Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Guàrdia Urbana desallotja 23 persones d'un bloc de Sants i els Mossos una família del Poble-Sec

El Grup d'Habitatge de Sants denuncia que l'Ajuntament de Barcelona no ha donat cap alternativa habitacional a les famílies i persones del bloc del carrer Burgos. Un fort dispositiu de l'ARRO de Mossos ha expulsat una família al carrer de Tapioles del Poble-Sec

Dispositiu dels antiavalots de la Guàrdia Urbana de Barcelona al carrer de Burgos | Arxiu

Des de quarts de vuit del matí s’està fent el desallotjament de les 23 persones que viuen a un edifici del carrer de Burgos 26 del barri de Sants de Barcelona. La finca està afectada per la tercera fase del pla urbanístic del calaix de Sants, el mateix pla que en el seu moment va provocar l’intent de desallotjament de Can Vies. Des del Grup d’Habitatge de Sants (GHAS) denuncien que el consistori no ha donat cap alternativa habitacional a les famílies i persones que hi viuen.

El desnonament s’està efectuant per la via administrativa en base a un informe de l’Ajuntament de Barcelona en el qual es considera que l’immoble és un infrahabitatge

El bloc de pisos estava ocupat des de fa deu anys i des del passat mes de maig pesava sobre les seves habitants una amenaça de desallotjament amb data oberta. En el passat Consell de Barri van protestar davant de la regidora de districte Raquel Gil (PSC). En aquests moments, davant de l’edifici hi ha tres furgonetes dels antiavalots de la Guàrdia Urbana equipats amb una escala, una serra radial i ariets per esbotzar portes. Una ambulància també és al lloc dels fets.

El desnonament s’està efectuant per la via administrativa –amb l’autorització d’un jutjat contenciós-administratiu– en base a un informe de l’Ajuntament de Barcelona en el qual es considera que l’immoble és un infrahabitatge. La finca que, encara és propietat d’una societat limitada del sector immobiliari, és en vies d’expropiació i en breu hauria de passar a mans del consistori. Des del GHAS asseguren que “famílies amb menors, persones grans, amb discapacitat o recollidors de ferralla” són algunes de les afectades pel desallotjament. Un equip de Serveis Socials present durant la intervenció està oferint un allotjament temporal en un hostal fins el 5 de novembre a les persones que avui es quedaran sense llar.

La Claudia, una de les afectades, desmenteix que el pis estigués en males condicions, “jo tenia el meu quadre de llums i pintava regularment, el meu pis era normal”

La Claudia, una de les afectades, viu al bloc des de fa deu anys, quan hi va arribar una amiga seva amb les seves criatures. “Portava quinze anys tancat”, critica. Desmenteix que el pis estigués en males condicions, “jo tenia el meu quadre de llums i pintava regularment, el meu pis era normal”. Li han ofert una pensió fins al 5 de novembre amb els seus dos gossos. Claudia treballa de netejadora, té alguns deutes i no pot assumir pagar 900 euros de lloguer. En cobra 1.100 en l’actualitat i, com a màxim, disposaria d’uns 600 euros per despesa de la llar.

Algunes de les desallotjades han tingut dificultats per emportar-se les seves pertinences dels pisos, ja que Guàrdia Urbana no els deixava tornar a creuar la zona acordonada a mesura que anaven sortint
Algunes de les desallotjades han tingut dificultats per emportar-se les seves pertinences dels pisos, ja que Guàrdia Urbana no els deixava tornar a creuar la zona acordonada a mesura que anaven sortint

 

Des del Grup d’Habitatge de Sants emmarquen aquesta actuació en el Pla Endreça impulsat per l’alcalde Jaume Collboni. “El cas està vinculat a l’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona, d’expulsar tot el que són infrahabitatges que estan mínimament organitzats. Aquells que són significatius, com el cas dels assentaments de Vallcarca o el cas de Burgos, 26 o els del camp de La Magòria, al nostre districte, tenen l’objectiu d’amagar la pobresa”, expliquen. A més, detallen que l’estratègia de l’ajuntament és la de fer una valoració de l’espai dient que les persones es troben en risc i així fer un “desnonament en precari, que vol dir que en qualsevol moment les poden fer fora i, a més, no estan obligats a donar-los garanties”.

Fonts de l’Ajuntament de Barcelona, consultades per aquest mitjà, apunten per justificar el desallotjament que “es va constatar dinàmiques problemàtiques amb algunes de les persones que ocupen l’espai”

“Estem intentant negociar que els donin a tots una sortida o, com a mínim, un temps que puguin estar en algun altre allotjament”, reblen. Entre les afectades hi ha una parella amb tres menors a les que se’ls ha ofert una habitació en una pensió de forma temporal i sense dret a cuina. Hi ha més casuístiques complicades: “gent que no té papers, gent amb una malaltia crònica que necessiten d’administrar-se una medicació de manera continuada i gent que pel fet de fer-los fora d’aquí poden perdre la feina”.

Fonts de l’Ajuntament de Barcelona, consultades per aquest mitjà, asseguren que “la situació de la finca preocupava des de fa temps al consistori, ja que hi vivien una vintena de persones entre les quals persones i famílies amb perfil de vulnerabilitat i dues amb menors a càrrec”. Per contra, però, apunten per justificar el desallotjament que “alhora es va constatar també que s’hi produïen dinàmiques problemàtiques amb algunes de les persones que ocupen l’espai, activitats que el veïnat ja havia denunciat nombroses vegades”.

 

Desallotjament d’una família del Poble-Sec

Durant el matí també s’ha desallotjat un pis al carrer de Tapioles del barri del Poble-Sec, on desenes de persones s’han concentrat per la convocatòria del Sindicat de Barri. Cap a dos quarts de dotze ha arribat a l’edifici un fort dispositiu de Mossos d’Esquadra i dues hores més tard han aconseguit executar el desallotjament, després de les mostres de resistència activa i passiva de les concentrades. Es tracta d’un pis que es va okupar l’any 2020 on viuen dues persones i que, segons expliquen des del Sindicat de Barri “feia anys que estava abandonat i en un estat ruïnós”. Al cap d’un temps que les ocupants hi entressin a viure i d’un període de negociació per buscar una solució pactada a través d’un contracte de lloguer, la propietat va enviar uns matons que van agredir a una de les habitants. El 30 de setembre hi va haver un primer intent de desallotjament que es va aconseguir aturar.

Dispositiu de Mossos d'Esquadra per desallotjar el pis del carrer Tapioles 46
Dispositiu de Mossos d’Esquadra per desallotjar el pis del carrer Tapioles 46 |Arxiu

La propietat de la finca és la SL Tapioles 46 Barcelona, de l’empresari Juan Javier Bofill i Pellicer que també és administrador únic d’Ara Servicios Immobiliarios. Bofill és un conegut col·leccionista d’art i propietari de l’empresa Faber Gòtic, dedicada a l’organització d’exposicions. El 2009, aquesta empresa va ser demandada per la Fundació Dalí per explotar de forma no autoritzada els drets de marca, propietat intel·lectual i la imatge de Dalí en una exposició al Reial Cercle Artístic sota l’aparença d’estar emparada per la Fundació de l’artista empordanès. L’any 2012, el Jutjat mercantil número 3 de Barcelona va condemnar l’empresa de Bofill a retirar les obres, fotos i el nom de Dalí de l’exposició.

Des de Sindicat de Barri de Poble-Sec declaren que hi ha hagut identificacions i s’ha denunciat a les concentrades per desobediència. Malgrat això, “estan contentes de la resposta de la gent”.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU