Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Jornada de mobilitzacions per exigir la regulació dels lloguers immobiliaris

Aquest matí tenen lloc concentracions a Barcelona, València, a Elx i en una desena més de localitats arreu de l'Estat espanyol per reclamar una llei estatal que garanteixi el dret bàsic a l'habitatge. Convocades per desenes de col·lectius socials i organitzacions sindicals, les mobilitzacions s'han focalitzat davant de les respectives delegacions del Govern espanyol per reclamar que es desencalli la tramitació de la reforma legal en matèria d'habitatge, i que aquesta garanteixi, entre altres punts, un control públic dels preus dels lloguers

Marxa en defensa d'una llei que garantisca el dret a l'habitatge aquest 20 de març a València | Lucas Guerra

Des de les 11 del matí tenen lloc a Barcelona, a València i a la conurbació d’Elx i Crevillent, concentracions convocades per diversos col·lectius en defensa del dret a l’habitatge, adherits en el que s’ha anomenat “Iniciativa per una llei que garanteixi el dret a l’habitatge”, a les quals s’hi han afegit altres plataformes socials i organitzacions sindicals. A part de les mobilitzacions dels Països Catalans, també n’hi ha de convocades a Madrid, Segòvia, Jaén, Còrdova, Huelva, Màlaga, Múrcia, Saragossa, Logronyo, Bilbao, Sant Sebastià i Vitòria, en el que s’ha concebut com una jornada de lluita i pressió a les institucions de l’estat i als partits amb responsabilitat de Govern per tal que tiri endavant una llei que garanteixi el dret universal a l’habitatge. Totes les concentracions s’han convocat davant de les respectives delegacions del govern espanyol a Barcelona, però en el cas de Barcelona és previst que les convocades vagin en manifestació fins a la plaça de Sant Jaume. A València, de forma contrària, el punt de sortida de la manifestació ha estat la plaça de l’Ajuntament.

La marxa a la capital catalana ha estat secundada per una cinquantena d’entitats, on hi han posat la cara visible el Sindicat de Llogateres, la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la campanya Guerra a Cerberus, articulada al voltant de la lluita contra les pràctiques d’aquest fons inversor, principal gran tenidor d’actius immobiliaris de l’estat. Totes elles han donat suport a un manifest que reclama vuit punts “innegociables” en la tramitació de la Llei, que fa mesos que es troba encallada al Congrés espanyol, fonamentalment, per les diferències entre els dos grups socis del govern de l’Estat espanyol, el PSOE per una banda, i Podem i els Comuns per l’altra.

El ministre espanyol José Luis Ábalos, que s’ha mostrat partidari de limitar la regulació de lloguers a l’aplicació d’incentius fiscals en casos de rebaixa, és un dels objectius de les crítiques de les manifestants

Entre aquests punts, la garantia del dret efectiu a un habitatge digne i on també estiguin garantits els subministraments energètics i de telecomunicacions bàsics, que s’apliquin mesures per tal que no s’executi cap desnonament de persones vulnerables sense una alternativa habitacional, que s’ampliï el part públic de lloguer social fins al 20% del conjunt d’habitatges, l’ampliació pressupostària per a habitatge social fins a almenys el 2% del pressupost estatal i la regulació pública dels lloguers per garantir unes quotes assumibles tenint en compte les mitjanes salarials. És justament, aquest darrer punt, un del que més discrepància està generant en la tramitació de la nova normativa, ja que, malgrat que formava part de l’acord de coalició entre les dues forces governants a l’Estat, el PSOE, i particularment el ministre de Transports i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, és partidari de limitar aquesta regulació a bonificar amb incentius fiscals per a les propietàries que apliquin rebaixes en el preu dels lloguers.

Joves manifestants aquest matí en l’arrencada de la marxa a Barcelona |Ricard Novella



El manifest recorda, en aquest sentit, que “Pedro Sánchez no seria president sense l’acord de govern en què es comprometia a regular els lloguers. I el Govern espanyol no tindria pressupostos si no s’hagués tornat a comprometre a incloure la mateixa mesura a la propera Llei de l’habitatge. Davant d’això, la voluntat d’una part del PSOE d’ignorar els acords i sotmetre’s a les pressions del lobby immobiliari no són només un atac al dret a l’habitatge: són també un frau democràtic en tota regla”.

Més enllà de les demandes compartides amb la resta de mobilitzacions estatals, a Barcelona la marxa també té com a objectiu pressionar les formacions que estan negociant un acord per governar a la Generalitat de Catalunya, després de les eleccions, per tal que la garantia del dret a l’habitatge figuri com un dels punts claus de l’agenda del futur govern. “Les forces que van aprovar la llei 17/2019 i la regulació dels lloguers [que posteriorment ha estat limitada per una sentència del Tribunal Constitucional]  han ampliat la seva majoria absoluta al Parlament. El 14 de febrer és, doncs, un nou recordatori de la ciutadania cap als partits que van aprovar aquestes lleis: teniu el mandat democràtic de blindar les lleis que defensen el dret a l’habitatge”, recorda el manifest.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!