Del 25 al 29 de juny tindrà lloc a l’Audiència de Barcelona el judici contra els “9 de Vilanova”, veïnes de la capital del Garraf que el 21 de maig de 2014 van protestar per la presència al municipi del ministre d’Hisenda Cristobal Montoro i la senadora Alicia Sánchez Camacho. La Fiscalia i l’acusació particular, ostentada per un policia local, demanen per totes elles penes d’entre quatre i vuit anys de presó i indemnitzacions que sumen 10.000 euros, acusant-les d’impedir la sortida dels vehicles oficials del recinte del Pòsit dels Pescadors, indret on es feia l’acte final de campanya del PP a les eleccions europees que se celebrarien dos dies més tard.
És per aquest motiu que demà divendres 22 de juny a les set de la tarda tindrà lloc la manifestació central de la campanya a la vilanovina plaça de les Neus. La idea és anar escalfant motors pel viatge en grup que faran el matí del 25 de juny fins a Barcelona, on es concentraran davant del Palau de Justícia del passeig de Lluís Companys
El passat 16 de maig a la tarda es va celebrar una multitudinària roda de premsa a la plaça Xoriguer de Vilanova i la Geltrú, per tal de mostrar la solidaritat amb les encausades de nombroses entitats i persones del municipi, on des de fa mesos es pot veure banderoles, pancartes i cartells amb el lema “9 de Vilanova absolució” imprès sobre un estel de cinc puntes i una àncora característica d’aquesta localitat marinera. Cal recordar que la mobilització contrària al PP d’ara fa quatre anys comptava amb el suport d’entitats com la PAH, Iaioflautes, Casal de Joves, l’Assemblea pels Drets Socials o entitats de l’Esquerra Independentista, i denunciaven les “retallades antisocials” del govern de Mariano Rajoy.
La manifestació central de la campanya es farà el 22 de juny a les set de la tarda a la plaça de les Neus, escalfant motors pel viatge en grup que faran el matí del dia 25 de juny fins a Barcelona, on es concentraran davant del Palau de Justícia del passeig de Lluís Companys
Eduardo Cáliz, advocat de les persones encausades, va participar en la roda de premsa, tot denunciant que “es tracta d’un cas clarament polític, ja que no se’ls jutja pel que han fet, sinó pel que són: una mostra de dignitat contra la injustícia, un exemple de lluita i coratge, dissidència política davant del poder totalitari de l’Estat espanyol”. Sílvia Mancha, en nom del grup de suport, va subratllar “la necessitat d’estar mobilitzades i organitzades solidàriament” i va demanar al veïnat vilanoví balcons “per penjar domassos i persianes de pàrquing o parets per fer-hi murals”.
Es dóna la circumstància que l’agent 156 de la Policia Local de Vilanova, que impulsa l’acusació particular del cas, va ser condecorat el 6 d’octubre de 2014 amb la medalla al mèrit policial del Ministeri de l’Interior espanyol. El mateix ministre Jorge Fernández Díaz va revelar la identitat del policia, i un comissari del Cos Nacional de Policia espanyola va manifestar que la medalla estava justificada perquè “Antoni Mateos és un bon agent i va fer una bona feina durant els incidents”.