Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Rock, camaraderia i política

Final d’un concert de Jolly Rogers, on apareixen amb membres d’Último Bastión | Arxiu

Mitjançant una cançó, molts missatges polítics poden arribar a la gent més ràpidament, a més de ser un mecanisme potent d’agregació. De fet, alguns dels membres d’Último Bastión són seguidors o tenen vincles amb el grup de música Jolly Rogers, en el qual Dídac González Llobet toca el baix.

Anys abans, González havia topat amb la jusícia per la seva relació amb el dissolt grup de música Hijos del Odio. El 22 de febrer de 2011, va ser detingut al seu domicili de Sabadell en el marc d’un operatiu ordenat per un jutjat d’intrucció del Vendrell. La causa estava oberta des de l’any abans, quan van ser detinguts cinc presumptes membres del grup per apologia del nazisme. Amb l’ampliació de les diligències i la seva posterior detenció, González va quedar imputat per un delicte contra l’exercici dels drets fonamentals i contra la comunitat internacional.

Cinc anys després, González no ha cessat en el seu propòsit i és l’ànima de Jolly Rogers. Es tracta d’un grup de rock que s’insereix en el circuit de l’anomenada música nacionalista; alguns dels seus membres integren la banda Irreductibles, un altre grup conegut d’ideologia ultradretana. Ambdós van enregistrar el primer àlbum compartit, Confesiones a la puerta del Infierno, la tardor de 2015. Mesos més tard, per ampliar la difusió d’aquest treball, van gravar dos videoclips de les cançons Nunca caminarás solo i Alma marinera. Als vídeos, s’hi poden reconèixer membres d’Último Bastión com Jesús Álvarez, Jorge Juan Antón González o Adiel Ibáñez Beltran lluint samarretes amb creus cèltiques o amb frases com European Brotherhood.

Als videoclips de Jolly Rogers, hi apareix Paolo Alvisini, cap rapat italià arribat a l’Estat espanyol a finals de 2014 i vinculat a SPQR Skinhead, l’organització que gestiona Casa Itàlia

Adiel Ibáñez, de Sabadell, és campió del mediterrani de kick-boxing K1 i legionari d’estància a Almeria. El seu cos mostra clarament la seva ideologia: a l’espatlla esquerra, té el tatuatge del sol negre, antic símbol dels pobles germànics, lligat a la filosofia esotèrica i el misticisme nazi; al braç dret, una creu cèltica i, a l’altre, una runa odal; al pit, l’emblema de la legió i la creu carlista. Va ser un altre tatuatge, però, el que el va fer famós l’any 2011 durant la celebració, a Màlaga, de la processó del Cristo de la buena muerte: una creu gammada a l’interior del braç esquerre, fotografiada per l’agència EFE mentre desfilava amb l’uniforme de legionari i replicada per molts mitjans. Tanmateix, Ibáñez no és l’únic membre d’Último Bastión que ha passat per l’exèrcit espanyol. L’ultra Diego Rodríguez Gavilán apareix en diverses fotografies amb un uniforme militar, en el qual s’observa l’escut d’infanteria amb el seu nom.


Un grup amb projecció internacional

Als videoclips de Jolly Rogers, també hi apareix Paolo Alvisini, un cap rapat italià arribat a l’Estat espanyol a finals de 2014 i vinculat a SPQR Skinhead, l’organització que gestiona la Casa Itàlia, un espai ocupat al poble de Colleverde, a les portes de Roma. Des de fa anys, alguns mitjans italians afirmen que és el lloc on s’està intentant reorganitzar la secció italiana del grup Blood and Honour –sang i honor–, una organització nacionalsocialista fundada al Regne Unit l’any 1987. Està integrada per diversos grups organitzats a diferents països, tot i que a l’Estat espanyol està il·legalitzada des de 2011.

A més de ser una organització, Blood and Honour també és una xarxa de producció musical d’ideologia supremacista blanca i de l’anomenat Rock Against Comunism (RAC, Rock Contra el Comunisme).

Membres d’Ultimo Bastion en un desplaçament de Jolly Rogers

Tot i que només ha enregistrat un àlbum, el grup musical Jolly Rogers acumula una trajectòria prolífica: ha actuat a tot el territori de l’Estat espanyol, des d’Oviedo fins a Salamanca i també a Santander. S’ha fet un lloc en l’àmbit internacional i, després d’un primer concert a Bolonya, ha participat en un festival de música nacionalista i RAC a Treviso –en el marc del Retorno a Camelot 2016– organitzat pel Veneto Fronte Skinheads, associació cultural ultradretana fundada l’any 1985. La banda acaba de tocar a Lió (França) i, a l’octubre, té previst un concert a Suècia.

El grup rep el suport de les seves amistats i seguidores, que sovint els acompanyen a les gires musicals: en algunes fotografies publicades a la pàgina web de la banda, amb l’encapçalament On tour, es pot reconèixer Iván Chicano Ballestar, Juan Antonio Invernón i Óscar Jove Llobet. Tots tres són membres del grup de camaraderia Último Bastión.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;