Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'històric Kasalet de Terrassa, en risc de desallotjament

| Arxiu

Dotze membres del Kasal Okupat i Autogestionat Joan Berney, conegut com el Kasalet de Terrassa, han declarat dimarts al matí al jutjat de primera instància número dos de Terrassa arran la denúncia presentada per la immobiliària Visolgran S.L., propietària de la finca. Una trentena de persones s’han concentrat a l’exterior per donar suport a les persones que s’han autoinculpat, tot i que la jutgessa no ha acceptat les al·legacions que la seva defensa ha fet en relació a la causa, que ha quedat vista per sentència.

Durant els darrers tretze anys el centre social ha proporcionat un sostre a desenes de col·lectius populars, que s’han pogut reunir i organitzar fins a l’actualitat gràcies a aquest espai. Avui dia, plataformes com el CDR Terrassa, Rudes Rebels, Terrassa Sense Murs i Solidaritat Antirrepresiva de Terrassa, entre d’altres, continuen utilitzant l’immoble. A més a més, històricament des del Kasalet s’han organitzat jornades com la del 8 de març i l’1 de maig i, a hores d’ara, s’està preparant la Festa Major Alternativa, que tindrà un pes social molt important per a la ciutat.

El mateix any de l’okupació l’empresa Solucions Químiques i Tècniques S.L. va formalitzar la compra de l’immoble fins que el 2005 va passar a mans de Visolgran S.L

L’edifici va ser okupat l’any 2000 per un grup de joves de l’Assemblea d’Okupes de Terrassa i del col·lectiu Acció Autònoma, quan portava almenys una dècada en desús, segons assegura el mateix veïnat. Aquell mateix any, l’empresa Solucions Químiques i Tècniques S.L. va formalitzar la compra de l’immoble fins que el 2005 va passar a mans de Visolgran S.L. Els cinc primers anys del projecte, l’immoble es va rehabilitar com a habitatge, fins que es va obrir com a Kasal Okupat i Autogestionat Joan Berney, en la memòria d’un membre dels moviments socials de la ciutat que va pedre la vida poc abans de la inauguració.

Durant més de deu anys, l’empresa va mantenir una relació cordial amb les membres del Kasalet, sense presentar cap denúncia al llarg d’aquest període. Finalment, el desembre de 2016, la immobiliària va formalitzar denúncia que va suposar l’inici del present procés judicial.

En Francesc, membre del Kasalet, ens explica que aquesta inesperada acció per part de Visolgran S.L. podria ser per evitar que es fes efectiu el dret a la usucapió. Aquesta figura del Codi Civil de Catalunya, és un mecanisme legal que permet que una persona pugui esdevenir titular d’un bé pel decurs del temps (el temps de prescripció és de 20 anys), per haver-lo posseït o usat ininterrompudament durant aquest temps. És per això que després de divuit anys d’okupació, les membres del Kasalet estarien cada cop més a prop d’aconseguir legalment la propietat de l’immoble.

La cotització de la zona ha pujat notablement des de l’esclat de la bombolla immobiliària |Arxiu

 

Visolgran S.L. tindria interès a aconseguir el desallotjament de la finca per poder vendre el solar. L’habitatge està situat al carrer Societat, en ple centre de la ciutat. La cotització de la zona ha pujat notablement des de l’esclat de la bombolla immobiliària. A través d’una investigació que han dut a terme les membres del centre social autogestionat, asseguren que existeix una forta relació entre Visolgran S.L. i Finques Vidal i Gomà. Segons han pogut descobrir seguint-los el rastre en el Registre Mercantil, alguns càrrecs directius de diverses immobiliàries estan relacionats entre ells, pel que tot fa pensar que es tracta, segons expliquen, d’un “entramat d’empreses que es dediquen a l’especulació”.

Critiquen a l’Ajuntament per no posicionar-se en aquest conflicte, ja que consideren que es tracta d’un “judici polític”, per això no descarten demanar una mediació per part d’aquesta institució

Estan disposades a resistir, explica el Francesc, i a esgotar la via legal fins al final, encara que afirmen que continuaran “lluitant al carrer”, com ho han demostrat en les diverses mobilitzacions que han organitzat al llarg d’aquests últims anys. Critiquen a l’Ajuntament per no posicionar-se en aquest conflicte, ja que consideren que es tracta d’un “judici polític”. Així i tot, no descarten demanar una mediació per part d’aquesta institució. A Terrassa, el Kasalet i el Casal Popular Atzur són els dos únics centres socials okupats de la ciutat. En el cas de l’Atzur, l’Ajuntament va obrir un procés de mediació entre les dues parts que, finalment, ha aconseguit aturar el desallotjament.

Tot i que el procés judicial no té conseqüències penals per a les membres del Kasalet, ja que es tracta d’un judici per la via civil, asseguren que el desallotjament d’aquest espai “deixaria orfe a molts col·lectius”. Diversos moviments socials egarencs els han mostrat el seu suport, com els sindicats COS i CGT, la CUP Terrassa, Arran i els diversos CDR del municipi. El veïnat del carrer Societat ha mantingut una bona relació amb les membres del Kasalet i descarten completament que sigui un focus de conflicte a la zona, si no un “agent de cohesió social que dóna vida al barri”.

En el marc de la campanya Stop Judicis a l’Okupació: aturem l’especulació, el Kasalet va dur a terme una roda de premsa davant l’Ajuntament el passat 6 d’abril, on van explicar la “batalla judicial” que estan vivint. A més a més, divendres 13 d’abril van convocar una manifestació en la qual un centenar de persones van prendre part per mostrar el seu suport a aquest espai històric dels moviments socials de Terrassa.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;