Vilanova i la Geltrú va acollir la primera actuació feta íntegrament per dones falconeres el passat diumenge 11 de març. Cinc colles de dones van ajuntar la força i la tècnica tan variada del món falconer per a crear fins a set figures que volien fer visible la capacitat de les dones per ocupar qualsevol lloc dins d’aquestes construccions humanes. Des de les més altes, que demanen més destresa; fins a les que toquen de genolls o de peus a terra, reservades habitualment als homes donat que requereixen més força i resistència.
L’organització, produïda per les mateixes falconeres, valora molt positivament aquest acte sense precedents i desitja que es pugui repetir anualment i amb més participació per part de les colles de Falcons
La jornada va tenir lloc el diumenge al matí. A les 11 es va iniciar l’actuació que va mostrar al públic present dos avets de sis envoltats de tres pilars de dos, dues pires de vuit i una pira de cinc, tres planxes, un vol de quatre acompanyat de quatre vols de tres i dos vols de dos, quatre pous escapçats de sis i un de cinc, serra de vuit puntes i dos cantonades i, finalment, dues escales de sis. Totes elles es van desenvolupar amb èxit i solvència.
L’organització, produïda per les mateixes falconeres, valora molt positivament aquest acte sense precedents i desitja que es pugui repetir anualment i amb més participació per part de les colles de Falcons. Enguany hi han participat cinc de les onze colles existents: Barcelona, Capellades, Llorenç del Penedès, Piera i Vilanova i la Geltrú.
Organització en un vol
Aquesta és una idea que va sorgir el passat 20 de febrer i que va tenir una bona rebuda per part de la majoria de falconeres consultades. De seguida es van organitzar en comissions (la de la samarreta “Dona i Falconera”, la de gralles i tabals, la de difusió i xarxes socials i la de creació de figures), formades en la seva gran majoria per dones de diverses colles. Comenten que això els va ser imprescindible per una bona entesa i comunicació.
Així que en pocs dies van tenir el suport de la Federació de Colles de Falcons de Catalunya, pel que fa a la difusió, i de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que els va donar el permís per actuar a la plaça amb menys d’una setmana d’antelació.
Després de l’actuació, falconeres i públic van poder gaudir d’un vermut feminista organitzat per Bullanga Feminista (una entitat feminista de Vilanova i la Geltrú) que destinava els beneficis a la seva caixa de resistència.
L’única cosa que lamenten és que la jornada va tenir poca repercussió als mitjans de comunicació tot i que destaquen la importància de l’acte. Però com que van tenir poc temps des que va sorgir la idea fins que es va dur a terme, en general han quedat contentes.
El que sí que es pot dir és que entre el públic se sentien comentaris de sorpresa i orgull quan veien que les figures eren formades exclusivament per dones. I l’expressió “oh però si són tot dones! Clar que sí, podem amb tot!” era dita una vegada i una altra.