Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Plataforma Cel Net i l'Ajuntament del Morell critiquen la Generalitat per no resoldre la contaminació de la petroquímica

Els aires del Camp de Tarragona s’han tornat a remoure aquest dijous i el Teatre del Morell s’ha tornat a omplir per conèixer de primera mà els resultats del tercer estudi de la qualitat de l’aire que han encarregat conjuntament la Plataforma Cel Net i l’Ajuntament del Morell. L’estudi, elaborat pel Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i que ha presentat aquest dijous un dels seus autors, Francesc Javier Roca, s’ha centrat en l’anàlisi del contaminant 1,3 butadiè. L’elecció d’aquest component no és casual, ja que és el que anys enrere havia presentat índexs més elevats i que a més a més té una clara relació amb afectacions sobre la salut i amb poder cancerigen.

Els resultats d’aquest estudi indiquen un nombre total d’episodis contaminants inferior als anys anteriors, amb un total de 38 episodis (40% menys que l’any 2015). Tot i així, els nivells de 1,3 butadiè han registrat un augment en referència al 2015, amb un valor mitjà que supera el criteri estàndard de qualitat anual de 2 micrograms / Nm3 i que prové de les instal·lacions que Repsol té a tocar del nucli urbà del Morell.


El Morell diu prou

Segons l’alcalde del Morell, Pere Guinovart, aquests resultats demostren “que les tasques de reparació i millora de la indústria ens donen la raó, ja que alguna cosa no feien bé si ara veiem aquesta reducció respecte als anys anteriors”. Tot i així, Guinovart s’ha mostrat molt crític respecte el funcionament de la Taula de Qualitat de l’Aire i els seus compromisos, ja que segons la seva opinió “els municipis de l’entorn del polígon petroquímic nord i sud estan demanant estudis de qualitat de l’aire, fins i tot també ho demanen les empreses, però la Generalitat no està fent res”. És en aquest sentit que l’alcalde del Morell demana a la Generalitat que encarregui definitivament un estudi de tots els compostos orgànics volàtils, no només de l’1,3 butadiè, i que s’estableixin uns màxims d’emissió reals i amb una base normativa.

L’Ajuntament del Morell ha decidit no participar més a la Taula de Qualitat de l’Aire, fins que els compromisos de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat no siguin clars i concrets

Per altra banda, a la presentació duta a terme aquest dijous també s’ha destacat per part de l’alcalde del Morell que “des de l’any 2012 no es du a terme un estudi epidemiològic sobre les repercussions que la qualitat de l’aire té en la salut de les persones. Creiem que aquest estudi s’hauria de fer cada any, però no és així”. Guinovart ha declarat estar sorprès que la resta d’ajuntaments no estiguin alineats amb aquesta reivindicació. Per tots aquests motius, l’Ajuntament del Morell ha decidit no participar més a la Taula de Qualitat de l’Aire, fins que els compromisos de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya no siguin clars i concrets.


Cel Net desconfia dels compromisos polítics

En la seva intervenció, el portaveu de la Plataforma Cel Net, Josep Maria Torres, ha volgut remarcar “els clars beneficis obtinguts al Morell, un municipi que ha decidit fermament mantenir un control objectiu de la qualitat de l’aire, realitzar-lo amb una universitat independent i informar públicament i amb transparència dels nivells de compostos detectats”. Segons ell “la conseqüència ha estat l’autocontrol i regulació de les emissions per part de les mateixes empreses”, tal com es demostra en la clara millora dels resultats d’aquest darrer estudi, i la supervisió permanent de l’administració enfront de possibles incidents.

“La població i el territori són víctimes de la manca d’interès vers la salut de les persones i el medi ambient per part de les empreses i les diferents administracions” segons el portaveu de la Plataforma Cel Net

Per contra, Torres creu que la resta d’ajuntaments que no han apostat pel control, l’objectivitat i la transparència, “condemnen als i les habitants als quals representen a una manca d’informació absoluta respecte a la qualitat de l’aire que respiren. I malauradament, una vegada més, la població i el territori són víctimes de l’evident manca d’interès vers la salut de les persones i el medi ambient per part de les empreses implicades i les diferents administracions”.

Cel Net no va assistir a la passada reunió de la Taula de Qualitat de l’Aire per protestar per aquesta manca de compromisos / Guillem Voltas

 

Torres s’ha mostrat molt dur i ha dit clarament que ja comencen a estar esgotats dels compromisos polítics adoptats al Parlament des de fa anys, en els quals sempre hi ha hagut unanimitat per controlar la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona i elaborar un estudi als polígons nord i sud, però a la pràctica això s’ha traduït en res. Cel Net no va assistir a la passada reunió de la Taula de Qualitat de l’Aire per protestar per aquesta manca de compromisos i ha demanat “que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya assumeixi les seves responsabilitats i el seu compromís, i treballi per solucionar sense més dilatacions la problemàtica de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona en benefici d’aquesta població i d’aquest territori al qual també representa”.


Constantí i Vilallonga del Camp en alerta

Durant l’acte d’aquest dijous s’han exposat els dos últims casos de contaminació que s’han succeït. El primer va tenir lloc al poble de Constantí, on tant les veïnes com les persones que diàriament circulen per l’autovia del mateix municipi pateixen, encara avui, els efectes d’un incident amb hidrocarburs succeït a Repsol el passat més de desembre. Les poques dades recollides pels captadors de la Generalitat demostren nivells alarmants dels compostos analitzats amb pics diaris de quantitats molt elevades.

A Constantí les veïnes i les persones que diàriament circulen per l’autovia pateixen, encara avui, els efectes d’un incident amb hidrocarburs succeït a Repsol el passat més de desembre

Segons ha explicat el portaveu de Cel Net “des de fa mesos rebem escrits i trucades de ciutadans denunciant la situació davant la manca total d’informació. Ni l’empresa implicada, ni l’administració local, ni el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha donat cap tipus d’explicació ni ha dut a terme cap acció al respecte. La població no ha rebut cap indicació per mitigar la influència d’aquest incident sobre la seva salut. No hi ha dades específiques sobre quins compostos concrets s’han emès i en conseqüència no podem saber quina incidència han tingut sobre la salut dels veïns de Constantí i els usuaris de l’autovia que els han estat respirant durant tot aquest temps”.

L’altre cas de contaminació cal situar-lo al petit poble de Vilallonga del Camp, on trobem un altre exemple del que comporta no realitzar controls continuats i específics de la qualitat de l’aire en aquests municipis. Un gran núvol blanc va sortir de la planta de polipropilè de Repsol i va recobrir amb una fina capa una part de les cases i els carrers del municipi. No es va activar cap pla d’emergència ni es va donar cap indicació a la població. De nou, la desinformació per part de les empreses i l’administració va ser total.


Insistència per una sessió de treball real amb les institucions

Els representants de Cel Net estan convençuts que en les pròximes setmanes la Generalitat farà el pas de convocar la quarta sessió de la Taula de la Qualitat de l’Aire, a causa de la pressió exercida aquests dies. Tot i així, Cel Net i l’Ajuntament del Morell han deixat de creure en aquest espai i fins que no vegin compromisos clars, seguiran fent el seu camí i ja han anunciat que aquest 2017 faran un nou estudi de la qualitat de l’aire al Morell.

Pere Guinovart assegura que ja no es creu les dades de la Generalitat, ja que diuen haver col·locat analitzadors de contaminants al costat dels quals ha instal·lat el Morell, però ells no detecten res i en canvi els del Morell sí. Tant Cel Net com l’Ajuntament de la localitat comencen a dubtar de la voluntat real de la Generalitat en desenvolupar estudis de qualitat amb garanties. L’espera no els farà desesperar i la lluita per saber què respirem seguirà ben viva al Camp de Tarragona.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;