Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les precàries prenen els carrers el 10 de febrer

Amb la idea de commemorar de manera reivindicativa l’última reforma laboral impulsada pel Partit Popular a escala estatal, el passat 13 de gener diferents col·lectius de treballadores i de persones en defensa dels drets socials decidien impulsar la campanya No+Precarietat, una mobilització transversal convocada a nombroses ciutats per al dissabte 10 de febrer.

Tot i els corrents d’opinió que afirmen que la recuperació econòmica és un fet, la realitat és que hi ha 12,9 milions de persones en situació de risc de pobresa i exclusió social, tal com indica l’informe AROPE. Segons les dades d’Oxfam-Intermón, a l’Estat espanyol, la suposada “recuperació econòmica ha afavorit quatre vegades més als més rics que als més pobres”.

Irene Santiago, militat del sindicat estudiantil valencià Acontracorrent i portaveu de No+Precarietat València, explicava a la roda de premsa “precària” celebrada en Madrid el passat dimecres dia 7, que durant el seu temps com estudiant universitària estigué treballant a una cadena de menjar ràpid, on cobrava 3,90 euros l’hora, i encara així “semblava que havia de donar les gràcies per eixe sou de misèria”. Santiago recalcava que en aquesta situació l’única cosa que es pot fer és “sobreviure”.

Segons les dades d’Oxfam-Intermón, a l’Estat espanyol, la suposada “recuperació econòmica ha afavorit quatre vegades més als més rics que als més pobres”

Les condicions laborals que obliguen a una vida precària també la pateixen col·lectius com els de les taxistes. Tito Álvarez, portaveu d’Élite Taxi Barcelona, una agrupació que uneix al 25% dels taxistes de l’àrea metropolitana de la ciutat, denuncia que “cada vegada treballem més per a cobrar menys”. “Ens passem entre 14 i 16 hores de mitjana fora de casa, i quan contem els beneficis, eixim a escassos 4 euros per hora”. Élite Taxi forma part, junt altres col·lectius de treballadores de la plataforma Ciclo, nascuda a Barcelona la passada primavera al caliu de la lluita pels drets laborals de les treballadores de l’estiba. En els mesos següents, al País Valencià es va replicar Ciclo, una de les implicades en l’organització de la campanya No+Precarietat del pròxim dissabte en l’àmbit dels Països Catalans.

Lluites tan diverses com les dels sindicats d’estudiants, el professorat d’educació especial i d’educació infantil, les estibadores, les taxistes, les afectades per les hipoteques, les Kellys, les Espartanes de Coca-Cola, la Marea Blanca catalana i el personal sanitari de la resta de territoris, les cambreres dels aeroports o les eventuals de Correus, repartidores de menjar a domicili en bici o les Iaioflautes, entre altres, tenen en comú la precarietat instal·lada en la seua vida quotidiana, un fet que els impedeix viure una vida amb dignitat.

Tal com explicava Irene Santiago, “cada col·lectiu té clar quins són els seus objectius”, però totes “tenim en comú el desig de fer front a aquesta realitat, amb l’esperança de ser més fortes i revertir la situació”.

 

Diverses convocatòries

Amb les manifestacions del dissabte es vol fer visible la unitat de les treballadores, sotmeses a condicions laborals indignes. Tal com afirma des del sector del taxi Tito Álvarez, “si les de baix ens movem, les de dalt trontollen”. I amb aquest objectiu, les taxistes, junt amb les riders -que fan repartiment a domicili- i transportistes amb camió, portaran a terme una marxa lenta des de la plaça Espanya de Barcelona fins a la patronal de Foment del Treball Nacional, a Via Laietana, on està previst que comence la manifestació a les 12 del migdia.

Les portaveus de la plataforma han concretat que al mes de maig duran a terme unes marxes fins a Madrid per a denunciar la precarietat

Al País Valencià nombroses ciutats han convocat jornada de manifestacions. A les 12 del migdia hi ha previstes marxes a Castelló, des de la plaça Santa Clara; a Alcoi, des de la plaça d’Espanya; a Elda, des de la plaça de la Constitució; a Elx des de la plaça de Baix, i a Torrevella des de la plaça de l’Ajuntament. A València la convocatòria és a les 18.00 hores a la plaça de l’Ajuntament i a la mateixa hora en Alacant, a la plaça del Mercat

A les Illes, la manifestació més important serà a Eivissa, on a les Kellys de l’illa, junt amb les de Formentera i altres col·lectius socials, eixiran des del parc de la Pau.

No+Precarietat no acaba el dissabte, ja que l’espai unitari pretén tindre un llarg recorregut. Les portaveus de la plataforma han concretat que al mes de maig duran a terme unes marxes fins a Madrid, com en el seu dia feren les Marxes de la Dignitat, per a denunciar la precarietat.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;