Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Jacob, el treballador de la nit

La vida d’Alexandre Jacob al París de les acaballes del segle XIX, que passa a l’acció directa i encapçala un grup que atraca la classe potentada per distribuir les expropiacions entre els sectors desfavorits, ha pres forma de novel·la gràfica gràcies al guionista Matz i el dibuixant Chemineau

Estat francès a les acaballes del segle XIX. Encara hi ressona l’eco de la Comuna de París i les organitzacions llibertàries troben caliu entre un proletariat necessitat d’alternatives. En aquest ambient creix a Marsella Alexandre Jacob, qui, després de passar una temporada al mar, entra a treballar en una impremta, on s’amara de la ideologia revolucionària. Després d’una primera estada a la presó, passa a l’acció directa i encapçala un grup que atraca la classe potentada per distribuir les expropiacions entre els sectors desfavorits.

Uns anys després, tornarà a ser detingut i enviat al terrible penal de la Guaiana. I serà millor que deixem aquí una història alliçonadora que guarda tanta semblança amb la d’anarquistes més propers, com Durruti, Ascaso i companyia. La vida d’aquest “treballador de la nit” ha pres forma de novel·la gràfica gràcies al guionista Matz i el dibuixant Chemineau, que recreen les aventures de Jacob amb el format d’una crònica realista i no exempta d’una inevitable empatia envers el protagonista. Les imatges de l’àlbum ajuden a completar el retrat, alternen tècniques clàssiques amb esclats de color o trencaments de posades en pàgina i barregen els primers plans d’una manera que recorda els còmics més entranyables amb les il·lustracions de paisatges que semblen postals impressionistes.

Article publicat al número 545 publicación número 545 de la Directa

NOVEL·LA GRÀFICA

'Jacob, el treballador de la nit'
Guió: Matz
Il·lustracions: Léonard Chemineau
Traducció: Bel Olid
Pol·len Edicions, 2021
126 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!