Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La comunitat educativa del barri de Sants es bolca per aturar el desnonament d'una família amb tres menors d'edat

El Grup d'Habitatge de Sants denuncia que la propietat, controlada pel fons d'inversió Cerberus i el Banc Santander, es nega a fer un lloguer social. La família es troba en situació de vulnerabilitat i està en procés de regularitzar la seva situació administrativa

Acció per demanar un lloguer social per l'Assia a una oficina del Banc Santander al carrer de Sants | Victor Serri

Té un informe de vulnerabilitat, ha sol·licitat un lloguer social, ha presentat una denúncia a l’Agència Catalana de Consum i ha comunicat la situació a l’Organització de Nacions Unides (ONU). Així i tot, Assia Chahboun i la seva família tenen una ordre de desnonament, dictada pel Jutjat de primera instància número 13 de Barcelona, per al pròxim dilluns 18 de juliol.

Fa tres anys i mig que Chahboun, amb el seu marit i tres criatures menors d’edat, viuen al domicili al carrer Rossend Arús del barri de Sants de Barcelona. Per entrar-hi van pagar vora 2.500 euros a un suposat agent immobiliari que va lliurar-los les claus i a qui mai més van tornar a veure: “No sabia que el pis era d’un banc i que hi havia un procediment judicial obert contra un antic habitant”, explica Chahboun. Després d’alguns intents de llançament a nom de l’anterior habitant, finalment, el 27 de gener de 2022 van rebre una notificació dels jutjats al seu nom assegurant que hi havia una data de desnonament prevista per al 22 de febrer, que van aconseguir suspendre.

Per entrar al pis van pagar vora 2.500 euros a un suposat agent immobiliari a qui mai més van tornar a veure: “No sabia que el pis era d’un banc i que hi havia un procediment judicial obert contra un antic habitant”

Des del mes de gener, diversos col·lectius educatius del barri i la mateixa escola de dues de les criatures s’estan mobilitzant per evitar el desnonament. Per la via institucional, a més de demanar al Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC) de l’ONU que sol·liciti la suspensió del llançament com a mesura provisional, s’està intentant recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Des del Grup d’Habitatge de Sants denuncien que tot i que la família viu en el pis d’un gran tenidor –que ja ha protagonitzat altres desnonaments arreu de l’Estat– i es troba en una situació de vulnerabilitat amb criatures menors d’edat, l’expulsió tira endavant. De fet, la mateixa ordre per al dilluns 18 de juliol especifica que la interposició de recurs “no té efectes suspensius”.

Assia Sants
L’acció va acabar amb el desallotjament per part dels Mossos d’Esquadra de la vintena d’activistes que van ocupar la sucursal bancària |Victor Serri

 

El pis on viu la família d’Assia Chahboun és propietat de Global Licata SA, una empresa controlada per Promontoria Manzana que pertany en un 80% a l’entramat societari del fons d’inversió Cerberus i en un 20% al Banc Santander. Va ser el 2018 quan el banc presidit per Ana Botín va vendre una cartera d’actius a un dels grans fons d’inversió del món amb seu a Nova York, que gestiona per Haya Real Estate.

La família de Chahboun reuneix els requisits: no tenen alternativa habitacional i es troben en risc d’exclusió residencial. Però des del Grup d’Habitatge de Sants denuncien que la propietat es nega a oferir un lloguer social, contradient la llei

Es tracta doncs d’un gran tenidor, a qui la llei vigent 1/2022, d’ampliació de mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional, fa extensiva l’obligació d’oferir una proposta de lloguer social abans d’interposar qualsevol demanda judicial de desnonament. La família de Chahboun reuneix els requisits: no tenen alternativa habitacional i es troben en risc d’exclusió residencial. Però des del Grup d’Habitatge de Sants denuncien que la propietat es nega a oferir un lloguer social, contradient la llei. Chahboun lamenta que Global Licata ha anat oscil·lant: “ens han proposat un lloguer que no s’adequa a la nostra situació i en altres ocasions diners perquè marxéssim, que no ens serveixen de res”.

En aquests moments, cap dels dos adults treballa i, per tant, no tenen més ingressos que unes ajudes per a les criatures. Unes de les grans traves per aconseguir feina és la seva situació administrativa, però estan en vies de regularitzar-la. A més, fins i tot, explica Chahboun, des de l’escola Proa, on estan escolaritzats dos dels seus infants, s’havia proposat poder donar suport econòmic per pagar el lloguer social de forma temporal.


La ‘família’ del barri

Per a Chahboun, el suport dels diferents col·lectius del barri està sent un salvavides: “el barri és la meva família, l’acompanyament de la comunitat ens està alleugerint aquesta càrrega i des de l’escola ens ajuden en tot”. Des de l’Escola Proa, Aitor Calvo, pare de dos alumnes i membre de la junta directiva, denuncia que seria “un fracàs” que la família fos desallotjada i reubicada en un altre barri. En un comunicat, el centre ressalta que malgrat “les dificultats idiomàtiques”, la família “ha establert un vincle amb la comunitat de famílies dels cursos dels seus fills, amb l’escola i amb el barri” i denuncien que els infants veuen perillar aquesta estabilitat emocional i acadèmica.

Assia Sants
El pis es propietat de Global Licata SA, una empresa controlada per Promontoria Manzana que pertany en un 80% a Cerberus i en un 20% al Banc Santander |Victor Serri

 

La família, a més de Proa, rep el suport de l’Escola Popular La Bordeta, de la qual formen part els tres fills, de l’Escola comunitària La Troca on Assia Chahboun estudia i col·labora, i de l’Escola Arcàdia que acompanya a la més petita de la família. Noemí Valero d’Arcàdia -un projecte d’escola institut autogestionari, cooperatiu i comunitari- explica que la mare i el pare de la petita formen part de la comunitat d’aprenentatge.

Entre tots els col·lectius, explica Valero, estan fent un acompanyament a la família, tant pel que fa a la gestió de tràmits com emocional. A més, des d’Arcàdia van aconseguir la subvenció del programa ACOL del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) destinada a finançar contractes de treball de dotze mesos de durada i accions formatives a persones migrades sense la situació administrativa regularitzada. Valero confirma que ja han presentat la documentació a estrangeria i que estan pendents que s’aprovi per passar a la fase de contractació.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!