Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La resistència ‘mestissa’ de Maria Campbell

La història autobiogràfica que es reconstrueix a 'Mestissa', és el mirall de moltes persones que provenen dels pobles originaris del Canadà. Espoliats, massacrats i tancats, l’home blanc els va arrancar la seva cultura i la va silenciar

Maria Campbell, escriptora, professora i activista mestissa del Canadà, ens presenta Mestissa, la seva obra autobiogràfica que l’any 1973 va publicar inacabada i que Club Editor va reeditar el 2020. La seva història és el mirall de moltes persones que provenen dels pobles originaris del Canadà. Espoliats, massacrats i tancats, l’home blanc els va arrancar la seva cultura i la va silenciar, els va condemnar a la misèria, també els va alcoholitzar per desestabilitzar les seves famílies i per apuntar-los com a criminals. L’edició es completa amb un episodi desolador, però també de supervivència: la violació que va patir amb quinze anys.

Amb una prosa mordaç, l’autora assenyala amb subtilesa quotidiana tota mena d’abusos i menyspreus que patia la seva comunitat i que, malauradament, en segueix patint. També ens explica la importància de la comunitat i de la saviesa de les dones com Cheechum, la seva besàvia, llum i brúixola en molts moments. Campbell ens deixa un al·legat de resistències colonials, comunitàries, de supervivents.

Article publicat al número 522 publicación número 522 de la Directa

LLIBRE

'Mestissa'
Maria Campbell
Traducció de Marta Martín-Dòmine
Club Editor, 2020
224 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU