Tres dies abans de l’inici de les festes de la Magdalena –les principals de la ciutat de Castelló de la Plana–, l’Ajuntament va notificar a l’associació La Cosa Nostra la resolució de les al·legacions presentades contra el seu expedient sancionador, que pretén precintar i tancar’ls-hi la seu social ubicada al número 2 del carrer Sant Miquel. Des d’un primer moment, el col·lectiu antifeixista ha denunciat que aquest procés està “orquestrat sota muntatge policial” i asseguren que passe el que passe “resistirem i continuarem amb la nostra activitat habitual”.
La nova edició de les festes autogestionades Madalena combativa va culminar el passat cap de setmana amb un èxit aclaparador, sobretot pel que fa a assistència i participació en les activitats
En coherència amb la seua promesa i tot i l’amenaça que plana sobre aquest col·lectiu fonamental dels moviments socials de Castelló, la nova edició de les festes autogestionades Madalena combativa va culminar el passat cap de setmana amb un èxit aclaparador, sobretot pel que fa a assistència i participació en les múltiples activitats organitzades. Un any més, la plaça de l’Ereta –a tocar del local assenyalat– va ser el centre neuràlgic de deu dies de xarrades, àpats populars, activitats per la xicalla i concerts, organitzats per una dotzena de col·lectius i enguany marcats –més que mai– per les reivindicacions del moviment feminista i la vaga general del 8 de març.
Des de l’any 2015 el consistori castellonenc està en mans d’un govern de coalició PSPV-Compromís, després de sis legislatures i un quart de segle capitanejat per gabinets del Partit Popular (PP). Tanmateix, la Cosa Nostra assegura que “si este és el canvi, no ho volem” i es mostren indignades amb l’actitud de l’actual corporació municipal. Ja l’any 2013 el col·lectiu va patir un procés idèntic a l’actual, però un tribunal, un tècnic i el mateix Ajuntament governat pel PP finalment els van donar la raó, després que presentaren tota la documentació en regla i demostraren que l’activitat que duien a terme estava regularitzada conforme a la llei.
En el litigi actual s’han rebutjat les al·legacions presentades per la Cosa Nostra argumentant que no estan acollits a la llei del Consell que regula les activitats de les seus culturals, festeres i tradicionals del País Valencià. Així doncs, se segueix endavant amb l’expedient de la Policia Local avalat per l’Ajuntament, que s’escuda en una incongruència de llicències que la Cosa Nostra nega categòricament.
En un comunicat, la Cosa Nostra creu que l’Ajuntament “es riuen de nosaltres” i critiquen que es vulga “desvincular-nos de la llei del Consell mitjançant la qual estem regulats i emparats legalment”
En un comunicat fet públic hores després de rebre la documentació, consideren que des de l’Ajuntament “es riuen de nosaltres”. Després de portar com a associació 10 anys participant en el món de la festa, inscrits com a casal fester tradicional de Castelló i oficialment federats, afirmen que han ofert “una alternativa d’oci cultural i tradicional enfront del comercial, fomentant la cultura de la nostra terra”. Per tot això critiquen que es pretenga “mitjançant notificació i el muntatge policial, desvincular-nos de la llei del Consell mitjançant la qual estem regulats i emparats legalment”.
El col·lectiu assegura que “estan usant d’excusa les suposades queixes veïnals, quan en 10 anys no hem tingut ni una sola denúncia” i encara van més enllà revelant que “persones vinculades a l’ajuntament i a la policia fa setmanes que està pressionant el veïnat per tal que interposen denúncies”, situacions de les quals haurien tingut coneixement gràcies a les mateixes veïnes, assegurant que són “fets que podem demostrar i demostrarem”. Acusen el consistori de persecució política i creuen que “com no poden amenaçar-nos de llevar-nos les subvencions, perquè ni les tenim ni les volem, intenten clausurar-nos”.
L’Ajuntament ho titlla de “procediment habitual”
Des del gabinet de premsa de l’Ajuntament de Castelló han accedit a parlar via telefònica amb la Directa per assegurar que aquest “no és un procés de persecució política com alguns volen donar a entendre”. Més enllà d’aquesta afirmació categòrica, el treballador del consistori afirma que “no podem valorar qüestions tècniques, és un tema administratiu que segueix els procediments habituals”, i destaca que la Cosa Nostra pot recórrer la decisió als tribunals i continuar per la via judicial, perquè “la via administrativa no està esgotada i igual que poden normalitzar la seua situació també tenen la possibilitat de presentar un recurs de reposició o acudir al Síndic de Greuges”.
Sobre els motius pels quals l’expedient sancionador engegat –amb el mateix pretext– per l’anterior govern municipal del Partit Popular es va desestimar després de les al·legacions del col·lectiu antifeixista, mentre que aquest segueix endavant, el responsable de comunicació afirma que “és possible que la legislació i la tipificació haja canviat, no ho sé”. En qualsevol cas, la versió dels responsables municipals és clara: “el tema de fons són les denúncies veïnals i el malestar ciutadà per les molèsties que genera l’activitat del local”. Tot i que la Cosa Nostra desmenteix rotundament aquest extrem, des de l’Ajuntament afirmen que les trucades de queixa “estan registrades a la sala d’emergències de la policia”.
Segons el consistori, en els últims sis mesos de 2017 “es van rebre 11 trucades veïnals en les quals denunciaven sorolls, incivisme i molèsties en el local referit”
Segons el consistori, en els últims sis mesos de 2017 “es van rebre 11 trucades veïnals en les quals denunciaven sorolls, incivisme i molèsties en el local referit”. En les dades aportades a la Directa via correu electrònic, des del gabinet de premsa asseguren que el Grup d’Espectacles de la Policia Local ha alçat dos actes de denúncia per infracció de la Llei 14/2010, de 3 de desembre, de la Generalitat Valenciana, d’Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics.
Així mateix, els responsables municipals fan referència a la jornada del passat 25 de novembre, quan es va produir un episodi repressiu denunciat enèrgicament pel col·lectiu antifeixista. L’Ajuntament assegura que aquell dia es van rebre tres trucades per molèsties de matinada al servei del 092, motiu pel qual s’haurien desplaçat diverses patrulles policials per comprovar que dins del local “s’exercia una activitat amb música i venda de consumicions que no disposa de la preceptiva llicència d’activitat”.
Ara la Cosa Nostra té un mes de marge per presentar recurs abans que es vença el termini que els han donat per a demanar llicència com a establiment privat amb activitat comercial, en contra del que defensen. “Som una colla, una associació juvenil i el que alguns no volen entendre: som un espai popular i autogestionat”, clamen. Han decidit tornar a recórrer per esgotar la via legal, però mantenen clara la seua posició: “allò que es diu a l’informe és manifestament fals, i desobeirem si pretenen tancar-nos; perquè ni ells mateixos accepten les seues lleis i empren tots els mitjans a fi d’acabar amb nosaltres”.