Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Desaparició enmig de l’avenç nazi

Patrick Modiano, premi Nobel de 2014, tracta de reconstruir la història familiar de la protagonista de ‘Dora Bruder’ entre el paisatge tèrbol d’una Europa on les deportacions i l’extermini dels jueus també constitueix un exercici d’una memòria històrica incòmoda

Mentre llegeix un diari antic, del 31 de desembre de 1941, l’autor troba la notícia de la desaparició d’una noia de 15 anys, Dora Bruder. A partir d’aquí, Patrick Modiano barreja passat i present i fa emergir la història de la noia desapareguda –una adolescent jueva– entre les ombres de la memòria, on el paisatge gèlid de l’època de l’ocupació alemanya i el col·laboracionisme antisemita francès, esdevenen les coordenades individuals i col·lectives d’un passat tèrbol.

Modiano, premi Nobel de 2014, tracta de reconstruir la història familiar de Bruder entre el paisatge tèrbol d’una Europa on les deportacions i l’extermini dels jueus també constitueix un exercici d’una memòria històrica incòmoda, amb inquietants paral·lelismes amb l’actualitat. Escrit de manera impecable, l’autor ens reconstrueix una història en què la dialèctica entre present i passat es barregen perillosament.

Article publicat al número 523 publicación número 523 de la Directa

LLIBRE

'Dora Bruder'
Patrick Modiano
Traducció de Jordi Martín Lloret
Angle Editorial, 2020
127 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!