Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'altra cara del turisme rural

És viable una alternativa al turisme de masses que sigui de proximitat i sostenible?

| Arnal Ballester

El turisme rural podria ser com un cavall de Troia: un regal malintencionat del món modern i desesperadament ben rebut per les poblacions rurals abandonades i maltractades per les polítiques urbanocèntriques, que amaguen un perill irreparable per al nostre futur. Sols cal analitzar què se n’ha fet de la cultura, la tradició i les economies basades en el treball de la terra i els oficis varis arrelats al territori en zones on el turisme rural ja s’ha consolidat com a motor econòmic principal.

Si bé el turisme rural naixia com una teoria del progrés econòmic, un estímul per millorar la demanda a productors locals i una manera de blindar la cultura popular, a la pràctica, en llocs rurals on ja s’ha consolidat –com Mallorca, la Cerdanya, el Berguedà o la Costa Brava–, s’ha vist una destrucció i folklorització total de la vida al camp i els pobles. El pastor ven les ovelles per fer de guia turístic, i la masovera i els seus grans coneixements són expulsats pel propietari oportunista per fer-hi turisme rural. És una pèrdua irreparable de sabers i coneixements bàsics sense traspàs generacional que pagarem ben car.

Caldria prioritzar i treballar per construir un moviment polític rural prou fort capaç de controlar i regular els preus del lloguer, garantir l’accés i la continuïtat a les feines tradicionals i arrelades a la terra, defensar la cultura i la identitat populars

El turisme rural actual és un negoci basat en la venda d’experiències prefabricades a masses de gent alienada i amb una dosi calculada d’exotisme que permet –si tot ha anat bé– reintegrar-se després a la grisor de la vida quotidiana a la qual el sistema capitalista ens sotmet. D’altra banda, la idealització per part dels urbanites de què mama l’agroturisme o el pasturisme proposa un vincle entre el pagès o ramader i el turista. Però què suposa pel turista rural el pastor o el pagès, sinó més que un pur element exòtic de l’entorn?

La gran aposta pel model turístic d’idealització bucòlica del món rural que s’orquestra des dels grans mitjans de comunicació, administracions locals i diputacions, esdevindrà un lligam i una dependència urbana difícils de trencar, un atemptat contra l’autonomia del món rural a benefici del desenvolupament del progrés modern des de les ciutats i les administracions centrals.

D’aquesta manera, l’alternativa que ressona fort i aposta per models de turisme sostenible és i serà sempre fantasia si és controlada pel pervers sistema econòmic neoliberal actual que no contempla límits de creixement. Caldria, primer, prioritzar i treballar per construir un moviment polític rural prou fort capaç de controlar i regular els preus del lloguer, garantir l’accés i la continuïtat a les feines tradicionals i arrelades a la terra, defensar la cultura i la identitat populars, desenvolupar polítiques que apostin per l’autonomia de les petites regions i sobretot recuperar l’autoestima d’aquelles qui habitem i estimem els nostres petits pobles.

Article publicat al número 507 publicación número 507 de la Directa

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!