“Si estem per la lluita antifeixista a Sant Andreu, aquesta és ara: tenim els feixistes de Desokupa aquí al costat i hem de fer-los fora”. Així va començar, el dijous 5 de setembre, a la Cinètika, el primer acte de les jornades #Antifeixista19. Unes veïnes alertaven que Desokupa s’havia instal·lat a un pis d’un bloc del carrer Llenguadoc. Els motius de l’empresa: impedir l’entrada “per aspecte”, seguir i gravar okupants i solidàries; fins i tot, amenaçar, alguns cops “de mort”. La denúncia la feia un veí solidari que s’havia organitzat per donar suport a les okupants dels edificis.
Les okupants hi eren des del març del 2017 a un total de tres pisos. Van intentar convocar assemblea per explicar al veïnat què havien fet; ja l’endemà, la propietat, Reale Seguros, va tapiar pisos que estaven buits i va instal·lar-hi una empresa de seguretat. “Al principi, estaven una mica tensos, però després hi havia confiança, tracte correcte i cordial. Ells mateixos li deien el balneari, perquè no tenien feina”, comenta Maria, nom fictici d’una de les okupants. Segons explica, l’empresa havia de veure que no s’okupessin més cases i els vigilants “transmetien tranquil·litat, eren educats”.
Aquesta situació es va mantenir durant dos anys i mig. Però tot va canviar l’1 de setembre de 2019, quan Reale Seguros va substituir l’empresa de seguretat per Desokupa. El primer dia ja se’l van trobar al portal “amb presència altiva, imponent”. A la nit, va pujar cridant al terrat, dient que avisaria als Mossos. Les okupants sospiten que Desokupa s’ha dedicat a posar denúncies falses que pretenien forçar un desallotjament cautelar. “Potser no és cert, però van venir Mossos”, afirma Maria. Desokupa feia control de seguretat, impedint el pas, i ja el segon dia, a mig matí, va aparèixer Daniel Esteve per evitar que entrés gent. “No van marxar fins que no van començar a venir solidàries”.
Saül, membre del Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu, explica que ja feia temps que treballaven amb les okupants de l’edifici: “La matinada del dia 1 de setembre vam activar les xarxes de solidaritat i vam fer una crida a defensar el bloc” i van dissenyar i executar una campanya de suport i defensa dels habitatges. “La nostra reacció va ser fer servir les eines i la força del Sindicat per mirar de revertir la situació”, exposa. Des d’esmorzars solidaris i permanències, fins a cartells, concentracions, manifestació, visita a la seu de Reale Seguros, l’explicació de la situació d’indefensió i inseguretat de les okupants, i denúncia i exposició, al poble, de les vinculacions mafioses de Desokupa i a què es dedica.
Al bloc hi conviuen les okupants amb llogateres de rendes antigues i pisos buits: la propietat tapia pisos perquè no se n’okupin mentre al mateix temps espera que les veïnes de renda antiga marxin
Des del Sindicat tenen clar que aquest és un cas més de gentrificació que calia combatre. No debades, al bloc hi conviuen les okupants amb llogateres de rendes antigues i pisos buits: la propietat tapia pisos perquè no se n’okupin mentre al mateix temps espera que les veïnes de renda antiga marxin; ja ho han fet dos, els darrers dos anys i mig, i no hi ha entrat ningú nou. Per al Sindicat, Reale Seguros està fent una operació de gentrificació que s’insereix en altres reformes urbanes a Sant Andreu. “Revaloritzen el districte i fan augmentar el valor dels lloguers i acaben expulsant les veïnes que no els poden pagar. Substitueixen les veïnes per d’altres de poder adquisitiu més alt o turistes”, denuncia en Saül.
Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, el preu dels pisos de Sant Andreu va passar de 2.215 euros per metre quadrat, el segon trimestre de 2001, fins a un màxim històric de 4.268 el tercer trimestre de 2006. Amb l’esclat de la bombolla immobiliària, el 2007, els preus van caure fins al període 2012-14, que es van mantenir. D’aleshores ençà, han tornat a pujar i el tercer trimestre de 2019 se situen en 3.248 euros per metre quadrat.
Desokupa va passar un mes dins el pis 1r-3a, cedit per la propietat. Sortien, gravaven per l’escala, seguien la gent, gravaven des del balcó les concentracions, proferien amenaces amb crits “també a mort”, explica Maria. Quan, a principis de setembre, les solidàries van voler visitar l’oficina de Reale Seguros a Via Augusta, es van trobar Desokupa a la porta “amb una actitud molt violenta”. No van poder parlar amb l’encarregat de la gestió immobiliària, objectiu de la seva visita. A finals de mes, una manifestació sí que va poder arribar fins a l’oficina del districte de Sant Martí, la qual van empaperar i pintar, amb els treballadors a dins.
L’1 d’octubre, un mes després que Desokupa hagués entrat al bloc, corria un missatge de celebració: l’empresa de seguretat havia canviat. “Existeix la possibilitat que siguin una subcontracta de Desokupa i li estigui fent la feina, però el tracte és ara molt educat”. Segons Maria, pensen que la propietat ha vist que no podien fer un desallotjament ràpid i han canviat d’estratègia. Reale Seguros s’ha negat a respondre respecte als canvis d’empresa de seguretat al·legant política d’empresa així com tampoc han manifestat els objectius que busquen amb la seva contractació. “Ens preocupa que els nazis de Desokupa campin lliurement pel poble, cosa que abans no havien fet, almenys públicament”, explica Saül. “Perdre la casa m’és igual, però no es podia permetre que Desokupa entrés al barri i guanyés, això fixaria precedent”, rebla Maria. De moment, a qui han fet fora de Sant Andreu és a Desokupa.