Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Higui, empresonada per matar l'home que intentava violar-la

L'argentina Eva Analía, coneguda com a 'Higui', ha estat set mesos en presó preventiva acusada de l'homicidi del seu agressor sexual. Perseguida per ser dona, lesbiana i pobre, feia temps que patia assetjament al barri de Lomas de Buenos Aires

| Arxiu

Durant la tarda del 12 de juny, Eva Analía de Jesús, Higui, ha estat alliberada pel Jutjat de Garanties 6 de San Martín, a la província de Buenos Aires, a l’Argentina. Després de set mesos en presó preventiva acusada de l’homicidi del seu agressor sexual i sota una detenció repleta de polèmica des de l’inici. El procediment, esbiaixat pel masclisme inherent al sistema penal, ha estat objecte de denúncies, tant per una actuació policial envoltada de vexacions físiques i psicològiques, com per una assistència mèdica i legal negligent, crucial per a tota investigació.

Perseguida per ser dona, lesbiana i pobre, Higui patia l’assetjament d’homes del barri de Lomas de Mariló (Buenos Aires), des de temps enrere. En una ocasió, van arribar a incendiar-li la casa, fet pel que va marxar a viure a un altre barri amb la seva germana. El fatídic 15 d’octubre de 2016, l’Higui tornava al barri a visitar familiars i amigues.

El procediment ha estat objecte de denúncies, tant per una actuació policial envoltada de vexacions físiques i psicològiques, com per una l’assistència mèdica i legal negligent

En una de les parades va coincidir amb un vell conegut, per qui ja havia estat agredida anteriorment. Segons la declaració judicial, eren les nou de la nit, quan sortint de la casa, deu homes se li van tirar a sobre. Al crit de “Sos una tortillera. Sos una puta. Te voy a hacer sentir mujer. Te vamos a empalar, tortillera”, d’un cop la van tirar a terra. Al moment, nombroses puntades colpejaven el seu cos. En aquell moment, l’individu se li va tirar a sobre despullant-la per intentar violar-la. Va ser en aquest moment en què, en un acte d’autodefensa, presumptament va treure el ganivet que duia amagat al pit i va assestar una sola punyalada mortal al tòrax del seu agressor. Era ell o ella.

Mobilització el mes d’abril per exigir la llibertat d’Higui / Mumala Córdoba |Arxiu

 

Tècnicament, Higui va patir una violació correctiva, un intent de feminicidi, i va utilitzar la legítima defensa, sostenen les organitzacions feministes. Les fotos preses per la seva germana el dia després dels fets mostren Higui amb la cara plena de blaus i desfigurada pels cops. L’advocada sosté que no s’ha realitzat la més mínima investigació per valorar la prova contra ella: no ha estat atesa per metge forense ni psicòleg, no s’ha analitzat la roba que duia per buscar de signes de violació, i la prova de càrrec consisteix en quatre declaracions idèntiques entre sí, que sostenen que Higui va matar l’home per interposar-se en una baralla aliena. Els quatre testimonis són els mateixos que Higui denuncia com els seus agressors.

La situació era d’especial alerta els últims dies. El passat diumenge va haver-hi una gran mobilització sota el lema “A Higui la sacamos entre todas” i “Justicia para Higui”, després del seu trasllat a la presó de la Magdalena el passat 1 de juny. El centre penitenciari és conegut per la seva cruesa. El proper 15 d’agost comença un macro judici contra quinze funcionaris del penal, acusats de l’homicidi de 33 presos d’un pavelló, el 15 d’octubre de 2005.

L’advocada sosté que no s’ha realitzat la més mínima investigació: no ha estat atesa per metge forense ni psicòleg, no s’ha analitzat la roba que duia per buscar de signes de violació

El cas d’Higui, de ressò internacional, amb significades mostres de solidaritat com la del cèlebre porter colombià René Higuita -de qui treu el sobrenom Eva Analía, per la seva semblança i passió pel futbol-, que arriba en un moment d’especial mobilització dels col·lectius feministes de l’Argentina. Està en marxa la campanya #NiUnaMenos i molt present el record de Micaela; una jove violada i assassinada l’1 d’abril, que va colpir l’opinió pública i obrir debats sobre els feminicidis i la ineficiència del sistema penal arreu del país.

En aquest context, el cas d’Higui es representa com un icona de l’ autodefensa feminista davant la ineficiència del sistema penal versus la violència masclista. Una tesi sostinguda per les teories crítiques del feminisme des dels anys 90, la de l’autodefensa, i que pren especial rellevància en l’actualitat amb exemples paradigmàtics com aquest. Després del seu recent alliberament, Higui haurà d’afrontar un procés judicial per homicidi dolós, en què la justícia haurà de determinar quan punible és la conducta d’una dona, pobre i lesbiana, assetjada i expulsada del seu propi barri, amb la casa cremada, que va defensar la seva vida davant una agressió física i sexual.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!