Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Fiscalia demana dos anys de presó a vuit activistes per l’ocupació d’una oficina del BBVA a Barcelona

Tot i que l’entitat es va retirar, el Ministeri Fiscal tira endavant el judici que se celebrarà el pròxim dilluns 9 de novembre. Acusa vuit persones d’haver emprat "violència" durant l’ocupació, entre el 2 i el 3 de març de 2017, i únicament acredita danys per valor de 172 euros

| Arxiu

El dia dos de març de 2017, la PAH de Barcelona va ocupar l’oficina del BBVA de l’avinguda del passeig Torres i Bages del barri de Sant Andreu de Barcelona. No era ni molt menys la primera vegada que s’ocupava una oficina d’una entitat bancària, tampoc del BBVA. De fet, l’acció s’emmarcava en una campanya contra el banc espanyol per resoldre disset casos. Ara, tot i que l’entitat es va retirar de l’acusació, el Ministeri Fiscal persisteix i demana dos anys de presó i una multa de 900 euros a vuit persones, però només acredita danys per valor de 172 euros per estripar fulls de publicitat. El judici, que va quedar ajornat per la pandèmia, està previst que se celebri dilluns vinent.

“L’oficina va restar oberta, mai vam impedir que els clients poguessin fer les seves operacions, mai vam fer servir la violència”, insisteix una de les acusades Llum Oliver, actualment membre del Grup d’Habitatge de Sants. “Va ser molt festiu, un restaurant del barri ens va portar pizzes, es va organitzar una classe de samba…”, afegeix Juanjo Ramon -actualment a la PAH Mollet-, que tot i participar en l’ocupació, no va ser denunciat. En assemblea van decidir quedar-se a dormir a l’oficina i va ser l’endemà, quan ja estaven recollint per marxar, que els Mossos van identificar gent que era allà en aquells moments, algunes persones implicades en el moviment pel dret a l’habitatge i que actualment pertanyen al Grup d’Habitatge de Sants o a l’Obra Social BCN.

El Ministeri només acredita danys per valor de 172 euros per estripar fulls de publicitat. El judici, que va quedar ajornat per la pandèmia, està previst que se celebri dilluns vinent

Oliver lamenta que ja en un principi BBVA demanava menys pena que Fiscalia i denuncia el seu paper. De fet, l’advocada d’algunes acusades, Pilar Rodríguez, explica que la diferència entre Fiscalia i el BBVA, inicialment, és l’apreciació o no de violència. Mentre que el banc, abans de retirar-se, considerava que s’havia produït el delicte 203.2 de violació de domicili de persones jurídiques i local obert al públic, el Ministeri sempre ha aplicat el punt 3 que contempla “violència o intimidació” i eleva la petició d’una pena de multa d’un o tres mesos a pena de presó de sis mesos a tres anys. Quan l’entitat es va retirar de l’acusació, el Ministeri Fiscal va oferir un acord de conformitat, però les acusades van rebutjar-lo. “Arribar a un acord significa assumir una condemna menor, però una condemna”, matisa Rodríguez.

 

PAH Mollet, Obra Social BCN, Grup d’Habitatge de Sants i Grup d’Habitatge de Les Corts amb el hashtag #FiscaliaDeixahoJa, denuncien que tira endavant el procés judicial “per intentar posar-nos la por al cos, per intentar silenciar-nos i això ens afecta a totes” i han llançat una campanya d’adhesions i suport.

Es dona la paradoxa que entre les acusades hi ha l’activista pel dret a l’habitatge Ainhoa Lafuente -que ara pertany a la PAH Mollet- que no va ser identificada amb la resta, sinó el dia anterior. Lafuente ha acreditat que estava treballant quan van arribar els Mossos, però explica que el primer dia de l’ocupació, quan tornava de treballar cap a casa seva, a Sant Andreu, va passar per l’oficina a donar suport i va prendre el megàfon per anunciar la classe de samba a l’exterior. En aquells moments, va passar una patrulla policial i la van identificar. Alhora, Juanjo Ramon denuncia que entre les persones denunciades hi ha una clienta de l’oficina, una noia que per la seva situació de vulnerabilitat va entrar a dinar i un noi que va apropar-s’hi per veure què passava.


Absolucions en altres casos

No és la primera vegada que un cas d’ocupació del BBVA arriba a judici. Una trentena de militants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PACH) van ser absoltes el 2013 per l’ocupació d’una oficina del banc, que en el moment de l’acció era Unnim, que es va allargar fins a disset dies. L’advocada Pilar Rodríguez recorda que la jutgessa va considerar rellevant que les negociacions no es van trencar durant l’ocupació, el fet que no va haver-hi violència i no es va accedir a cap document privat.

Tres anys més tard, arribava ua altra absolució, en aquest cas per l’ocupació durant disset dies una oficina del BBVA el 2014, per la que havien estat denunciades tretze activistes.

Una trentena de militants de la PACH Sabadell van ser absoltes el 2013 per l’ocupació d’una oficina del banc, que en el moment de l’acció era d’Unnim i que es va allargar fins a disset dies

El BBVA és el banc espanyol que més inverteix en la indústria armamentística –4.450 milions d’euros entre el 2014 i el 2019– i alhora qui més pisos buits acumula a Catalunya, segons el Registre de la Generalitat. A través de diverses societats del grup o absorbides, el BBVA supera els 5.900 habitatges registrats, un 20% del total.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!