Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Audiència de Barcelona condemna un mosso a dos anys de presó per trencar l'orella d'un home durant les protestes de Can Vies

| Pedro Mata (Fotomovimiento)

El mosso d’esquadra Miguel Ángel Pérez Sánchez ha estat condemnat a dos anys de presó per trencar l’orella d’un jove d’un cop de porra durant una de les jornades de protesta pel desallotjament de Can Vies de Barcelona. La secció sèptima de l’Audiència de Barcelona ha condemnat l’agent per un delicte de “lesions agreujades per l’ús d’un instrument perillós”, penat en l’article 148.1 del codi penal. També se l’ha inhabilitat per l’exercici professional i el sufragi passiu durant altres dos anys. Pérez Sánchez haurà d’indemnitzar la víctima amb 4.500 euros, però ha estat absolt del delicte contra la integritat moral, com sol·licitaven l’acusació particular i popular.

Els fets van succeir el 27 de maig de 2014, a la plaça de Sants, quan diverses dotacions de la Brigada Mòbil i de l’ARRO van carregar contra el veïnat que es manifestava en defensa de Can Vies

Els fets van succeir el 27 de maig de 2014, a la plaça de Sants, quan diverses dotacions de la Brigada Mòbil i de l’ARRO van carregar contra el veïnat que es manifestava en defensa del centre social autogestionat i altres vianants que circulaven per la plaça. En aquelles circumstàncies, l’agent Pérez Sánchez va colpejar amb la porra el cap d’un ciclista. L’instant va ser captat pel fotògraf Pedro Mata del col·lectiu Fotomovimiento, i les fotografies han servit com a proves per a condemnar l’agent de la Brimo per aquests fets.

Una de les tesis al·legades per la defensa del mosso per justificar l’ús il·legal de la porra –mai es pot utilitzar per damunt de la cintura– ha estat que el cop de l’agent no anava adreçat al cap del ciclista, sinó que es va desviar en impactar contra el cos de la seva companya. Però segons la sentència, “s’ha de descartar la pretesa imprudència, o l’acrobàtic i fatal moviment en la direcció del cop, per un xoc de la defensa amb el cos de la companya” i conclou que “es va produir una extralimitació de les seves funcions, un excés, i la seva intenció era menyscabar la integritat física de la víctima”.

Respecte al delicte contra la integritat moral, la sentència recull que tot i que “és cert que la conducta desplegada per l’agent, el deure del qual és protegir als ciutadans, és desproporcionada però no atempta contra la integritat moral” de la víctima, ja que segons el tribunal no es compleixen els criteris jurídics per produir-se aquest il·lícit penal.

Segons la sentència, “s’ha de descartar la pretesa imprudència, o l’acrobàtic i fatal moviment en la direcció del cop, per un xoc de la defensa amb el cos de la companya”

Durant el judici, l’acusació particular va estar encapçalada per Montse Fernàndez, mentre que l’acusació popular requeia en Anaïs Franquesa, advocada del Centre per la defensa dels drets humans Irídia. “Ens alegrem per la condemna a uns fets molt greus, sobretot per la inhabilitació per l’exercici professional”, comenta Andrés García Berrio des d’Irídia. Tot i això, “entenem que la pena pel delicte de lesions hauria d’haver sigut superior, ja que es tracta d’un agent de l’autoritat que va fer servir un element perillós”, com és la porra. L’advocat valora com “negativa” l’absolució del mosso del delicte contra la integritat moral, ja que “no dóna un missatge clar perquè aquesta mena d’actuacions policials no es tornin a produir”.

La condemna arriba més de tres anys després dels fets. El poder judicial i la Direcció General de la Policia que comanda Albert Batlle van trigar setze mesos a identificar l’agent dels Mossos d’Esquadra. Finalment, el Número Operatiu de la Policia (NOP) D601A5595 es va relacionar amb l’antidisturbis amb número de placa 9.802 ara condemnat, Miguel Ángel Pérez Sánchez.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;