Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Antiga Massana es fa forta davant l'amenaça de l'Ajuntament: en desafia el projecte urbanístic i el relat "difamador"

L'edifici okupat, que acull diversos col·lectius i entitats del barri barceloní del Raval, ha afrontat avui un primer intent de desallotjament administratiu, que no s'ha pogut executar. El consistori considera que l'espai "contribueix a la degradació de l’entorn" i manté bloquejat el diàleg amb les ocupants, que exigeixen la concessió de l'espai

La manifestació del 18 d'octubre omple les Rambles de Barcelona. 12.000 assistents segons l'organització, un miler segons la Guàrdia Urbana | Jesús Rodríguez

L’Antiga Massana, el centre social del Raval de Barcelona, afronta avui un primer intent de desallotjament, un dia abans de la manifestació convocada pels diversos moviments socials que hi formen part i que reclamen la concessió de l’espai. Des de l’Antiga Massana ho interpreten com “una mostra clara de l’intent d’anticipació a la manifestació que esperem que sigui massiva i que volen evitar”.

El procés es troba, ara per ara, en via administrativa. Fins al 30 de setembre les ocupants de l’Antiga Massana tenien temps per entregar les claus de l’espai, fet al qual es van negar. Dilluns van rebre una notificació de desnonament per aquest matí: al migdia la Guàrdia Urbana s’ha presentat a la plaça de la Gardunya, ha aixecat acta i ha marxat sense establir contacte amb el centenar de persones que hi havia a la porta i a l’interior de l’edifici. Elena Martín, portaveu de l’Antiga Massana explica que el procés de desallotjament “està ple d’il·legalitats, irregularitats i mentides: se salten procediments burocràtics, escampen mentides sobre la funció social de l’espai i l’estigmatitzen vinculant-lo a la degradació del barri, i duen a terme una persecució i criminalització polítiques amb contínues identificacions i persecució policial”.

Des de l’Antiga Massana reivindiquen que l’espai que defensen és fonamental perquè dona resposta a problemàtiques socials què l’administració desatén

Per contra, reivindiquen que l’espai que defensen és fonamental perquè dona resposta a problemàtiques socials què l’administració desatén: tant en el repartiment d’aliments durant la crisi de la Covid-19 com, actualment, amb la derivació de persones al sindicat d’habitatge per part de Serveis Socials de forma no oficial. Ara, des de l’Antiga Massana reclamen no només la retirada de l’amenaça de desallotjament sinó la concessió de l’espai.

Acció de l’Antiga Massana durant la cerimònia d’inauguració de la Copa Amèrica, el 10 d’octubre de 2024 |Arxiu

 

L’Antiga Escola Massana es va okupar el Sant Joan de 2020 en plena pandèmia, després que el local on es feia el repartiment de menjar a famílies afectades per la crisi sanitària es quedés petit. A l’espai no només s’hi va mantenir l’activitat, sinó que es va ampliar fins a consolidar-se com un espai de referència al barri: acull el Sindicat d’Habitatge del Raval, la xarxa d’aliments, el punt d’assessorament laboral, el gimnàs popular Matilde Landa, l’escoleta popular, el cor La Magrana i el col·lectiu d’art Makipomba. Actualment, calculen que cada setmana passen per l’espai unes 200 persones, sense comptar els actes que se celebren amb diversos col·lectius de la ciutat.

Actualment, calculen que cada setmana passen per l’espai unes 200 persones, sense comptar els actes que se celebren amb diversos col·lectius de la ciutat

Des de l’àrea de Prevenció, Seguretat, Convivència i Règim Interior de l’Ajuntament, el procés de desnonament es justifica per “la constatació de malestar veïnal per l’ocupació de l’edifici, per considerar que els ocupants han tingut certs privilegis per disposar d’espais gratuïtament” i fan referència a les activitats que s’hi realitzen, que consideren que contribueixen a “la degradació de l’entorn”. Afirmen que a la plaça de la Gardunya “s’hi agrupen persones vulnerables que consumeixen alcohol i drogues, que és espai de pernoctes i s’hi acumula ferralla i embalums”. Per contra, des de l’Antiga Massana consideren que “és un intent de difamació” que es consideri l’espai com a causa d’aquest tipus de pràctiques: “L’Antiga Massana fa comunitat al barri, fa que hi hagi projectes artístics, familiars, com l’escoleta”.


Plaça de la Gardunya, un espai sensible pel PSC

L’edifici mencionat se situa a la plaça de la Gardunya, un focus d’interès del mandat socialista a l’Ajuntament. En aquesta plaça, que queda amagada entre el carrer de l’Hospital i les Rambles, és on arriben els visitants que surten per la boca posterior del mercat de la Boqueria. Allà, entre grups de turistes que mengen fruita tallada o paperines amb talls de pernil també hi ha persones que viuen al carrer, que fan vida entre aquells bancs i el refugi que ofereix el claustre de l’antic Hospital de la Santa Creu. Tot plegat, sumat a un enorme edifici okupat al fons, és un escenari que Batlle no veu amb bons ulls. “La Gardunya no pot ser el ‘quarto’ dels mals endreços de darrere de la rambla”, deia en una roda de premsa. A principis de mes va anunciar que faria una obertura darrere del mercat que connectés la Boqueria amb la plaça per tal de “dignificar” la zona, per amenitzar el pas dels visitants i turistes, amb una inversió propera a 12 milions d’euros.

L’Ajuntament va anunciar que faria una obertura darrere del mercat que connectés la Boqueria amb la plaça per tal de “dignificar” la zona, amb una inversió propera a 12 milions d’euros

Fonts municipals afirmen que tenen “la voluntat de tirar endavant un projecte per reforçar els usos públics i equipaments d’aquest recinte i canviar les dinàmiques de l’entorn”, però no han volgut especificar quina intervenció es pretén fer a l’edifici de l’Antiga Massana. El que sí que han refermat és que tenen la intenció de desallotjar l’espai okupat, que consideren que ha tingut uns “usos inadequats”. Al maig, ja van desallotjar la Tancada Migrant, en un espai contigu, que acollia 37 persones migrants en procés de regularització administrativa.

La concessió de l’Antiga Massana va estar a prop de ser una realitat durant l’anterior mandat a l’Ajuntament de Barcelona de comuns i socialistes, i fins i tot, va ser anunciada públicament per l’exregidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa. Però amb l’arribada de Collboni a l’alcaldia i d’Albert Batlle com a regidor i tinent d’alcalde, tot horitzó d’acord va quedar en paper mullat. Des de l’Antiga Massana expliquen que amb Batlle “el diàleg és inexistent” i que “ha militaritzat la plaça del Districte cada cop que hi ha ple de barri” obstaculitzant l’entrada d’assistents que poguessin confrontar-lo.

Des de l’Antiga Massana adverteixen que la defensaran “amb totes les eines, tant legals com polítiques i amb la força de tota la nostra gent”. En aquest sentit, i des de fa mesos, han articulat una campanya que ha rebut el suport de més d’un centenar de col·lectius i entitats, sumats a artistes de renom: Bad Gyal, David Verdaguer, Juana Dolores o Marc Sarrats, entre altres. La campanya també ha protagonitzat accions de protesta com la duta a terme a la cerimònia d’inauguració de la Copa Amèrica o amb l’aturada reivindicativa d’un bus turístic. En aquest context fan una crida a participar a la manifestació convocada per aquest divendres 18 d’octubre a dos quarts de sis de la tarda a la plaça de la Gardunya.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU