Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La història oblidada de les pioneres de la informàtica

La telesèrie ‘Halt and Catch Fire’ és un relat que ens endinsa en el negoci i els avenços tecnològics, si no que també explora les relacions humanes d’una manera espectacular per mitjà dels seus personatges i amb un missatge radical i molt actual

Als anys vuitanta, als Estats Units, companyies com IBM, HP, Intel i altres lluitaven per dominar la indústria de la informàtica i, en alguns casos, recorrien a tàctiques dubtoses per fer-ho. Halt and Catch Fire parla d’això i ens mostra alguns dels secrets més fascinants d’aquesta època fins als inicis d’internet, a mitjans dels anys noranta.

La sèrie explica la història d’un grup de joves visionaris que treballen a una petita companyia tecnològica fictícia anomenada Cardiff Electric i els seus esforços per endinsar-se en el negoci de la informàtica en l’àmbit usuari, desafiant la poderosa IBM amb l’objectiu de dissenyar el primer ordinador portàtil. El títol, Halt and Catch Fire (HCF), fa referència a un antic comandament informàtic que feia que la CPU d’un ordinador deixés de funcionar.

Però no només ens endinsa en el negoci i els avenços tecnològics, sinó que també explora les relacions humanes d’una manera espectacular per mitjà dels seus personatges i amb un missatge radical i molt actual: que els ordinadors eren i són només eines, caixes d’idees belles que poden connectar-nos amb el que realment importa, i que el món en línia és cada vegada més tòxic i despersonalitzat.

‘Halt and Catch Fire’ també assenyala el sexisme d’una indústria tecnològica dominada pels homes

Per mitjà de Donna Clark i Cameron Howe, dues dones que lluiten constantment amb el fet que homes menys qualificats que elles rebin constantment més atenció i respecte, Halt and Catch Fire també assenyala el sexisme d’una indústria tecnològica dominada pels homes.

Lerone Bennett parlava del “mite de l’absència”, pel que fa a la història, la cultura i els èxits de les persones negres i afrodescendents a la història. La indústria tecnològica ha patit una absència cultural similar. Coneixem Steve Jobs i Bill Gates, però no sabem gaire d’Ada Lovelace, Amy Hennig o Zoë Quinn. Com si les dones no haguessin estat a l’avantguarda dels moviments culturals, socials i tecnològics des de sempre.

A l’últim episodi de la sèrie, Donna pronuncia un discurs en el qual afirma que el treball de les dones, des d’enginyeres fins a programadores o desenvolupadores, és i ha estat molt valuós. Amb un to esperançador, parla de les seves experiències, els seus humils inicis com a enginyera informàtica o les seves preocupacions perquè no passa prou temps amb les seves filles. I espera, sincerament, que ser dona al món tecnològic sigui més fàcil per a les pròximes generacions. No vivim encara al món que Donna desitjava el 1994.

Article publicat al número 523 publicación número 523 de la Directa

LLIBRE

'Halt and Catch Fire'
Christopher Cantwell i Christopher C. Rogers
AMC Networks
40 capítols

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!