Retirada, però amb línies vermelles. Durant la negociació amb la CUP-CC per l’acord d’investidura del president de la Generalitat, Junts pel Sí (JxSí) es va comprometre a fer que el govern català retirés l’acusació particular contra les activistes imputades en el marc de mobilitzacions socials. En tots els casos? No. El Departament d’Interior ha imposat una línia vermella: aquesta amnistia no pot incloure aquells casos en què les manifestants estiguin imputades per un presumpte delicte d’atemptat contra l’autoritat. D’un primer llistat de vuit casos que les negociadores van fer arribar al govern, se’n van acceptar set, però un es va descartar.
Així, es dóna per fet el vistiplau a fer un pas enrere en el procediment contra dotze persones –estudiants, professorat i personal administratiu– incoat arran de la visita d’Artur Mas a la Universitat de Girona l’any 2011, contra deu manifestants per un piquet de la vaga general del 29-M de 2012 a Sants i un altre contra dos vaguistes –Roger Sànchez i Saturnino Mercader– el mateix dia a Sant Andreu de Palomar. En relació amb la vaga general del 14-N de 2012, JxSí ha acceptat retirar l’acusació contra dos manifestants de Nou Barris i vuit manifestants de Girona. En aquest últim cas, el judici està previst pel 6 de febrer d’enguany. El mateix criteri s’aplicarà als sis activistes imputats per l’acció contra la Torre 66 de la MAT. Hi ha discrepàncies, però, en alguns dels procediments oberts pels fets de Can Vies.
La retirada no afecta la continuïtat dels processos. Només hi haurà una rebaixa de la petició de pena en aquells casos en què el ministeri fiscal hagi situat el llistó acusatori per sota del criteri de la Generalitat
Divendres vinent, 22 de gener, se celebrarà el judici contra Iker Oiz, un documentalista del barri de Sants de Barcelona que enregistrava imatges dels enfrontaments durant els fets de Can Vies, a finals de maig de 2014. En aquest cas, JxSí no vol retirar l’acusació de la Generalitat perquè, al·lega, el jove està imputat per un presumpte delicte d’atemptat contra l’autoritat. Aquesta és la línia vermella. Paradoxalment, però, existeixen unes imatges gravades des d’un balcó de la plaça de Sants on es veu l’acusat amb una càmera de vídeo a la mà enregistrant l’actuació policial, però en cap moment no se’l veu agredir els agents. Per contra, segons fonts de la negociació, JxSí ha acceptat retirar l’acusació contra quatre joves de Sants i el Maresme detinguts al carrer Rosés en el marc de les protestes de Can Vies, en suport dels quals es va iniciar una campanya solidària anomenada Les Quatre Roses.
Munté ho dóna a entendre
Malgrat tot, ara com ara, la retirada de l’acusació particular del govern català no consta per escrit a cap dels procediments penals. Caldrà esperar dies o setmanes perquè això es materialitzi. Fonts del govern català consultades per la Directa –en reiterades ocasions des de dijous passat– no han volgut confirmar ni desmentir els compromisos de JxSí. Ni el Gabinet Jurídic –adscrit al Departament de la Presidència– ni l’Oficina de Premsa de la Presidència no han contestat les preguntes d’aquest mitjà. Però, aquest matí, la consellera de la Presidència, Neus Munté, en unes declaracions al programa El Matí de Catalunya Ràdio, ha mostrat la predisposició del govern a retirar-se dels set casos acordats en la negociació.
L’exconseller d’Interior Ramon Espadaler ha criticat, a través de Twitter, el que considera una “humiliació dels Mossos” per imposició de la CUP
L’exconseller d’Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler (UDC), ha expressat la seva disconformitat amb la retirada de les acusacions particulars. I ho ha fet mitjançant dues piulades: “El Govern desautoritza (i humilia) @mossoscat al retirar-se de les acusacions particulars a Can Vies, MAT, 14-M… per imposició de la CUP” i, més endavant, “Retirar el Gov. de les acusacions particulars de Can Vies i altres, demostra que el pacte JxSí/CUP té punts amagats. Què més ens amaguen?”.
Cal aclarir, però, que la retirada de l’acusació particular exercida per la Generalitat és un gest polític, però no afecta la continuïtat dels processos penals. La fiscalia mantindrà l’acusació en tots els casos i només hi haurà una rebaixa de la petició de pena en aquells expedients en què el ministeri fiscal hagi situat el llistó acusatori per sota del criteri de la Generalitat.