Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'adjudicatària Smatsa només ha complert el 59% dels serveis de neteja a Sabadell

Hi ha 825.000 euros de despeses no previstes en el contracte. Del total, més de 404.000 euros són despeses de la central de l’empresa repercutides a través de notes a la delegació | Victor Serri

Fa temps que el servei de recollida de residus i neteja viària a Sabadell està sota sospita. Però a dia d’avui, ja hi ha auditories sobre la taula que van molt més enllà. Quan fa un any que l’Ajuntament va presentar un informe on denunciava diverses irregularitats de l’empresa adjudicatària Serveis Medi Ambient SA (Smatsa), n’afloren de noves i documentades. A partir d’auditories, es dedueix que l’empresa, acusada de finançar la campanya del PSC el 2011 en el marc del cas de corrupció Mercuri, només hauria complert el 59,2% dels serveis i alhora -com a mínim- hauria facturat 3,5 milions d’euros de més al Consistori. Entre la documentació hi figura el sou del director de l’empresa, que durant el 2015 va cobrar 179.200 euros bruts anuals.

El novembre del 2016, l’Ajuntament va denunciar que Smatsa feia menys del 60% de les neteges de contenidors contractades i avui, en roda de premsa, ha anunciat l’incompliment del 33% pel que fa a serveis de neteja viària i ho recull en un web. A més, no va implantar el sistema de control i seguiment del servei mitjançant GPS des de l’inici del contracte. Amb tot, l’empresa adjudicatària hauria cobrat 3,5 milions d’euros en sobrecostos a Sabadell, només durant el període 2014-2016, perquè no s’ha trobat la documentació administrativa dels anys anteriors a les dependències municipals. Mentre Smatsa incompleix serveis i factura de més, l’auditoria revela que hi ha 521.870 euros destinats a operacions amb empreses que pertanyen al mateix grup empresarial o associades, que no se sap a què s’han destinat.

Amb tot, l’empresa adjudicatària hauria cobrat 3,5 milions d’euros en sobrecostos a Sabadell, només durant el període 2014-2016, perquè no s’ha trobat la documentació administrativa dels anys anteriors a les dependències municipals

En tot cas, en relació al que sí s’ha pogut desglossar, destaca el salari del director de l’empresa de 179.200 euros bruts anuals el 2015. Del 2016, l’empresa no ha facilitat les xifres sobre remuneracions de personal desglossades. A més, tot i que l’Ajuntament de Sabadell és l’únic client de l’empresa, Eugenio Ángel Díaz, que va ser director general d’operacions de Vueling, va disposar de 37.000 euros per a despeses de representació, on s’inclouen “targetes del Corte Inglés” (3.980 euros) i “dinars i despeses per VISA” (33.020 euros).

Dins el desquadrament de números, des de l’Ajuntament denuncien que a l’oferta, Smatsa va incloure 250.000 euros de despeses generals -és a dir, no relacionades directament amb el servei, com serien els locals, els sous del personal, la maquinària etcètera-, però segons l’auditoria, finalment se’n van arribar a gastar vora l’1,1 milions el 2015, és a dir, hi ha 825.000 euros de despeses no previstes en el contracte. Del total, més de 404.000 euros són despeses de la central de l’empresa repercutides a través de notes a la delegació i, per tant, els auditors especifiquen que no es poden “manifestar sobre la raonabilitat dels càrrec esmentats”. L’any següent, la xifra es redueix fins els 233.093 euros.

De la resta, hi ha conceptes diversos que van des de col·laboracions, com l’aportació de 10.000 euros a la Fundació d’Esport de Sabadell o 6.000 de patrocini del club de golf i per a l’Open de Tennis Sabadell fins a 14.213 de l’Smart Congres Sabadell. Precisament el 2014, l’Entesa per Sabadell va denunciar que el patrocini per part d’algunes empreses concessionàries constituïen un exemple paradigmàtic d’ «impost revolucionari». L’any següent, el 2016, en base a les dades de l’auditoria, les despeses en col·laboracions es van reduir uns 15.000 euros. Alhora, també hi ha partides destinades a diverses accions de campanyes que sumen 99.489 euros el 2015, 35.846 el 2016.­

L’Ajuntment ha obert diversos expedients a Smtasa per reclamar que compensi els import pagats de més, els serveis contractats i sancionant les faltes comeses. Alhora, el gener del 2017 va sol·licitar a la Generalitat anul·lar el contracte.
Irregularitats incloses en el cas Mercuri

El 2012, Smatsa va guanyar el concurs per al servei públic de recollida de residus i neteja viària per 283 milions d’euros a quinze anys més cinc de possible pròrroga. L’empresa pertanyia al grup gallec Vendex i precisament aquell any esclatava el cas de corrupció Pokemon a Galícia i el Mercuri a Sabadell. Dos mesos després de ser detingut, Gervasio Rolando Rodríguez, el president i conseller del Grup, va ser rellevat per Álvaro Luis López de Lerena Angulo. Ara mateix, és l’única persona que consta com a administrador i accionista també d’Smatsa.

Els informes policials, als que va accedir la Directa’, a banda de la referència a unes despeses del voltant de 100.000 euros presumptament relacionades amb la campanya del partit, també detallen altres possibles “conductes irregulars”

Els dos casos de corrupció han estat vasos comunicants. Vendex va admetre suborns a polítics i Smatsa està inclosa a la peça 28 de Mercuri per presumptes irregularitats en l’adjudicació. Arran de converses telefòniques i correus intervinguts que desvetllarien despeses, favors i pagaments relacionats amb el Govern Bustos.

El mateix Rolando Rodríguez, vuit mesos després que el PSC celebrés un sopar de la campanya electoral del 2011, escoltava, a l’altra banda del telèfon, l’aleshores gerent d’Smatsa Eugenio Ángel Díaz Fernández, que s’explicava: “…porque hay ciertos elementos que no son recurrentes como por ejemplo, para que se haga una idea y no estamos hablando de costes pequeños, estas cosas como recuérdese aquella cena que se patrocinó de campaña electoral al alcalde…”.

Els informes policials, als que va accedir la Directa, a banda de la referència a unes despeses del voltant de 100.000 euros presumptament relacionades amb la campanya del partit, també detallen altres possibles “conductes irregulars” de l’empresa i de l’Ajuntament, entre 2009 i 2012, quan Smatsa -Serveis Medi Ambient SA- ja era adjudicatària i estava en tramitació per aconseguir un nou contracte.

Recentment, l’empresa ha portat a judici el secretari general de la CGT Sabadell per esciure un article on acusava Smatsa de realitzar “pràctiques mafioses”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;