Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Històries de dones silenciades i tancades

L’autora, antiga facultativa a l’hospital psiquiàtric de Bètera, ens relata amb una literatura delicada i esquinçadora les vides d’Anna, Amparo, María Jesús, Felipa, Dolores, Aurora, Blanquita, Margarita i María, colpejades per un tracte inhumà, humiliades, castigades i medicalitzades durant anys al Manicomi de Jesús

Elles són nou, nou dones i nou històries silenciades durant dècades a un manicomi. María Huertas Zarco, fundadora de Mujeres para la salud, una associació que treballa en defensa de la salut i dels drets de les dones, les va conèixer el 1974, quan centenars d’internes del Manicomi de Jesús van ser traslladades a l’hospital psiquiàtric de Bètera, a València. L’autora, psiquiatra en aquell moment del mateix centre, ens relata amb una literatura delicada i esquinçadora les vides d’Anna, Amparo, María Jesús, Felipa, Dolores, Aurora, Blanquita, Margarita i María, colpejades per un tracte inhumà, humiliades, castigades i medicalitzades durant anys.

L’autora denuncia aquests fets narrant-los i per remarcar, al final del relat, la importància dels professionals de la salut amb una perspectiva de drets humans i amb perspectiva de gènere

Aquestes supervivents de la invisibilització permanent, són narrades amb una intimitat i amb un detall que ens revela els perquès reals dels seus tancaments sense explicitar-ho amb diagnòstics. María Huertas Zarcos és capaç d’agafar-nos a totes de la mà i endinsar-nos en els seus periples vitals. I així, aquest testimoni individual, que a la vegada es torna coral, ens parla del tancament i de les violències que es donen a l’àmbit de la salut mental, així com dels eixos que travessen el manteniment d’aquesta salut: la classe i el masclisme, entre d’altres. També se centra en les pràctiques que s’han donat durant anys que han agreujat l’estat mental de moltes pacients, en especial, de les dones: els electroxocs, les violacions, els tractaments lesius, els abusos farmacològics i físics. Denuncia aquests fets narrant-los i per remarcar, al final del relat, la importància dels professionals de la salut amb una perspectiva de drets humans i amb perspectiva de gènere.

A estones espanta veure com tot allò va ser real i que només tres pavellons de catorze van intentar obrir les gàbies mentals perquè sortissin els records, perquè recordessin qui eren. Aquesta va ser la lluita, i esperem que continuï sent, d’algunes professionals com María Huertas Zarco, que tot i les reticències de moltes, van ajudar aquestes dones a recuperar les seves vides.

I allí, durant aquests anys de deshospitalització, sí que van retrobar-se amb la veritable bogeria: amb la bogeria de l’esperança, de la llibertat i de l’alegria.

Article publicat al número 537 publicación número 537 de la Directa

LLIBRE

'Nueve nombres'
María Huertas Zarco
Editorial Temporal, 2021
144 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!