Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L’empresa inversora Norvet porta a judici sis famílies del bloc Aragó 477 de Barcelona

Des que la societat va comprar el bloc el 2017, bona part del veïnat ha estat expulsat. La PAH demana la retirada de la demanda i lloguers socials per a les famílies en situació de vulnerabilitat que estan ocupant pisos

L’edifici del número 477 del carrer Aragó és un dels blocs de la ciutat de Barcelona que va passar a mans d’una empresa inversora el 2017. En aquest cas es tracta de Norvet Negotial, una societat en mans d’inversors israelians, i el pròxim 26 de març porta a judici sis famílies per l’ocupació d’habitatges. La recuperació dels pisos buits del bloc la va impulsar la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) el juliol de 2017 i des d’aleshores, s’ha intentat negociar una solució amb l’empresa. Josep Babot de la Plataforma denuncia que Norvet s’ha dedicat a “jugar a les mitges veritats” amb l’objectiu de “dilatar la negociació per guanyar temps i arribar a la vista del judici”. Avui, la PAH, en roda de premsa, ha demanat que l’empresa, administrada per Alon Ozer Yunger, retiri la denúncia i ofereixi un lloguer social a les famílies.

Des que Norvet va adquirir el bloc, una bona part del veïnat ha estat expulsat. L’empresa va deixar de renovar els contractes de lloguer, un modus operandi comú per part de grups inversors que compren edificis sencers a l’àrea metropolitana. L’Obra Social de la PAH va recuperar fa un any i mig set habitatges per allotjar set famílies amb sis menors d’edat, com la Karima que no estava inclosa a la Mesa d’Emergència de l’Ajuntament perquè l’habitatge on havia viscut no tenia cèdula d’habitabilitat sinó que estava registrat com a local. Actualment, hi ha sis pisos okupats amb setze persones i tres pisos que encara tenen contractes de renda antiga. Aquells que no tenien contracte indefinit van anar marxant, com Gabriel De Freeitas, a qui, després de 24 anys al mateix bloc, Norvet va deixar de renovar-li el contracte.

Josep Babot de la Plataforma denuncia que Norvet s’ha dedicat a “jugar a les mitges veritats” amb l’objectiu de “dilatar la negociació per guanyar temps i arribar a la vista del judici”

El veïnat amb contracte explica que ja havien rebut la visita de grups de persones i que intuïen que eren possibles inversors. En alguns habitatges on ja no hi viu ningú les obres van començar aleshores i ja n’hi ha que estan completament reformats, tot i que l’Ajuntament va aturar els obres de rehabilitació de l’edifici per irregularitats. L’empresa havia tramitat una vintena de comunicats puntuals, com si estigués fent alguna reforma parcial, quan hauria d’haver tramitat una autorització per rehabilitació integral. Ara, Norvet ofereix pisos d’Aragó 477 de 45 metres quadrats des de 260.000 euros i assegura que es “restauraran les elegants façanes originals i l’equip d’experts arquitectes, dissenyadors i enginyers transformaran les zones comunes de l’edifici”.


La via judicial

A més del d’Aragó 477, des del Sindicat de Barri Poble-sec han lluitat per trobar una solució per a Feliciano Esteves, inquilí de l’edifici del carrer Murillo, també en mans de l’empresa. Esteves, arran de patir talls de llum, soroll de les obres i esquerdes a casa, va denunciar l’empresa per assetjament immobiliari, però es va arxivar. Així mateix, a finals d’any, també es va arxivar la querella que l’Observatori DESC va interposar contra l’empresa, acusant-la d’haver contractat l’empresa de desallotjaments extrajudicials Desokupa per al desallotjament de l’antiga casa okupada Can Dimoni. En aquest cas, per motius de forma, ja que DESC era acusació popular i com fiscalia no va acusar no es va poder obrir el judici oral.

Però a més de la denúncia contra les sis famílies, Norvet també va denunciar dos membres del Sindicat de Barri Poble-sec arran de l’ocupació de les seves oficines a la Casa de les Punxes de l’avinguda Diagonal, el passat mes de març. Precisament l’objectiu de l’acció era aconseguir una solució per Esteves i els seus dos fills i també per a les sis famílies d’Aragó 477. Els activistes van ser absolts perquè l’empresa no va comparèixer, segons un d’ells, Esteve Clavell, “vam pressionar perquè retiressin la denúncia i així vam aconseguir que no es presentessin”. L’inquilí del carrer Murillo ha aconseguit un pis de la mesa d’emergència.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU