Segons ha informat via telefònica a les vuit del matí un pres del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca i ha confirmat la Delegació del Govern a Catalunya passades les dotze del migdia, un noi de 21 anys –Idrissa Diallo– originari de Guinea Conakry ha mort la passada nit dins d’una de les cel·les del recinte en circumstàncies no aclarides.
El jove havia arribat a Barcelona provinent del centre d’internament de Melilla, on havia estat tancat després d’arribar en pastera a les costes espanyoles. Els companys de la galeria, –mitjançant crits de cel·la a cel·la– han informat que el jove havia demanat assistència mèdica ahir, però que la manca d’un traductor va fer que els agents de policia que custodien el recinte no comprenguessin el contingut concret de la demanda. Aquests companys parlen de “negació de socors i passivitat dels policies”, ja que si haguessin fet l’esforç de traduir les paraules del jove guineà, haurien comprès que es trobava en mal estat de salut.
La situació es va anar deteriorant al llarg de la nit i, segons fonts oficials, no va ser fins passada la mitjanit que els vigilants van adonar-se de la gravetat del cas, i va ser aleshores quan van trucar a dues ambulàncies medicalitzades del SEM. El jove, en aquell moment, ja tenia greus dificultats per a respirar i tot i els intents de reanimació va morir en pocs minuts. La raó oficial de la seva defunció segons el metge forense que ha certificat la mort és “mort súbita”. Es dona la circumstància que en aquesta instal·lació no hi ha servei d’assistència mèdica durant les hores nocturnes, per tant, totes les emergències han de ser ateses mitjançant ambulàncies. La decisió de trucar o no a una ambulància depèn del criteri dels funcionaris policials que en aquell moment estiguin de guàrdia, uns agents que no han de tenir forçosament cap coneixement sanitari.
Forta crispació al CIE
El desenvolupament dels fets ha generat una forta crispació entre els interns del centre, que es troben molt aglomerats en petites cel·les (en cas de respectar-se els protocols a cada cubicle hi ha sis persones). Desenes d’immigrants s’han negat a menjar durant aquest matí en senyal de solidaritat amb el company mort, i aquesta actitud de protesta s’ha perllongat durant el migdia. Una advocada que aquest matí s’ha desplaçat fins al recinte ha pogut observar com hi havia una forta tensió, elevada presència policial i gran quantitat de material antiavalots en els accessos de l’edifici i en especial de la zona de cel·les. A partir de les 17 h, horari en què s’autoritza la visita de familiars, avui s’ha viscut una especial afluència de mares, pares, germanes i esposes, ja que la notícia de la mort d’una persona s’ha difós com la pólvora i ha generat alarma. També s’hi podia veure alguns mitjans de comunicació.
La notícia aquest matí corria de boca en boca. Cal recordar que al CIE de Zona Franca de Barcelona ja han mort altres immigrants en circumstàncies estranyes. Els dos últims varen ser un jove de l’Equador i un altre del Marroc. Les seves famílies varen presentar denúncies en tots dos casos i una de les investigacions encara es troba oberta. A última hora d’avui s’ha difós una primera convocatòria de protesta com a resposta davant d’aquesta mort, serà el diumenge 8 de gener a les 19 h davant del CIE Zona Franca. L’acte està convocat per nombroses entitats que lluiten contra la llei d’estrangeria i els centres d’internament, i que ja van organitzar la jornada internacional de lluita del passat 18 de desembre.
La comunitat africana se sent amenaçada
Aquest fet ha incrementat encara més la indignació entre la comunitat africana de Barcelona, que va patir el dramàtic assassinat d’un company senegalès el passat dimarts al carrer Palerm del barri del Besós. Aquests dies alguns representants senegalesos ja havien alertat que els fets del Besòs eren producte d’un racisme contra les persones negres que també es dona en la conducta dels policies i les administracions. Precisament aquesta tarda, dos dels quatre detinguts per aquells fets han estat empresonats i els altres dos han quedat en llibertat, però amb la prohibició d’apropar-se a menys de 500 metres del carrer Palerm o de qualsevol dels testimonis que han testificat sobre l’autoria del tret mortal. Els empresonats han estat enviats al centre penitenciari de Quatre Camins, i es tracta d’Antonio F.P. per un delicte d’inducció a l’assassinat (pare) i Antonio F.G. per un delicte d’assassinat (fill).