La posició és unitària i clara: les treballadores de TV3, Catalunya Ràdio i l’Agència Catalana de Notícies (ACN) s’oposen frontalment a la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans en el marc de l’aplicació de l’article 155 anunciada pel govern de Rajoy el passat dissabte. Així ho han comunicat avui en una roda de premsa que ha tingut lloc en les instal·lacions de la televisió pública catalana a Sant Joan Despí.
“L’amenaça d’intervenció dels mitjans públics catalans, inclosa l’ACN, suposa un atac directe a la ciutadania i vulnera el dret a rebre una informació veraç, objectiva, plural i equilibrada”, explicaven en un comunicat conjunt de les direccions i els comitès d’empresa de les tres empreses i el consell editorial de la televisió i ràdio públiques.
El comunicat ha estat llegit en vuit idiomes -català, aranès, castellà, basc, gallec, angles, francès i alemany- per part d’algunes de les més de 2.300 treballadores que formen part de les tres plantilles
Amb una posada en escena molt cuidada, el comunicat ha estat llegit en vuit idiomes -català, aranès, castellà, basc, gallec, angles, francès i alemany- per part d’algunes de les més de 2.300 treballadores que formen part de les tres plantilles: Mònica Terribas, Pilar Fernández, Dani Gómez, Dani Penín, Ramon Pellicer, Raquel Sans, Montserrat Beses i Maria Alba Gilabert han sigut les encarregades de repetir el missatge unitari: “El control del govern limita la llibertat de premsa. Aquesta inferència és totalment inacceptable en una Europa democràtica i és un atac als principis fonamentals de la Unió Europea”, han conclòs les portaveus en els diferents idiomes.
Després de la lectura del comunicat, s’ha obert un torn de preguntes als directors dels tres mitjans per part dels diversos mitjans -espanyols i internacionals- que han assistit a la convocatòria. Una de les primeres qüestions anava adreçada a la posició de les treballadores. “Les assemblees que s’han fet fins ara han sigut contundents: els treballadors volen continuar treballant com ho han fet fins ara”, ha explicat Vicent Sanchis, director de TV3. Marc Colomer, cap de l’ACN, ha informat que en el moment en el qual s’efectuava la roda de premsa, les treballadores de l’agència es trobaven decidint la seva posició. Tot i això, considerava l’amenaça d’intervenció com “una ofensa a la professionalitat i el rigor que han mostrat els treballadors des de la creació de l’agència”. “Els professionals consideren que l’argumentació que s’inclou al 155 no s’ajusta a la realitat”, explicava Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio.
Els representants de TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN han alertat que la intervenció de les tres empreses públiques per part de l’Estat podria suposar una “regovernalització” dels mitjans
Els representants de TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN han alertat que la intervenció de les tres empreses públiques per part de l’Estat podria suposar una “regovernalització” dels mitjans de comunicació. Actualment, és el Parlament de Catalunya qui defineix el consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, l’ens que regeix els tres mitjans públics catalans.
Tot i l’oposició a una possible intervenció per part de l’Estat espanyol, els responsables dels mitjans públics han emfatitzat que encara és prompte per saber quines seran les accions per tal de fer pràctica la intervenció. “Sabem que tots tres podríem ser cessats dels nostres càrrecs, però més enllà no podem caure en jocs morbosos. No sabem com actuaran en el futur, tot i que el que s’ha fet fins ara ha estat un deliri”, argumentava Sanchis.
Per al director de Catalunya Ràdio “el problema no és que ens canvien a nosaltres. El problema és que tenim una organització que segueix un llibre d’estil des de l’any 1983 i això és molt difícil de canviar”. I ha acabat recordant totes les mostres de suport rebudes pels mitjans públics catalans.