Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Quatre hospitals del grup Quirón en vaga per exigir millors condicions laborals

Les treballadores dels hospitals privats Quirón, Teknon, Dexeus i El Pilar estan en lluita. Ja fa dies que els sindicats convoquen protestes davant dels centres, però, a més, el 21 de febrer, la CGT va convocar una vaga indefinida. Tant CCOO, UGT com CGT coincideixen a denunciar que quatre dels hospitals del Grup QuirónSalud estan incomplint el conveni col·lectiu de la sanitat privada signat el 21 de novembre, però els anarcosindicalistes afegeixen una crítica al conjunt de l’acord perquè asseguren que “no respon a les necessitats específiques dels hospitals privats”. Pel representant sindical Alfonso Cervera, cal acabar amb la sobrecàrrega de feina, els horaris abusius i les hores no remunerades. Avui dimecres 1 de març, es preveu una manifestació conjunta des de la Clínica del Pilar fins les oficines de gestió de personal del Grup al carrer Londres de Barcelona.

Un dels elements més rellevants del nou conveni, prorrogat des del 2013, és l’increment del 2,5% “en tots els conceptes retributius”, segons el mateix document, “amb efectes des de l’1 d’agost del 2016”, així com un 0,50% addicional a partir del l’1 de gener de 2018. L’objectiu era revertir la congelació dels salaris que han patit des del 2012, però per sorpresa de les treballadores, explica Carmen Vilella de la Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya, l’augment no es reflecteix a les nòmines. El grup empresarial, reinterpretant l’apartat vuit del conveni, ha contrarestat l’increment del 2,5% mitjançant l’absorció dels complements negociats a cada hospital. Alfonso Cervera de la CGT denuncia que l’empresa ha procedit a absorbir els plusos “amb la finalitat d’amortitzar l’impacte de la pujada acordada al conveni”. Amb la intenció “d’eternitzar el procés i guanyar temps i diners”, entén el sindicalista, l’empresa ha convidat els comitès a emprendre mesures legals davant la disconformitat.

El grup empresarial, reinterpretant l’apartat vuit del conveni, ha contrarestat l’increment del 2,5% mitjançant l’absorció dels complements negociats a cada hospital

El denominador comú dels quatre hospitals, a banda de ser privats, és pertànyer al Grup QuirónSalud, resultat de la fusió l’any 2014 d’IDCSalud -abans CAPIO Sanitat- i el Grup Hospitalari Quirón. Fins a finals d’any, el gegant de la sanitat privada estava en mans del fons d’inversió CVC Capital Partners, pero ara, l’interlocutor ha passat a ser l’empresa alemanya Fresenius Helios, que l’ha comprat per 5.760 milions d’euros i així, ha passat a controlar el 10% dels hospitals privats de l’Estat espanyol. Amb l’operació, el fons CVC s’endú 2.600 milions en plusvàlues.
Més hores, menys salari

La CGT, que no ha negociat el conveni, ha optat per passar a la vaga i posar l’accent en la situació global que viuen les treballadores als centres privats, a més d’exigir l’increment del 2,5%. El sindicat creu que el conveni no és suficient i denuncia que no s’estan abonant correctament les hores de treball realitzades i a més -com també reconeix CCOO- l’empresa ha deixat de pagar el plus de festius especials (per Nadal i Cap d’Any). Pel que fa al temps treballat, Inspecció de treball ja ha instat l’empresa a entregar un registre real d’hores. Alhora, les vaguistes reivindiquen tres dies disponibles per assumptes propis, en lloc del parell que estableix el conveni, així com els permisos remunerats i efectius necessaris per afrontar visites d’especialistes sanitaris, com de fills menors d’edat o persones a càrrec.

La CGT creu que el conveni no és suficient i denuncia que no s’estan abonant correctament les hores de treball i a més -com també reconeix CCOO- l’empresa ha deixat de pagar el plus de festius especials / CGT

 

La crítica és estructural. Segons la CGT “el desmantellament de la sanitat pública ha fet proliferar el negoci del sector privat i, com a conseqüència, la pressió cap als treballadors d’aquests hospitals”. Per aquesta raó, a la convocatòria de vaga, el sindicat reclama limitar el topall de ràtio d’hospitalització a dotze pacients per infermera i 17 per auxiliars i incorporar nous auxiliars sanitaris a torns de tarda i nit per evitar que una única persona es faci càrrec de tota la feina del centre. Per sobre de tot, especifiquen, cal “una plantilla estructural suficient”.

Per ara, segons els sindicats, hi ha un 25% d’eventualitat, un 10% de contractes temporals amb flexibilitat i un 15% d’allargament de jornades que no es cobren ni es declaren. Vilella de CCOO lamenta que es troben a “anys llum de les condicions dels centres del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalaunya (Siscat)”. Actualment, el personal hospitalari dels centres privats, treballa 40 hores més de dia i 200 més de nit. I “amb salaris inferiors”, afegeix.

Segons els sindicats, hi ha un 25% d’eventualitat, un 10% de contractes temporals amb flexibilitat i un 15% d’allargament de jornades que no es cobren ni es declaren

Tot i tractar-se de centres privats, les contractacions del CatSalut al grup privat van passar de 71,1 milions el 2010 a 82 el 2013, segons dades del Sindicat de Metges, un augment del 15%. A banda del finançament, alguns dels seus alts càrrecs venen de la sanitat pública. Abans de ser nomenat director territorial de QuironSalud, el 2015, Jaume Raventós Monjo havia estat director gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona i conseller delegat i gerent del parc de Salut MAR. Per una altra banda, Raimon Belenes va ser contractat com a director general d’Innovació després de tancar un conveni marc amb el Grup privat quan era director general i conseller delegat de l’Hospital Clínic, un procediment que va ser denunciat per la CUP davant l’Oficina Antifrau de Catalunya.
Serveis mínims de màxims

Fins ara ja s’han interposat quatre denúncies a Inspecció de treball “per vulneració el dret a vaga”, perquè, segons la CGT, no s’estan respectant els serveis mínims adequats. Cervera denuncia que l’ordre de la Generalitat emesa el 17 de febrer és “una carta blanca” per neutralitzar la vaga. Segons el sindicalista que treballa a Dexeus, l’empresa no està informant les treballadores de si han d’assumir o no serveis mínims i, per tant, es veuen obligades a acudir al centre de treball per consultar-ho. A més, alerta, s’anuncien a través de llistats públics: “els mínims varien al llarg del dia i amb menys de 24 hores d’antelació i es fan modificacions de les llistes amb correccions a bolígraf o amb típex”.

S’han interposat quatre denúncies a Inspecció de treball “per vulneració el dret a vaga”, perquè, segons la CGT, no s’estan respectant els serveis mínims adequats

Mentre que la Generalitat argumenta que malgrat no tractar-se de centres sanitaris de la xarxa pública, “efectuen un servei essencial a la comunitat que de no assegurar-se podria afectar a la resta de centres”, la CGT especifica que l’hospital privat es desmarca d’un serveix essencial i reclama el trasllat dels pacients ingressats a la resta de centre del Grup Quiron que no estan en vaga i la suspensió o reprogramació d’intervencions. Alfonso Cervera explica que a l’hospital Dexeus, per exemple, durant la primera nit de vaga el seguiment va ser del 100% perquè, per tal de complir els serveis mínims establerts, només dues persones poden exercit el dret a vaga. A la clínica del Pilar el serveis mínims equivalen al conjunt del torn de nit.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;