Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Audiència de Barcelona condemna un guàrdia urbà a un any de presó per trencar la mandíbula a un home

Dos agents de la GUB a la Rambla de Barcelona | Arxiu

L’agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Daniel Baiget Ortega, ha estat condemnat a un any de presó i un d’inhabilitació per l’exercici del sufragi passiu i a pagar una indemnització de 10.000 euros per un delicte de lesions. La secció novena de l’Audiència de Barcelona considera que Baiget va trencar la mandíbula de Kamal Uddin després de portar-lo a la comissaria de Ciutat Vella per poder identificar-lo el juliol del 2011. Tot i que el ministeri fiscal i l’acusació particular demanaven també una condemna per un delicte contra la integritat moral –amb els agreujants de racisme i xenofòbia i el caràcter públic de l’acusat–, el tribunal ha decidit absoldre l’urbà d’aquest delicte. Com que no té antecedents, l’agent condemnat no entrarà a la presó.

Tot i que el ministeri fiscal i l’acusació particular demanaven també una condemna per un delicte contra la integritat moral, el tribunal ha decidit absoldre l’urbà d’aquest delicte

Segons els fets provats pel tribunal, Daniel Baiget i un altre agent van conduir Uddin a la comissaria amb el vehicle policial per identificar-lo després de demanar-li la documentació a les Rambles. En arribar el van fer baixar del cotxe i Baiget el va conduir fins a un lloc on no hi havia càmeres de videovigilància. Després de 42 segons fora del camp d’acció dels dispositius de seguretat, Uddin sortia de les dependències policials i només uns minuts més tard, es trobava al centre sanitari Peracamps de Barcelona amb la mandíbula esquerra trencada. El denunciant va necessitar una intervenció quirúrgica i, en total, 140 dies per recuperar-se de la lesió de la qual encara presenta seqüeles, com són les molèsties que pateix a l’hora de menjar.

El judici, que es va celebrar el passat mes de novembre, va estar centrat a esbrinar que havia passat en els 42 segons durant els quals la víctima i el policia desapareixen de la visió de les videocàmeres durant el pas d’Uddin per la comissaria de la GUB a les Rambles. Segons l’acusació particular i la fiscalia, en aquest lapse de temps es va produir l’agressió, un extrem que ara confirma la sentència. Una de les components per decantar la resolució ha estat la credibilitat que el tribunal atorga a la declaració del denunciant: “després d’una detinguda i profunda anàlisi, hem d’atorgar eficàcia probatòria a aquesta declaració”.

Per contra, la sentència qualifica el fet que el policia no deixés constància del pas d’Uddin pel recinte policial com “cridaner, doncs no és només una omissió dels seus deures, sinó dues, i especialment en el document de treball s’observa que va fer constar una informació falsa sobre la ubicació de l’acusat i el seu company en el moment dels fets”. Durant les declaracions a l’Audiència, l’urbà assegurar que no recordava l’actuació d’aquell dia.

Un dels tres advocats amb qui va comptar Baiget durant el judici és Andrés Maluenda, del bufet Molins & Silva. Maluenda va ser l’advocat d’un dels vuit mossos d’esquadra condemnats per l’homicidi de Juan Andrés Benítez. Tant l’acusat com l’advocat van mostrar un alt grau de contundència verbal durant tot el procés, fins al punt que el jutge que presidia la sala els va haver de reprendre l’actitud. L’estratègia de la defensa no va donar el seu fruit, ja que un altre element a favor de la sentència condemnatòria és “la inexistència d’una hipòtesi alternativa raonable que encaixi amb els fets provats”.

El president del tribunal, Salvador Roig, que s’ha oposat a la condemna, va saltar als mitjans de comunicació l’any 2009, quan va condemnar una persona sense recursos per robar mitja barra de pa “de manera violenta” a Badalona

Es dóna la peculiaritat que el president del tribunal, Salvador Roig, ha incorporat el seu vot particular en la sentència. Roig, mostra la seva oposició a la condemna de l’agent i defensa el seu vot a favor de l’absolució davant els vots condemnatoris dels altres dos magistrats. El jutge, considera que la declaració d’Uddin no està suficientment consolidada com per a condemnar el guàrdia urbà. També utilitza l’informe presentat pel perit odontològic de la defensa, assumint la hipòtesi d’una possible fractura anterior al pas del denunciant per la comissaria. Salvador Roig va saltar als mitjans de comunicació l’any 2009, quan va condemnar una persona sense recursos a un any de presó per robar mitja barra de pa “de manera violenta” a Badalona.


Primeres valoracions

Des de SOS Racisme, l’entitat que ha fet seguiment de tot el cas des del començament ara fa sis anys, valoren positivament el resultat de la sentència. “Un cas que estava destinat a ser arxivat, per les nombroses traves policials i judicials que hem trobat durant tota la instrucció, finalment acaba en condemna”, expressen en un comunicat. Tot i això, destaquen la valentia d’Uddin i consideren que “aquesta fita no hagués estat possible sense la persistència i valentia de Kamal en la recerca de justícia i de veure reconeguda la seva dignitat. Una actitud molt lloable donada la seva situació i imprescindible perquè la nostra entitat pugui tirar endavant el procés malgrat els entrebancs judicials”.

“Aquest cas exemplifica la manca de protecció de les víctimes d’abusos policials dins el sistema. Sense el suport d’una entitat civil, com SOS Racisme, la denúncia no hauria tingut recorregut”, diu l’entitat

Tot i això, mantenen una posició crítica respecte a alguns punts del redactat de la condemna. “Considerem que és una sentència feta a mida per no empresonar l’agent de policia. Absolent-lo de l’acusació de delicte contra la integritat moral i els diferents agreujants”. “És incomprensible que no s’apliqui l’agreujant d’abús d’autoritat tenint en compte que és una agressió que fa un agent de la policia en servei, fent-se valer d’aquesta situació (tal com la mateixa sentència recull)”, reblen.

Com aspectes negatius de la resolució del tribunal, destaquen el fet que els magistrats no han tingut en compte la situació d’especial vulnerabilitat d’una persona com Uddin, “acabada d’arribar al país”, i lamenten que no es tingui en compte “la motivació que ens porta a actuar com a entitat: el racisme”.

En el seu comunicat diuen lamentar “que la sentència no inhabiliti un funcionari públic, responsable de la seguretat ciutadana, tot i haver estat condemnat per agressió”. I demanen respostes al consistori de la ciutat: “Esperem que l’Ajuntament de Barcelona, responsable de la policia local, aquest cop sí, reaccioni prenent les mesures necessàries”.

“Aquest cas exemplifica la manca de protecció de les víctimes d’abusos policials dins el sistema. Sense el suport d’una entitat civil, com SOS Racisme, la denúncia no hauria tingut recorregut, com recull el mateix jutge a la sentència. Tot i donar sentit a la nostra tasca, no podem obviar la debilitat de l’Estat de Dret que aquí es manifesta”, conclouen.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;