Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La febre de l'or trasbalsa l'Alt Pirineu

Una multinacional australiana pretén perforar la Vall de Bonabè (Pallars Sobirà), al Parc Natural de l'Alt Pirineu, per buscar or i tungstè. Entitats locals i mediambientals denuncien irregularitats i risc de contaminació d'aigües però, inicialment, Junts per Catalunya i ERC han impedit que el Parlament es posicioni en contra del projecte

Un dels indrets on es perforaria la roca a la recerca de minerals | Arxiu

És un cas de manual. Una multinacional australiana a través de la seva filial a l’Estat espanyol –amb seu a Barcelona– pretén perforar el Pirineu per trobar or i tungstè. Les prospeccions es volen fer en una zona que es troba en ple Parc Natural de l’Alt Pirineu i diferents entitats locals han creat la plataforma Salvem Salau per denunciar els riscos legals i mediambientals que suposaria. Als despatxos, per ara, titubeig. Mentre al Parlament, a Barcelona, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya han frenat una proposta de resolució per rebutjar el projecte, a la zona de conflicte, a la muntanya, continuen les reunions per trobar una solució.

“La primera vegada que vam sentir parlar que volien perforar la Vall de Bonabè va ser l’any passat, quan l’empresa interessada va comunicar-ho a l’ajuntament d’Alt Àneu.” Sofia Isús és membre de Salvem Salau i també la presidenta de l’EMD d’Isil i Alós. Aquesta Entitat Municipal Descentralitzada, de 114 habitants, i situada al terme municipal d’Alt Àneu, és la propietària dels terrenys on es volen fer les prospeccions. Isús demana, sobretot, “acabar amb l’opacitat que domina aquest projecte, que hi hagi informació per tal que la gent afectada pugui opinar”. En resum, que no es facin les coses únicament des dels despatxos. “Es van posar en contacte amb nosaltres aquest mes de maig per demanar-nos permís perquè les pistes d’accés, que són de la nostra propietat, estan regulades i volen l’avaluació ambiental”. La petició per explorar aquesta zona la va fer Apollo Minerals a través de la seva filial Neometal Spania. Pretenen fer sis sondatges en dues àrees protegides, el barranc del port de Salau, al Pallars Sobirà, i al congost del riu Salat, a l’Arieja, on ja hi ha una mina abandonada des del 1986.


El tungstè, l’element clau

La multinacional australiana busca or i tungstè, un element químic de gran ductilitat i bona conductivitat elèctrica molt utilitzat per fabricar resistències de forns elèctrics, pantalles fluorescents o roba ignífuga però també clau en sectors estratègics com l’aeronàutica, les energies renovables i la fabricació de material militar pesant. com carrosseries blindades i projectils. El 80% de la producció mundial de tungstè és a la Xina però reobrir fonts d’abastament a Europa ha provocat l’interès, per exemple, del mateix president francès, Emmanuel Macron. I si bé a la part administrativament francesa ja existeix una mina, a la part catalana –la més gran del projecte– s’hi haurien de construir i, a més, obrir pistes per al pas dels vehicles. “Tota aquesta maquinària hauria de passar per la porta de casa nostra, tant de baixada com de pujada. A més, el principal problema és que es tracta d’una àrea que és Parc Natural, zona PEIN, Reserva de la Noguera Pallaresa – Bonaigua… Té pràcticament totes les figures possibles de protecció! Sense oblidar que la zona del costat d’on volen perforar és un espai de protecció de plantes i animals com l’ós”. Les prospeccions s’haurien de fer en un punt de difícil accés ara mateix, a més de dues hores a peu del refugi del Fornet. Això implicaria obrir aquestes carreteres al mig de la muntanya en una zona altament sensible.

Les prospeccions s’haurien de fer en un punt de difícil accés ara mateix, a més de dues hores a peu del refugi del Fornet. Això implicaria obrir aquestes carreteres al mig de la muntanya en una zona altament sensible

Els riscos però, no s’acaben aquí. El geòleg Josep Maria Mata, president de SIGMADOT (la Societat Internacional de Geologia i Mineria per al Desenvolupament i Gestió del Territori) alerta del perill de contaminació de les aigües subterrànies per les falles que hi ha en les roques de la zona. Mata, que també és membre de la Plataforma Salvem Salau, assegura que l’estudi del projecte conté errors greus com per exemple que “no es té en compte la fracturació de les roques. Si es comencen a fer sondatges, es pot provocar que els fluids s’escapin i contaminin les aigües subterrànies que acabarien a les fonts i als rius”.

La mateixa Apollo Minerals parla obertament dels seus projectes estrella i els destaca a la portada de la seva web

 

Per ara, Salvem Salau ha aconseguit frenar la concessió dels permisos a Apollo Minerals tot i que es mantenen les reunions a tots els nivells. “Hi ha receptivitat per part dels grups parlamentaris”, assegura Sofia Isús, tot i que setmanes enrere els grups polítics que governen la Generalitat, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya, van impedir que el Parlament es posicionés en contra del projecte. Catalunya en Comú havia presentat una proposta de resolució perquè el Govern rebutgés la sol·licitud d’Apollo Minerals –a través de Neometal Spania- per realitzar les exploracions en profunditat en aquesta zona protegida. La proposta va rebre els vots favorables del PSC i la CUP, l’abstenció de Ciutadans i els vots en contra de JxC i ERC. Des del Govern reclamen primer el dictamen del Departament de Territori. Ara mateix, la sol·licitud de la multinacional australiana està en tràmit d’avaluació d’impacte ambiental.


Apollo Minerals pressiona

En qualsevol cas, la mateixa Apollo Minerals parla obertament dels seus projectes estrella i els destaca a la portada de la seva web, “Couflens, al sud de França, i Aurenere, a la veïna Espanya (…) Els recents programes de treball han confirmat la presència d’or molt estès (fins a 33,9 g / t) i de tungstè (fins a un 8,25% de WO3) dins del gran patrimoni de la companyia en aquesta regió altament prospectiva dels Pirineus”. I és que l’obstinació de la multinacional en reobrir la mina de Salau i, al mateix temps, perforar la part pallaresa es sustenta en aquestes dades que exposen. A Salau s’hi troba el setè dipòsit més gran de tungstè del món, el material té una qualitat molt alta i a això cal sumar-hi la possibilitat de trobar-hi or. L’escenari és molt temptador, i més tenint en compte que aconseguir tungstè en ple territori europeu significaria discutir el monopoli xinès. Actualment, el tungstè també es troba a Bolívia, els Estats Units, Rússia, Corea del Sud i Portugal.

El contrapès arriba de la mà de Salvem Salau, al Principat, i d’Stop Mine Salau, a l’Arieja. Les entitats segueixen difonent el cas amb xerrades a diferents punts de la comarca i, en el cas de Salvem Salau, amb reunions amb els grups parlamentaris. “Volem saber quin és el model per al nostre Pirineu”, reivindica Isús. “Nosaltres apostem per la protecció dels nostres espais. Actualment, el 93% de les hectàrees que tenim ja són Parc Natural”. Setmanes enrere, l’ajuntament de Sort va aprovar una moció de rebuig de les pràctiques mineres amb els vots favorables de FEM Municipi i la CUP i l’abstenció del PdCat –que hi havia votat a favor al Consell Comarcal del Pallars Sobirà-. Aquesta mateixa moció l’havia presentat la CUP a la Diputació de Lleida a petició de Salvem Salau.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!