“S’ha obert una investigació interna des del primer dia i el resultat, si hi ha qualsevol indici de què el que s’afirma a la Directa sigui cert, que pugui ser cert… dit d’una altra manera, si no es té clar que no ho és, això acabarà a Fiscalia”. Així s’ha expressat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, durant la Comissió d’Interior celebrada ahir a la tarda per videoconferència sobre una trama de suplantacions digitals d’organitzacions de l’esquerra independentista, moviments socials i sindicats llibertaris, publicada per aquest mitjà, que apunta al complex Egara, la seu central dels Mossos d’Esquadra, i al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI).
Des de la publicació del reportatge el 28 d’octubre, l’únic posicionament públic del Departament havia estat un comunicat de Mossos d’Esquadra en què negaven explícitament “les acusacions de suplantació d’identitat digital publicades a la Directa” i afegien que “sempre que els Mossos realitzen diligències d’investigació en qualitat de Policia Judicial ho fan sota control judicial i cal destacar que, en l’exercici d’aquestes funcions, els Mossos d’Esquadra no han dut a terme cap acció com la que descriu l’article ni similar”. Després, qui va estar al capdavant de la conselleria fins a principis de setembre, Miquel Buch, va respondre un “no em consta” a El matí de Catalunya Ràdio quan el periodista Jordi Borràs va preguntar sobre les pràctiques descrites.
El cas ha arribat als jutjats a través de dues querelles, una sobre el cas de suplantació de la portaveu de La Forja, Lluna Berlanga, i l’altra per la resta de casos de l’organització, que han presentat amb Alerta Solidària
La investigació, segons ha pogut confirmar la Directa, va a càrrec de la Divisió d’Afers Interns (DAI), que depèn del Departament d’Interior, que entre les seves funcions hi ha la investigació “d’aquelles activitats presumptament il·lícites o contràries a l’ètica professional que puguin comportar sancions disciplinàries, exercides per personal funcionari de policia i en pràctiques de la policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra”. En paral·lel, el cas ha arribat als jutjats a través de dues querelles, una sobre el cas de suplantació de la portaveu de La Forja, Lluna Berlanga, i l’altra per la resta de casos de l’organització, que han presentat amb Alerta Solidària. A més, la CUP també està preparant una querella sobre l’accés no autoritzat a un dels seus correus electrònics.
Els tentacles de la trama s’han anat eixamplant des de la primera publicació i la Directa ha pogut certificar que, els darrers mesos, almenys catorze adreces de correu electrònic de La Forja, Arran, Endavant, la CUP, Vilaweb, l’Ateneu La Base, el Sindicat de Llogateres, Batzac, CGT Barcelona i la CNT-AIT Catalunya han estat suplantades. En total, s’han enviat més d’una seixantena de correus falsos per captar informació i el suposat suplantador –darrere el nom de “Marta”– també s’ha infiltrat al grup de Telegram de la Federació d’Estudiants Llibertària (FEL) de la UAB.
Almenys en un dels casos, darrere d’aquestes pràctiques per captar informació hi ha el Complex Central Egara dels Mossos d’Esquadra, situat en un gran recinte entre els termes municipals de Sabadell i Terrassa i on s’ubiquen els despatxos de la poderosa Comissaria General d’Informació i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI). Això és el que revelen dues de les adreces IP (matrícula digital que identifica inequívocament un dispositiu connectat a la xarxa) que es van connectar a un núvol fictici on La Forja havia col·locat –a tall d’esquer– la suposada documentació sol·licitada pel suplantador de la territorial del Baix Empordà a Pau Turró, un militant de l’Alt Empordà.