Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les treballadores dels serveis socials de l'Hospitalet de Llobregat es mobilitzen contra la situació de "desbordament"

El col·lectiu denuncia que aquesta situació es produeix arran de la crisi i que encara no s'hagin implementat mesures. També alerten de la "discriminació salarial" que pateixen les àrees més feminitzades de l'ajuntament

| Arxiu

Les treballadores dels serveis socials de l’Hospitalet de Llobregat han dit prou davant la situació de “desbordament” que viuen. Aquest matí, han convocat una assemblea i una manifestació posterior per denunciar una situació, que, segons els sindicats, s’hi arrossega des de l’inici de la crisi. En la mobilització d’aquest matí han participat “al voltant del 70% de les 200 treballadores de l’àrea municipal, a les que cal afegir les persones treballant en els serveis mínims”, comenta Anna Mateo, del sindicat CATAC.

En la mobilització d’aquest matí han participat “al voltant del 70% de les 200 treballadores de l’àrea municipal, a les que cal afegir les persones treballant en els serveis mínims”, segons la CATAC

“Els serveis socials es troben impedits per exercir la seva funció primordial com a instrument de canvi social, i les seves treballadores es veuen relegades a la mera funció de contenció, que genera sentiments d’impotència i frustració”, assegura a un comunicat el comitè unitari de treballadores a l’ajuntament. En aquest comitè participen CCOO, UGT, CATAC i el sindicat de la Guàrdia Urbana de la ciutat.

Isabel Marcos, treballadora social i membre del comitè per CCOO, assenyala tres factors que han motivat aquesta mobilització. D’una banda, “el desbordament del servei a conseqüència de la crisi”, que ha suposat un augment de les demandes d’atenció social sense que s’hagi reorganitzat l’equip de treball municipal. “La direcció no entén la mobilització, però en realitat només ens hem reunit dos cops en dos anys: un cop, a començament de legislatura i un segon cop ara, que protestem”, puntualitza Mateo, en referència a les reunions amb el govern municipal encapçalat per la socialista Núria Marín.

Des del comitè de treballadores també reclamant una adequació de les instal·lacions dels serveis i demanen “espais per poder treballar amb dignitat”

Des del comitè de treballadores també reclamen una adequació de les instal·lacions dels serveis i demanen “espais per poder treballar amb dignitat”. Però no només els espais, també els horaris: “una part del col·lectiu d’educadors socials té un horari diferent de la resta de companys, el que suposa un greuge dins de la mateixa plantilla”. En aquest sentit, Anna Mateo pensa que “s’ha millorat la situació dels educadors en medi obert”, però explica que aquestes millores no estan concretades en cap document.

La representant de CCOO afegeix a la llista de denúncies “la discriminació salarial de les àrees més feminitzades, com són els serveis socials”. Segons la treballadora municipal, “aquesta diferència pot arribar a ser de 3.500 euros anuals”. La reivindicació ha estat al centre de la protesta d’aquest matí i la setmana vinent hi haurà una reunió per treballar en el pla d’igualtat que pugui aconseguir la igualtat salarial.

Des de els sindicats, veuen un risc en les “noves legislacions, que donen molta importància als serveis socials sense una dotació de recursos per desenvolupar aquestes polítiques”. “Vam plantejar les mancances en els serveis socials al nou equip de govern ara fa dos anys, però tot i les mesures concretes, no s’han notat grans canvis”, explica Marcos, un extrem que corrobora la representant de la CATAC.

“Les mesures presentades per l’ajuntament són inconcretes i no estan acompanyades d’un calendari per desenvolupar-les”, puntualitza la membre de CCOO

Ahir mateix es produïa una reunió entre representants de les treballadores, el regidor de benestar social, el director de l’àrea, el cap de serveis i el departament de recursos humans de l’ajuntament. “Però les mesures que ens van presentar són inconcretes i no estan acompanyades d’un calendari per desenvolupar-les”, puntualitza la membre de CCOO. L’assemblea d’aquest matí tenia la finalitat d’informar a la resta de treballadores del contingut de la reunió.

Pel moment, des del comitè unitari ja han anunciat parades durant l’hora d’esmorzar als centres dependents del consistori de l’Hospitalet els dimarts i dijous de cada setmana. Des de la CATAC, a més, defensen les assemblees informatives amb les treballadores cada setmana que hi hagi una reunió de negociació.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;