Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Policia Local de València boicoteja una recollida d'aliments per a famílies vulnerables

La xarxa d'aliments El Rebost del barri de l'Olivereta denuncia que la policia local ha provat de bloquejar la seva activitat i crida al suport mutu en una campanya de solidaritat

Recollida d'aliments al Casal Obrer i Popular Francesc Santacatalina | Ona Cano

El dimarts 30 de gener, agents de la policia local van identificar a diverses militants i veïnes obligant-les a retirar les taules de recollida d’aliments. Els agents, al·legant que era la segona vegada que les avisaven, van amenaçar a les persones identificades que hi hauria conseqüències si no aturaven la seua acció.

El col·lectiu Rebost, organitzat dins del Casal Obrer i Popular situat al carrer Olímpia Arozena Torres, 42 al barri de l’Olivereta de València, explica els fets en una campanya solidària. On es crida al suport mutu entre els col·lectius i persones de València. La campanya es basa a sostenir les donacions als espais físics que vulguen formar part, per tal d’enviar-les al casal o fer donacions econòmiques per afrontar la repressió.

“Ens van dir que sense permís d’ocupació de la via pública no podíem estar, un permís que fins ara no ens l’havien demanat mai”, explica Andrea Ballesteros, militant de l’assemblea del Rebost i portaveu de les famílies

Andrea Ballesteros, militant de l’assemblea del Rebost i portaveu de les famílies que formen la xarxa, explica l’actuació policial durant la recollida del mes passat. “El 30 de gener van identificar a les companyes, directament. Ens van dir que sense permís d’ocupació de la via pública no podíem estar, un permís que fins ara no ens l’havien demanat mai”. Les mateixes famílies són les que col·laboren i fan possible la xarxa, en molts casos en situacions legals molt vulnerables que s’organitzen dins del Rebost per traure’s endavant la seua vida. “Les van avisar en violència verbal que deixaren la recollida i les identificaren” aclareix la militant.

La nova situació que viu la xarxa d’aliments suposa la paralització de la seva activitat mitjançant l’exigència d’un tràmit que s’ha de demanar amb trenta dies d’antelació. I és que la xarxa fa recollides cada setmana i dona suport a setanta famílies usuàries. Com denuncia la seua portaveu “de sobte ens paralitza tota l’activitat fins després de falles, i això tenint en compte que no ens ficaran cap problema”. Veïnes, famílies i militants depenen ara dels tempos burocràtics de l’actual ajuntament valencià, governat per una coalició entre el PP i Vox.

xarxa d'aliments
El local que acull el col·lectiu El Rebost, al barri de l’Olivereta de València |Ona Cano

 

Davant d’aquesta denúncia, la Directa s’ha posat en contacte amb la regidoria de Mobilitat i Seguretat Ciutadana, responsable d’aquests tràmits. La resposta que s’ha ofert és que “no s’ha produït cap canvi a la normativa, sempre s’ha exigit l’autorització amb el repartiment de menjar, altra cosa és que no s’haja demanat des de 2018. És responsabilitat de la mateixa organització, donant-se la circumstància que no se’ls haja requerit la justificació, de comptar amb la preceptiva autorització”.

Després de sis anys d’activitat com a xarxa d’aliments a l’Olivereta, des del Rebost recalquen que ja s’estan fent càrrec del tràmit i la nova situació. La crida a rebre suport per part de la resta de col·lectius de la ciutat de València ha aconseguit que es puga mantenir l’activitat. “Per ara estem prou contentes, la veritat és que hi ha molts col·lectius que ens han oferit els seus espais”, asseguren. Tot i això, encara demanen tota la col·laboració i tanta difusió com siga possible, des d’oferiment d’espais fins a donacions econòmiques a un compte bancari que han habilitat o per Bizum a un telèfon de contacte.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!