Obrint la Directa 431, Anna Celma ressegueix els circuits oficials que estableix l’administració catalana per a l’atenció a les víctimes de violències sexuals. La primera parada és en l’àmbit sanitari; després, les afectades s’endinsen en un dens laberint policial i judicial. En aquest reportatge, diagnostica i radiografia els punts forts i febles de l’atenció mèdica a les afectades.
A la secció Miralls, Guille Larios i David Bou han entrevistat l’activista i acadèmic Jokin Azpiazu. Poc complaent amb l’optimisme que impregna la ficció de les ‘noves masculinitats‘, Azpiazu parla amb coneixement de causa després d’estar anys immers en l’anàlisi del gènere –al País Basc i a Catalunya– des d’espais de treball, des de l’acadèmia i des de l’activisme. Darrerament, ha centrat la seva tasca en les metodologies d’investigació feminista i en estudis crítics sobre les relacions dels homes amb el feminisme.
La creació de l’equip de futbol FC Lampedusa St. Pauli s’ha convertit en una iniciativa popular d’acollida i suport mutu per a les persones refugiades i migrants de la ciutat d’Hamburg
A continuació, és el moment per confrontar dues opinions contraposades sobre un mateix tema a la secció Contrast. En aquest número, s’aborda l’ús de transgènics de la mà de Jordi Garcia-Mas, investigador de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) al Centre de Recerca en Agrigenòmica i José Ramón Olarieta, professor d’Edafologia a la Universitat de Lleida i membre de Som lo que Sembrem.
La creació de l’equip de futbol FC Lampedusa St. Pauli s’ha convertit en una iniciativa popular d’acollida i suport mutu per a les persones refugiades i migrants de la ciutat d’Hamburg i també en una eina per combatre les deportacions. Esteve Martorell ens presenta aquesta iniciativa a la secció Cruïlla.
Macron, el desconegut d’extrem centre. Amb aquest titular, Joana Voisin firma un reportatge sobre el nou president electe de l’Estat francès, que es presenta amb un projecte transpartidista i liberal que ha entusiasmat els poders econòmics i les grans corporacions mediàtiques. Tot seguit, Nicolas Lupo explica des de Mossul com la ciutat comença a sortir de la penombra. Les residents de les zones alliberades de la ciutat es retroben amb el lleure gràcies a una millora de la seguretat. Tancant la secció d’internacional, Jordi Armadans posa context, dades precises i tendència històrica a la despresa militar davant la suposada necessitat d’incrementar-la.
Les dones són part del món de la música des que la humanitat va començar a fer harmonies. Tot i això, el sistema patriarcal posa traves constantment a la seva participació en aquest àmbit
Obrint la secció Expressions, Pau Calabrés explica com l’empenta feminista obre espai dins la indústria musical. Les dones són part del món de la música des que la humanitat va començar a fer harmonies. Tot i això, el sistema patriarcal posa traves constantment a la seva participació en aquest àmbit. A continuació, trobem un relat de Santiago Alba Rico titulat El Poble veí. Tancant la secció de cultura trobem les ressenyes dels llibres Descarcelación. Principios para una política pública de reducción de la cárcel, d’Iñaki Rivera, i La memoria secreta de las hojas, de Hope Jahren i la pel·lícula El Círculo, de James Ponsoldt.
Fer desaparèixer algú suposa un dels pitjors crims contra la humanitat. Amb la convenció del 2010, les Nacions Unides es van comprometre a abordar aquesta pràctica, que durant les últimes dècades s’ha estès especialment a Mèxic, Colòmbia, Egipte, Síria i les antigues repúbliques soviètiques del Daguestan i Txetxènia. Tancant aquest número de la Directa, Àlex Romaguera entrevista Madina Magomadova, presidenta de Mares de Txetxènia. Magomadova manté la difícil tasca de traslladar als tribunals europeus els crims comesos per l’exèrcit rus.