Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'ordre de tancament de la RTVV impulsa la desobediència de les treballadores de l'ens públic

Noves manifestacions avui al País Valencià contra el tancament del Canal 9

| Arxiu

El Consell de la Generalitat Valenciana va decidir tancar, dimarts 5 de novembre, les emissions de la Ràdio Televisió d’aquest territori (RTVV). L’anunci del tancament va venir motivat per la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que va deixar sense efecte l’acomiadament de gairebé 1.200 treballadores de l’empresa. Aquesta resolució fou el resultat de la demanda presentada pels sindicats Comissions Obreres (CCOO), la Unió General dels Treballadors (UGT), la Confederació General del Treball (CGT) i la Intersindical Valenciana.

“El tancament de RTVV és innegociable i serà ràpid”, va assegurar l’endemà de l’anunci de la fi de les emissions el president de la Generalitat Alberto Fabra. La compareixença d’ahir divendres del vicepresident de la comunitat José Císcar, qui va declarar que la proposició de llei que finalitzarà les emissions dels mitjans públics vinculats a l’organisme objecte de controvèrsia ja està redactada, fa pensar que el dimecres 27 de novembre serà la data en la qual es consumarà el tancament. Aquesta previsió s’explica pel fet que és el dia en qüestió quan es dóna el proper ple ordinari, on s’hauria de ratificar el text.

D’ençà que es va fer pública la voluntat de la Generalitat de tancar RTVV, s’han succeït concentracions i actes de protesta arreu del País Valencià en favor de mantenir l’ens públic. L’anunci del tancament, a més, va provocar que les treballadores de RTVV duguessin a terme una programació especial on es criticava obertament la gestió dels directius i del govern valencià, es donava veu als integrants de grups de música com Obrint Pas, els quals asseguraven que la ràdio i la televisió pública valencianes els havien boicotat, a sindicats d’estudiants com el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA) o el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC); i on es demanava perdó a les víctimes de l’accident de metro de València pel silenci que aleshores va imperar en l’ens.


La resistència des de dins

Però malgrat que els grups esmentats van arremetre contra la imatge que han transmès els mitjans de l’organisme els últims anys (ràdio, televisió i web), tots ells es van mostrar esperançats un cop van poder copsar l’actitud combativa de les treballadores de RTVV. El portaveu del SEPC a la concentració en suport a l’ens públic que hi va haver a la plaça de la Mare de Déu de València, va declarar: “condemnem els mitjans que hem tingut fins ara i que han estat una titella inquisitòria i un NO-DO del Partit Popular. Però d’igual manera celebrem la desobediència que avui estan enaltint les treballadores de l’organisme”.

Un exemple d’aquesta desobediència, la trobem en la figura de Reis Juan, extreballadora de RTVV i presidenta de la plataforma Nou de mil, responsable de 9 Exili: una televisió en línia que, segons afirma, “vol recuperar l’esperit fundacional de l’ens”. Juan va ser acomiadada el desembre de l’any passat. És per aquest motiu que lamenta “haver d’ajudar des de fora, ja que”, diu ella, “hi tenim gent molt estimada a dins”. “Amb el tancament revivim el tràngol dur de quan se’ns va arrabassar el micròfon”, ha assegurat l’exlocutora de Ràdio 9. Ara bé, Reis Juan ha volgut declarar que la lluita de les treballadores de l’organisme ja ve de lluny, afirmant, irònicament, que “mai no li agrairem prou al senyor Zaplana el màster en resistència que ens va oferir”, en referència a la lluita de les treballadores contra la proposta de privatització de l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana. Aleshores la plantilla de l’ens va aconseguir la paralització del projecte. “D’ençà aleshores, hem patit escarni i persecussió”, va assegurar Juan, qui considera que el tancament és el principi de la desfeta de l’autonomia i que pot anticipar la fi dels mitjans públics d’altres comunitats.


Concentració de suport a Barcelona i més mobilitzacions al País Valencià

Prop d’un centenar de persones es van concentrar dijous a la barcelonina plaça de Sant Jaume, convocades per la coordinadora de treballadors i treballadores dels mitjans de Catalunya Mitjans en Lluita, en suport a la plantilla de RTVV. Al manifest s’hi deia que la decisió del tancament “és una decisió política fraudulenta” perquè, entre altres motius, “carrega sobre els treballadors els efectes de la crisi i d’una mala gestió, imposant-los l’austeritat que no s’aplica als bancs ni als corruptes”. La concentració va acabar amb aplaudiments i crits de “Fabra dimissió”, dirigits al president de la Generalitat valenciana.

Avui dissabte hi ha convocades concentracions a Alacant, Castelló i València sota el lema “RTVV no es tanca. És la teua”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;