Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La plataforma Salvem l'Olla del Rei aconsegueix aturar les obres que amenaçaven el paratge natural de Castelldefels

L'edifici de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), que estava previst que s'aixequés a una zona de boscos de ribera de Castelldefels, única a tot el municipi, probablement es traslladarà a Sant Cugat

| Arxiu

El dia 6 de juny va tenir lloc una reunió entre l’Ajuntament de Castelldefels (Baix Llobregat), el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la plataforma Salvem l’Olla del Rei. Allà es va comunicar que la fundació Mir-Puig, que finançava l’edifici de l’ICFO, havia decidit traslladar les obres a causa de les pressions que estaven rebent. Finalment, tot i que a Castelldefels hi ha més parcel·les edificables, el més segur és que la construcció l’edifici es traslladi a Sant Cugat.

La parcel·la on s’estava edificant és una zona de boscos humits única a tot el municipi, però amb l’inici de les obres s’ha destruït bona part la seva diversitat. En el sòl de la parcel·la hi havia un banc de llavors dels arbres de ribera, però ara estan sota la grava de la construcció. L’abans zona humida ha quedat molt seca per culpa de la grava i per solucionar-ho s’hauria de treure tota i replantar la zona el més ràpid possible, perquè les llavors –que poden viure durant un límit de temps– tornessin a créixer.

Un altre problema és l’eriçó clar (Atelerix Algirus). On més població hi havia d’aquesta espècie era just a la parcel·la on s’estava edificant, però les obres han destruït el seu hàbitat. El dissabte 16 de juny es va fer una visita guiada nocturna per l’Olla del Rei i no es va veure cap eriçó, un mal senyal perquè és molt estrany que no es vegin si encara segueixen vivint allà.

La Plataforma vol que l’Ajuntament de Castelldefels es comprometi a millorar la situació de la zona i revisi el plantejament urbanístic que marca el Pla General Metropolità (PGM)

Des de la plataforma Salvem l’Olla del Rei estan satisfetes per la decisió, però volen que l’Ajuntament de Castelldefels es comprometi a millorar la situació de la zona. Primerament volent que es revisi el plantejament urbanístic que marca el Pla General Metropolità (PGM). El PGM marca que la zona de l’estanc de l’Olla del Rei és una zona protegida, però no recull els boscos de la ribera dels voltants i els converteix en terrenys urbanitzables. El que vol la plataforma és que la zona protegida augmenti per tal de protegir també aquests boscos.

El 31 de maig, en un Ple de l’ajuntament, tots els partits que tenen representació al consistori van votar a favor d’una moció amb què es comprometen a canviar el PGM. El canvi, que ha de sol·licitar l’Ajuntament, es pactarà mitjançant negociacions amb la plataforma Salvem l’Olla del Rei i en darrer terme, haurà de revisar la Generalitat. A més del canvi del PGM, l’Ajuntament es compromet a millorar les condicions de les aigües de l’estanc de l’Olla del Rei, que han quedat molt malmeses.

A més del canvi del PGM, l’Ajuntament es compromet a millorar les condicions de les aigües de l’estanc de l’Olla del Rei, que han quedat molt malmeses.

Tanmateix, a més de l’edifici de l’ICFO, també estava previst que es construís un aparcament al costat de l’Olla i que s’ampliés el carrer que dóna a la zona, el carrer de Pitort. Eren dos intervencions urbanístiques més que afectaven l’Olla del Rei i estava previst que es fessin de manera imminent, però actualment no se sap si tiraran endavant.

Després de la reunió del 6 de juny, l’Ajuntament de Castelldefels s’ha compromès a fer un estudi d’impacte mediambiental de la zona. Salvem l’Olla del Rei demanava l’informe abans que és comences a edificar, però el Consistori no ha decidit fer-lo fins ara.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU