El procés contra 25 estudiants, un professor i un treballador del Personal d’Administració i Serveis (PAS) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fa una passa més en el camí cap a la celebració d’un macrojudici. El Jutjat d’instrucció núm. 3 de Cerdanyola del Vallès ha emès l’auto d’obertura de judici oral contra les imputades, després que fa poc menys d’un any la fiscalia presentés el seu escrit d’acusació, amb peticions superiors a onze anys de presó per cadascuna de les encausades.
Si no es reemborsen els diners, el jutge preveu embargar béns propietat de les encausades fins cobrir aquesta quantitat o que s’acrediti la seva insolvència econòmica
El magistrat Claudio Alejandro Montero Fernández acorda, en aquest nou auto signat el passat 5 de maig, imposar una fiança de 511.835,05 euros amb el pretext d’assegurar-se el cobrament de les responsabilitats civils que es demana a les processades per les pèrdues, danys i desperfectes que suposadament haurien provocat durant l’ocupació del rectorat del campus de Bellaterra. En cas que no es desemborsi aquesta quantitat el jutge preveu que s’embarguin béns de la propietat de les 27 persones implicades en el procediment fins a cobrir aquesta quantitat o que s’acrediti la seva insolvència econòmica.
Els fets es remunten a la primavera de l’any 2013, quan en un context de retallades en l’educació pública, més de 150 persones es van tancar al rectorat de la UAB per exigir l’aplicació d’unes mocions aprovades anteriorment al Claustre, òrgan no vinculant però sí de màxima representació de tots els sectors de la comunitat universitària i el major en el qual participa la comunitat estudiantil. Aquestes mocions defensaven, entre d’altres, que la UAB desobeís la pujada de taxes del 66% i que s’establissin títols especials de transport públic per les estudiants de la universitat, reivindicacions encara vigents que han comportat noves vagues estudiantils durant aquest curs que ara acaba.
Segons Eduardo Cáliz, advocat de les estudiants la petició i acord de fiança i embargament és “absolutament irracional i desproporcionada des d’un punt de vista jurídic, que només pot respondre a l’embogiment repressiu de la fiscalia i el seguidisme acrític del jutjat que l’acorda”. En la seva opinió amb aquestes mesures “pretenen encobrir jurídicament el que és un atac polític contra el moviment estudiantil, la dissidència política i la mobilització social, més en aquests dies que la lluita dels estudiants està agafant força amb la reivindicació de rebaixes de taxes”.
Les imputades consideren que la responsabilitat civil “vol asfixiar i portar a les persones encausades a una situació límit, en la que veiem com no podem sobreviure ni mantenir una vida digna”
En la mateixa línia s’han expressat des de Som 27 i més, campanya de suport a les activistes. En un comunicat fet públic aquest matí de dilluns, les imputades afirmen que la quantitat que se’ls reclama és “desorbitada i no se sustenta en cap justificació, sinó que contradiu absolutament les afirmacions de la UAB, que va xifrar els possibles danys en poc més de 10.000 euros”. Consideren que amb la demanda d’una responsabilitat civil que pot ser directament embargada “es vol asfixiar i portar a les persones encausades a una situació límit, en la que veiem com no podem sobreviure ni mantenir una vida digna”.
Cal recordar que la majoria de les encausades són joves que no superen la trentena d’edat i que es troben en situacions de precarietat econòmica, motiu que agreuja la imposició d’aquesta mesura cautelar que defineixen com una “condemna encoberta que no respecta la presumpció d’innocència i que atempta greument contra el dret fonamental de dissidència i protesta”. En darrer terme, les encausades i el grup de suport demanen a l’Equip de Govern de la UAB que exigeixi públicament el sobreseïment del cas i que renunciï a la responsabilitat civil “inflada per l’anterior Equip de Govern”, a més de demanar que es posicionin en contra de les peticions de la fiscalia.