Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Diada de Catalunya Nord, confinada i marcada per la irrupció de l'extrema dreta a la batllia de Perpinyà

Les restriccions imposades a causa de la pandèmia obliguen l'organització a anul·lar els actes tradicionals i reformular-los en un format eminentment radiofònic i a través de les xarxes socials. A les habituals reivindicacions en defensa de la llengua i la cultura catalanes enguany s'hi afegeix un crit d'alerta per la pujada de l'extrema dreta arreu del país i en particular a la capital nord-catalana

| Carles Palacio

Des de l’any 1984 associacions culturals i organitzacions polítiques diverses organitzen la Diada de Catalunya Nord el dissabte més proper al 7 de novembre,  dia de l’any 1659 en el qual es va signar el Tractat dels Pirineus. Aquesta efemèride, que suposà l’annexió de l’actual Catalunya Nord al reialme de França, serveix de pretext per a reivindicar la catalanitat d’aquest territori amb un protagonisme central per al binomi ja tradicional de manifestació i concert. Enguany, les restriccions imposades a causa de l’emergència sanitària global han obligat el Col·lectiu 7 de novembre a modificar el format i traslladar aquesta jornada de mobilització a la xarxa.

Des del seu inici, la Diada nord-catalana s’ha caracteritzat per tenir en compte les lluites socials més enllà de la defensa de la llengua i cultura catalanes. Dolors Serra, membre del Comitè que impulsà les primeres diades, afirma en una entrevista a Ràdio Arrels que “ja el mateix any 84 un dels lemes era la solidaritat amb la lluita de les treballadores de la fàbrica de nines Bella, que estava a punt de tancar. Sempre s’ha intentat lligar amb altres reivindicacions”. En aquest sentit, l’arribada de l’extrema dreta a la batllia de Perpinyà no ha passat desapercebuda per a les organitzadores, que n’han fet un dels temes centrals del seu manifest, on també fan referència a la situació a la resta dels Països Catalans.

L’arribada de l’extrema dreta a la batllia de Perpinyà ha comportat accions com el desallotjament d’un antic hotel ocupat per a allotjar migrants sense papers o la construcció d’una comissaria en un edifici on es projectava un centre d’acollida

En la missiva reivindiquen “una Perpinyà justa i solidària, acollidora sense cap mena de discriminació, com ho ha estat Catalunya Nord al llarg de la seua història”. I van més enllà, denunciant algunes accions recents de l’Ajuntament com el desallotjament d’un antic hotel ocupat per a allotjar migrants sense papers o la construcció d’una comissaria en un edifici on es projectava un centre d’acollida per a menors no acompanyats.

Pel que fa a la llengua i cultura catalanes, el Col·lectiu 7 de novembre aprofita per a denunciar el cop d’efecte mediàtic del batlle Louis Aliot (Front Nacional), quan en el seu primer ple municipal va anunciar que aquest es traduiria al català per a després no fer res en aquest sentit. Es mostren convençudes que malgrat la “falsa tolerància” que de moment mostra cap al fet català, “serà igualment ultranacionalista i anticatalà”. Hug Domènech De Cellés, membre del col·lectiu, es mostra esperançat de què “la seua elecció obri els ulls a la resta de l’espectre polític nord-català i els faci replantejar les coses per mor de proposar alternatives viables i que il·lusionin”.

Més enllà de la vila de Perpinyà, el col·lectiu també vol denunciar les traves que l’Estat francès posa al desenvolupament de la llengua catalana a les comarques nord-catalanes, des de l’ensenyament a les escoles fins al fet que fa vint-i-un anys que s’espera la ratificació de la signatura de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries. Per a Domènech De Cellés “l’Estat sap que tot plegat suposaria haver de concedir drets lingüístics i segons la seua mentalitat això seria un atac greu a la nació i la sacrosanta República Francesa. Encara són en el marc mental que tot el que no és franco-francès i fet íntegrament en francès és un atac a la nació i a la República: separatisme radical”, utilitzant el terme que darrerament empra l’executiu de Castex per anomenar els moviments que qüestionen la República.


Una Diada a la ràdio i a Internet

Tot i que els actes previstos s’han hagut de suspendre, el col·lectiu ha previst tot un seguit d’iniciatives que pretenen fer visibles les seues reivindicacions durant els pròxims dies. Així, a partir de demà dissabte a les 16 h (l’habitual hora d’inici de la manifestació) tindrà lloc una emissió especial a Ràdio Arrels amb la participació de Dolors Serra, d’Hug Domènech De Cellés i de Jordi Borràs, fotoperiodista especialitzat en extrema dreta i autor de l’exposició “Els moviments d’extrema dreta arreu d’Europa” que s’havia de poder visitar aquests dies al Casal de Perpinyà.

En paral·lel, es difondrà a les xarxes un vídeo elaborat per a l’ocasió amb el manifest i es convida a tothom a inundar les xarxes socials amb vídeos, fotos i publicacions sobre la Diada amb l’etiqueta #SemCatalunyaNord. Un cop finalitzi el programa especial, les xarxes socials de Ràdio Arrels difondran una sessió en directe a càrrec dels punxa-discos locals Phil L’Indígena & Seb Girard.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!