per a tothom.

De tots i per a tots els públics, al Gutter Fest s’ofereixen varietat d’exposicions, activitats i tallers que parteixen del gràfic com a canal per explorar diversos àmbits. L’activitat La Modesta Fanzinoteca està organitzada per pedagogs i alumnes i es planteja explorar els fanzines, els graphzines i les microedicions dins de l’àmbit de la pedagogia: vol ser una reflexió sobre el format d’edició, el metallenguatge del llibre i el joc del format per tal de trasbalsar l’estàtica de la lectura occidental.

A Hof-ensa s’exposaran serigrafies i originals del serbocroat Igor Hofbauer, il·lustracions de còmic que combinen l’estil americà, el pop art, el cinema negre, l’expressionisme alemany i el constructivisme rus. Però hi haurà moltes més exposicions, com per exemple Attention, work!,  amb il·lustracions d’artistes eslovens com Matti Hagelberg o Arkad, així com creacions de graffitis i puntures murals de Sawe i Marc Torices, entre altres.
Moltes activitats conviden a la participació: les assistents, per exemple, podran ser serigrafiades per Pablo Taladro, llegir a micròfon obert o participar d’instal·lacions interactives.

Clara Iris, coordinadora del Gutter Fest, explica que un dels objectius de la fira és oferir a les editores un espai d’intercanvi de models econòmics, formes de fer i de produir així com fomentar la col·laboració entre autores

El festival no només és un punt de trobada per al grafisme: els formats audiovisuals, murals o sonors autoeditats també hi tenen el seu espai, ja que l’equip impulsor entén les relacions entre les diferents disciplines. Es projectaran curtmetratges d’animació com Stripbirger in motion de Boris Dolenc o Decorado d’Alberto Vázquez, entre altres. La música de grups com Jatos Viejos, Pavo Peña, Lux, Hombre Aburrido o Meconio amenitzaran les vesprades del Gutter Fest.

L’accés és totalment gratuït per a editores i públic. L’únic requisit per entrar-hi és estar predisposat a participar de manera activa.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;